Τι δεν πρέπει να πεις όταν συναντάς κάποιον για πρώτη φορά
Ο Άντι Γκαρσία είχε πει κάποτε πως «ό,τι κάνω στη ζωή μου είναι τελείως αυθόρμητο και γίνεται ενστικτωδώς. Αν θέλω κάτι, αυτό είναι, το θέλω. Αν έχω ενδοιασμούς για κάτι, δεν πρόκειται να αλλάξω μέχρι να μου φύγουν τελείως. Η πρώτη εντύπωση που δίνω είναι αυτό που είμαι.»
Σας ενέπνευσε το ρητό και αποφασίσατε από εδώ και στο εξής να λέτε πάντα αυτό που σκέφτεστε; Ασφαλώς και είναι σημαντικό να είμαστε πάντα ο εαυτός μας και σας παρακινούμε να το κάνετε, όμως προς το παρόν θα σας προσγειώσουμε λίγο στην πραγματικότητα αφού σε ορισμένες περιστάσεις ο αυθορμητισμός δεν θα σας βγει και σε τόσο καλό.
Ο λόγος γίνεται για τις πρώτες γνωριμίες. Όλοι ξέρουμε πως η πρώτη γνωριμία με κάποιον είναι πολύ σημαντική, αφού βάσει αυτής θα σχηματιστεί και η εντύπωση του άλλου για το πρόσωπό μας. Η λεγόμενη «πρώτη εντύπωση» υφίσταται πραγματικά και αποτυπώνεται στη μνήμη του άλλου όσος καιρός κι αν περάσει. Και παρόλο που η προσπάθεια να είμαστε κοινωνικοί και φιλικοί με ένα νέο πρόσωπο, είτε το βλέπουμε φιλικά είτε ερωτικά, υπάρχουν κάποιες συζητήσεις που έχουν απαγορευτικό σε μία νέα γνωριμία.
- «Μισώ τη δουλειά μου», «Το αφεντικό μου είναι ένα τέρας.» Ακόμη κι αν ισχύει, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μοιραστείτε κάτι αρνητικό από τη ζωή σας με ένα νέο πρόσωπο, αφού η αρνητικότητα θα αποτυπωθεί στη μνήμη του.
- «Πόσα λεφτά βγάζεις;» Μία πολύ αδιάκριτη ερώτηση που μπορεί να φέρει τον άλλο σε πολύ αμήχανη και δύσκολη θέση.
- «Συγγνώμη που σε ενοχλώ αλλά...» Όταν κάποιος επιλέγει να συζητήσει μαζί σας δεν ενοχλείται από την παρουσία σας. Μην δημιουργήσετε από μόνες σας την εντύπωση της «ενοχλητικής».
- «Ποιες είναι οι πολιτικές σου πεποιθήσεις;» Δεν χρειάζεται να συζητήσετε κάτι τέτοιο αμέσως μετά τη γνωριμία σας με κάποιον. Αναφερθείτε στα ενδιαφέροντά σας και αναλύστε την πολιτική την επόμενη φορά.
- «Πιστεύεις στον Θεό;» Είτε πιστεύει είτε όχι, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας απασχολεί όταν γνωρίζετε ένα νέο άτομο.
- «Είμαι στρέιτ/γκέι/μπάι κλπ» Εκτός κι αν έχετε βγει ραντεβού (που θα είναι απαραίτητο να το αναφέρετε...), μία νέα παρέα δεν ενδιαφέρεται για τον σεξουαλικό σας προσανατολισμό.
- «Πόσο μηνών είστε;» Εκτός κι αν είστε 100% σίγουρες πως η γυναίκα με την οποία μιλάτε είναι έγκυος, καλό θα είναι να μην το ρισκάρετε φέρνοντας την σε δύσκολη θέση.
- «Μα αυτό δεν γίνεται/ισχύει.» Μην αμφισβητήσετε κάποιον από την πρώτη κιόλας φορά που του μιλάτε.
- «Άκουσες πως...» Όχι. Εκτός κι αν είναι κάτι σημαντικό, τα κουτσομπολιά θα πρέπει να λείπουν από την πρώτη εντύπωση που θα δώσετε.
- «Θα πάρω διαζύγιο», «Χωρίζω.» Δεν αφορά κανέναν που δεν γνωρίζει τη σχέση σας και πολύ περισσότερο εσάς.
- «Πόσο χρονών είσαι;» Αν και κανονικά η ηλικία δεν θα έπρεπε να θεωρείται ταμπού, πολλοί άνθρωποι νιώθουν άβολα να απαντήσουν αυτή την ερώτηση.
- «Δεν σε φανταζόμουν έτσι από το τηλέφωνο.» Και πώς την φανταζόσασταν; Σας απογοήτευσε το αποτέλεσμα;
- «Είσαι πολύ πιο όμορφη/συμπαθητική απ’ ό,τι πίστευα.» Πώς θα αισθανόσασταν αν κάποιος σας έλεγε ότι δεν πίστευε ότι είσαι όμορφη ή συμπαθής;
- «Μπορεί να έχεις ακούσει το Χ για εμένα, αλλά δεν ισχύει.» Μην ασχοληθείτε με φήμες που το πιο πιθανό είναι πως δεν γνωρίζει το άτομο που γνωρίζετε. Φαίνεστε εγωκεντρική και είναι σαν να λέτε τη φήμη από μόνη σας.
- «Μπορείς να μου κάνεις μία χάρη;» Φυσικά και απαγορεύεται να ζητήσετε κάποια χάρη από ένα πρόσωπο που γνωρίζετε για πρώτη φορά. Θα αισθανθεί άβολα.
- «Εγώ, εγώ, εγώ...» Δεν είστε μόνη σας σε αυτή τη συζήτηση και σίγουρα αν μιλάτε μόνο για τον εαυτό σας δείχνετε πως δεν σας ενδιαφέρει και τόσο ο άνθρωπος που γνωρίζετε, ούτε αυτά που σας λέει.
Φωτογραφίες: Shutterstock