Αυτή είναι η συνήθεια που αυξάνει την ενέργεια σου και δεν είναι ο καφές
Δεν είναι λίγες οι φορές που η σκληρή καθημερινότητα, σας κάνει να αισθάνεστε κούραση ή εξάντληση και προσπαθείτε να γεμίσετε ξανά τις μπαταρίες σας με δύο, τρεις ή και περισσότερες κούπες καφέ.
Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, δέκα λεπτά από το χρόνο σας αρκούν για να αναπληρώσετε τη χαμένη σας ενέργεια, ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας σκάλες.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με προσομοίωση των συνθηκών ενός τυπικού περιβάλλοντος γραφείου, στο οποίο οι εργαζόμενοι κάθονται μπροστά από έναν υπολογιστή για ώρες κοιτάζοντας την οθόνη και δεν έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για γυμναστική την υπόλοιπη ημέρα.
Στην έρευνα, συμμετείχαν φοιτήτριες που δήλωσαν ότι είχαν χρόνια έλλειψη ύπνου, με λιγότερες από 6 ώρες κάθε βράδυ και σε διαφορετικές ημέρες, είτε κατανάλωσαν κάψουλες που περιείχαν καφεΐνη, είτε πλασέμπο ή περνούσαν δέκα λεπτά ανεβοκατεβαίνοντας τη σκάλα, με χαμηλής έντασης ρυθμό.
Ο καθηγητής κινησιολογίας του Πανεπιστημίου, Patrick J. O'Connor, εξηγεί: «Διαπιστώσαμε ότι η επίδραση της καφεΐνης και του πλασέμπο, στις συμμετέχουσες που τα προτίμησαν δεν ήταν τόσο αποτελεσματική και αισθητή. Ομως η σωματική άσκηση τους γέμισε με ενέργεια και ένταση. Επρόκειτο για ένα προσωρινό αίσθημα, που το ένιωσαν μετά την άσκηση, αλλά τα 50mg καφεΐνης δεν είχαν τέτοια επιρροή. Οι υπάλληλοι γραφείου μπορούν να βγουν έξω και να περπατήσουν, όμως ο καιρός δεν είναι πάντοτε ιδανικός. Οι σκάλες ωστόσο στις οποίες έχουν πρόσβαση όλοι όσοι εργάζονται σε κτίρια, είναι μια εναλλακτική για να μπορέσει κανείς να παραμείνει φιτ και παράλληλα να κάνει ένα διάλειμμα από τη δουλειά του.
Κάθε ομάδα υποβλήθηκε σε λεκτικά και ηλεκτρονικά τεστ, για να δηλώσει πώς αισθανόταν και πόσο καλά έκανε νοητικές εργασίες, με σκοπό έτσι να διαπιστωθεί και η αποτελεσματικότητα της δράσης της καφεΐνης και της άσκησης.
Μπορεί τελικά ούτε η καφεΐνη ούτε η άσκηση προκαλούσαν μεγάλες βελτιώσεις στην προσοχή ή στη μνήμη, αλλά το ανεβοκατέβασμα της σκάλας συνδέθηκε με τη μικρή αύξηση στην όρεξη για δουλειά.