shutterstock

Είναι αυτό το ροζ χάπι το ελιξήριο της νεότητας;

Εμφανισιακά, δεν διαφέρει σε τίποτα από ένα συνηθισμένο χάπι για τον πονοκέφαλο ή μάλλον από ένα μικρό ροζ κουφέτο. Κι όμως σύμφωνα με τον άνθρωπο που το δημιούργησε, είναι το αποτέλεσμα ατέρμονων προσπαθειών και πειραματισμών για την ανακάλυψη του ελιξηρίου που θα χαρίσει αιώνια νιότη σε όποιον το πάρει.

Ο Καθηγητής Γενετικής Ντέιβιντ Σίνκλερ, προβλέπει πως μέσα στις επόμενες δεκαετίες οι άνθρωποι θα μιλούν για την εφεύρεσή του με δέος και πως η στιγμή που το χάπι θα κυκλοφορήσει στην αγορά θα είναι τόσο ιστορική όσο και η πρώτη πτήση των αδερφών Ράιτ το 1903.

Το μικρό αυτό ροζ χάπι, το οποίο περιέχει νικοτιδαμίνη μονονουκλεοτιδίου (ΝΜΝ για συντομία) και έχει ίδια γεύση με τα αλατισμένα ποπ κορν που τρώμε στο σινεμά, θεωρείται απόλυτα ασφαλές από τον Σίνκλερ και σύμφωνα με τα λεγόμενά του, όχι μόνο μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης αλλά μπορεί να κάνει τους ανθρώπους ακόμη πιο νέους απ’ ό,τι είναι ηλικιακά!

Ο Σίνκλερ, καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, είναι ένας από τους κορυφαίους στην επιστήμη γύρω από τη γήρανση και πέρασε δύο ολόκληρες δεκαετίες πραγματοποιώντας μελέτες για να καταφέρει να βρει το «αντίδοτο» για τα γεράματα. Πλέον πιστεύει πως το ΝΜΝ είναι μακράν η καλύτερη προοπτική για την εύρεσή του.

Οι μελέτες του έδειξαν πως το θεμελιώδες συστατικό της νιότης είναι μία εξειδικευμένη παραλλαγή της βιταμίνης Β3 που συναντάται σε πολλές τροφές, όπως το μπρόκολο, το αγγούρι και το αβοκάντο και βοηθάει τα κύτταρα να αναπλάσουν και να επιδιορθώσουν το κατεστραμμένο DNA, που αποτελεί την σημαντικότερη αιτία της φυσικής γήρανσης.

shutterstock

Όταν λοιπόν το ΝΜΝ εισέρχεται στον οργανισμό, μετατρέπεται σε μία χημική ουσία που ονομάζεται δινουκλεοτίδιο νικοτιναμιδίου αδενίνης (NAD), η οποία βρίσκεται σε κάθε κύτταρο των ζωντανών οργανισμών, είναι απαραίτητη για τη ζωή και τροφοδοτεί τα επτά διαφορετικά, υπεύθυνα για τις διαδικασίες της γήρανσης, γονίδια που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα. Καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει, τα επίπεδα της NAD μειώνονται κατά 50%, απενεργοποιώντας την άμυνα του οργανισμού ενάτια στις ασθένειες που οφείλονται στην προχωρημένη ηλικία (καρκίνος, διαβήτης, καρδιακές παθήσεις, Αλτσχάιμερ κλπ) και φυσικά, στα γηρατειά.

Παρόλο που οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους θα αρχίσουν να γίνονται σύντομα στη Βοστώνη, ο καθηγητής Σίνκλερ δηλώνει πως εκείνος παίρνει ήδη το χάπι της νιότης και πως το έχει χορηγήσει ακόμη και στον 77χρονο πατέρα του! Και τα αποτελέσματα ακούγονται ευοίωνα: πριν αρχίσει να παίρνει ένα χάπι των 500mg κάθε πρωί, οι αιματολογικές εξετάσεις του 47 χρονου επιστήμονα φανέρωναν πως η βιολογική του ηλικία ήταν 58. Ύστερα από τρεις μήνες, όταν μετρήθηκε ξανά η βιολογική του ηλικία ήταν...32!

Όσο για τον πατέρα του, πλέον αποδεικνύεται πολύ πιο δυνατός από τον μικρότερο αδερφό του επιστήμονα στις εξορμήσεις που πραγματοποιούν για ορειβασία στην πατρίδα τους την Αυστραλία, ξεπερνώντας σε ενέργεια 20χρονους. Με το πέρασμα του χρόνου, η ενέργειά του μεγαλώνει ακόμη πιο πολύ.

Οι μελέτες που θα πραγματοποιηθούν για να αποδειχτεί αν το χάπι είναι τελικά ασφαλές και αποτελεσματικό, θα γίνουν υπό την επίβλεψη της NASA. Η διαστημική εταιρία έχει δείξει τεράστιο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη ανακάλυψη και επιθυμεί, αν όλα πάνε καλά, να το χορηγεί στους αστροναύτες κατά τη διάρκεια των μελλοντικών αποστολών στον Άρη, σταματώντας την γήρανση που προκαλείται από την έκθεση τους στην ακτινοβολία του διαστήματος.

«Δεν πιστεύω πως οι άνθρωποι θα αρχίσουν να φαίνονται στα 80 σαν να είναι 20, όμως ένας άνθρωπος που θα παίρνει το χάπι από τα 40 του θα μπορέσει να μείνει σε αυτή την ηλικία για πολύ μεγάλο διάστημα. Αυτό που θέλω να πω είναι πως οι εσωτερικές λειτουργίες του οργανισμού, θα είναι καλύτερες ενώ την ίδια στιγμή το σώμα θα έχει μεγαλύτερη αντίσταση κατά των παθήσεων. Αν οι δοκιμές αποδειχθούν αποτελεσματικές, το χάπι θα κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια,» δηλώνει ο καθηγητής. «Δεν πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να γίνουμε αθάνατοι, όμως κανένας νόμος της βιολογίας δεν αποκλείει να ζήσει κάποιος για 200 χρόνια.»

Φωτογραφίες: Shutterstock