shutterstock.com

Τροφές για χρώμα καλοκαιριού στο δέρμα σου

Ας μιλήσουμε ειλικρινά: Το καλοκαίρι όλες μας επιθυμούμε να αποκτήσουμε τροπικό χρώμα, καθώς το μαύρισμα μας χαρίζει ένα απόλυτα εξωτικό look. Παράλληλα, μας αδυνατίζει και καμουφλάρει με έναν απόλυτα φυσικό τρόπο τις όποιες ατέλειες της σιλουέτας αλλά και την όψη «φλοιού πορτοκαλιού» στην επιδερμίδα. Για να πραγματοποιήσουμε αυτό το όνειρο, χρειαζόμαστε φυσικά ήλιο και το κατάλληλο αντηλιακό, που θα μας εξασφαλίσει σταδιακά μπρούτζινη απόχρωση, χωρίς προβλήματα στην επιδερμίδα μας. Υπάρχει όμως ακόμα ένας παράγοντας που επηρεάζει άμεσα τον τρόπο με τον οποίο το δέρμα μας ανταποκρίνεται στην ηλιακή ακτινοβολία, άρα και τον ρυθμό με τον οποίο μαυρίζουμε: η διατροφή μας.

shutterstock.com

Μπορεί σε πρώτο στάδιο να ακούγεται παράδοξο, δεν είναι όμως αν συνειδητοποιήσουμε πως στην ουσία, όπως άλλωστε επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες, είμαστε ό,τι τρώμε! Αφού ο τρόπος που διατρεφόμαστε καθορίζει την υγεία μας γιατί λοιπόν όχι και το μαύρισμά μας;

Η διατροφολόγος Κυριακή Απέργη μας επισημαίνει ποια ακριβώς είναι η έξυπνη διατροφή που θα μας βοηθήσει να μαυρίσουμε άφοβα στις διακοπές. Θα πρέπει καθημερινά να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α, όπως είναι τα καρότα, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα τα γαλακτοκομικά και το συκώτι αλλά και το καρπούζι και το πεπόνι που συνδυάζουν βιταμίνη Α και C. Η βιταμίνη Α ειδικά στη μορφή της Β-καροτίνης είναι εξαιρετικά πολύτιμη για την επιδερμίδα καθώς ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και διατηρεί υγιείς τους ιστούς. Από το καθημερινό μας μενού δεν πρέπει να απουσιάζει η βιταμίνη Β2, η οποία περιέχεται στο κρέας, το συκώτι, το αυγό, και τα δημητριακά. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης αυτής μπορεί να συμβάλλει στην εκδήλωση δερματίτιδων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι φωτοδερματίτιδες, που οφείλονται στις ακτίνες του ήλιου.

shutterstock.com

Βασικός είναι και ο ρόλος της βιταμίνης C, ικανές ποσότητες της οποίας μας δίνουν τα πορτοκάλια, οι πατάτες και τα ακτινίδια. Η βιταμίνη C εξασφαλίζει ελαστικότητα στο δέρμα και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, που δημιουργεί η υπεριώδης ακτινοβολία και που είναι υπεύθυνες για τη πρόωρη εμφάνιση των ρυτίδων. Επίσης, το ελαιόλαδο δεν πρέπει ποτέ να λείπει από το τραπέζι μας καθώς ενισχύει την δομή της ελαστίνης και του κολλαγόνου, δημιουργώντας έτσι μία «εσωτερική ασπίδα προστασίας» απέναντι στις βλαβερές επιδράσεις του ήλιου. Μία άλλη εξαιρετικά ωφέλιμη για το δέρμα βιταμίνη είναι η Ε, που περιέχεται στο λάδι, τα δημητριακά, το αυγό, τα αμύγδαλα, το αβοκάντο, τις ντομάτες και τα θαλασσινά. Η βιταμίνη Ε, γνωστή και ως το κοφερόλη χαρίζει λάμψη στην επιδερμίδα και ως αντιοξειδωτική ουσία, την προστατεύει από την φωτογήρανση.

Βέβαια όλα αυτά θα λειτουργήσουν τέλεια εάν δατηρείς καλά ενυδατωμένο τον οργανισμό σου καταναλώνοντας αρκετές σαλάτες φρέσκους χυμούς φρούτων και οπωσδήποτε νερό!

shutterstock.com