Γιατί δεν πρέπει να γίνεις φίλη με τον πρώην σου
Πέρασες μαζί του μήνες ή και χρόνια. Ζήσατε όμορφες στιγμές, γελάσατε, αγαπηθήκατε, αλλά όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν.
Εσύ και ο Τάκης μετά από πολλές κουβέντες, πισωγυρίσματα, κλάματα και φωνές δεν είστε πια μαζί. Σε μία από τις πολλές συζητήσεις έπαιξε και η θεϊκή ατάκα: «Μπορούμε να μείνουμε φίλοι». Και αυτή η ατάκα είναι θεϊκή διότι είναι το πιο αστείο πράγμα που μπορείς να ακούσεις εκείνη τη στιγμή.
Ναι, ξέρω ένα κομμάτι σου θέλει να μιλάει με τον Τάκη, αλλά πόσο μπορεί να αντέξει να ακούσει για την καινούργια του σχέση και κατά πόσο θέλει να τον βλέπει «περνώ και μόνος μου καλά»;
Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι αν πρέπει να μείνεις φίλη με τον πρώην σου η απάντηση είναι ένα τεράστιο «ΟΧΙ». Και αν δεν το κατάλαβες καλά:
ΟΚ, μπορεί να είμαι λίγο υπερβολική, αλλά όταν χωρίζεις πρέπει να παίρνεις αποστάσεις. Ηδη μπαίνεις στην διαδικασία να ψάχνεις τα likes σε Facebook και Instagram και ποιες του σχολίασαν, πέφτοντας ψυχολογικά, φαντάσου τι θα γίνει αν μιλάτε που και που ή συναντιέστε. (σε αυτό το σημείο να σου υπενθυμίσω πως πρέπει να τον διαγράψεις από φίλο στα social media!).
Ακόμη και μετά από τον πιο φιλικό χωρισμό, οι άνθρωποι χρειάζονται χρόνο. Χρόνο για να βιώσουν τον χωρισμό τους μακριά από το πρόσωπο που είχαν σχέση, να δουν τη νέα πραγματικότητα και να βρουν τον εαυτό τους.
Παράλληλα, και οι δύο θα πρέπει να δώσουν και χώρο, σπάζοντας έτσι τον δεσμό του ζευγαριού. Η ατμόσφαιρα είναι συναισθηματικά φορτισμένη. Μπορεί να μην το καταλαβαίνεις, αλλά υπάρχει θυμός, αγανάκτηση και μια δόση κακίας και πικρίας. Το να μιλάτε δεν κάνει καλό σε κανέναν από τους δύο διότι βγαίνουν όλα τα παραπάνω. Μέρος της διαδικασίας της θλίψης είναι ο θρήνος των ελπίδων και των ονείρων που είχες για τη σχέση.
Εχετε χωρίσει... τέλος... ας ασχοληθεί ο καθένας με τους φίλους τους, όχι με τον άλλον. Η αλήθεια είναι πως πάντα θα είναι «Ο φίλος», καθώς ακόμα και αν δεν το κάνεις επίτηδες, θα τον ξεχωρίζεις από τους άλλους, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να μην ξέρεις πως να χειριστείς καταστάσεις. Οι πρώην είναι πρώην για κάποιον λόγο και πολύ συχνά αυτός ο λόγος είναι επειδή δεν σου κάνει καλό.
Σε αυτό το σημείο θα σου παραθέσω έρευνα που είχε δημοσιευτεί στο «Personality and Individual Differences» για να σε πείσω και με επιστημονικό τρόπο πως το να είσαι φίλη με τον πρώην σου δεν είναι «φυσιολογικό». Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή τα άτομα που διατηρούν φιλικές σχέσεις με τους πρώην τους, θα μπορούσαν να ταυτοποιηθούν ως ψυχοπαθή ή το λιγότερο ως «σκοτεινά». Οι συμμετέχοντες έγραψαν τους πέντε λόγους που έμειναν φίλοι με τους πρώην τους και συμπλήρωσαν και ερωτηματολόγιο σχετικό με την προσωπικότητά τους. Αν και κάποιοι ανέφεραν λογικά επιχειρήματα, υπήρχαν και εκείνοι που σκέφτηκαν κάποιος διαφορετικά. Κάποιοι συσχέτισαν τη φιλία με την δική τους ικανοποίηση, ενώ φαίνεται πως θα εκμεταλλεύονταν μια τέτοια περίπτωση για στρατηγικούς σκοπούς.
Αφήνοντας την έρευνα στην άκρη, μερικές φορές δύο άνθρωποι μπορούν να είναι πραγματικά εντάξει μετά από τον χωρισμό, αλλά οι προοπτικές μιας φιλίας ανοίγονται πολύ αργότερα, όταν έχεις κάνει την αποτοξίνωσή σου και όταν βλέπεις τον Τάκη στον δρόμο και τον ακούς να σου λέει πως είναι καλά, χαίρεσαι για εκείνον και δεν σκέφτεσαι «προφανώς καλά θα ήσουν, αφού είσαι αναίσθητος» ή δεν προσδοκάς να σου πει «σε σκέφτομαι, μου λείπεις». Ναι, τότε είσαι καλά και έχεις προχωρήσει. Τότε μπορείς να είσαι φίλη με τον πρώην σου, που ναι μεν αγαπάς και νοιάζεσαι, αλλά όχι ως «τον άνθρωπό σου», αλλά ως έναν άνθρωπο που είχες κάποτε στη ζωή σου.