Πρώτο ραντεβού: Σε ποια μέρη να μην πας και ποια πιάτα να μην παραγγείλεις
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, οι περισσότεροι άνθρωποι στα πρώτα ραντεβού όχι απλώς αποφεύγουν να βγουν για δείπνο, αλλά αρνούνται κατηγορηματικά να φάνε οτιδήποτε- ακόμα και ξηρούς καρπούς που σερβίρονται με το ποτό- μπροστά στον παρτενέρ τους.
Μπορεί η κοιλιά να γουργουρίζει, το κεφάλι να ζαλίζεται από την αφαγία, αλλά το άγχος της πρώτης συνάντησης συνήθως κόβει μαχαίρι την όρεξη. Είναι κι αυτές οι πεταλούδες στο στομάχι, οπότε μπουκιά δεν κατεβαίνει.
Ενας άλλος λόγος που αποφεύγουμε τα δείπνα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι επειδή ντρεπόμαστε να εκτεθούμε μπροστά σε κάποιον που δεν γνωρίζουμε καλά. Η αλήθεια είναι πως ένα στόμα που μασάει και καταπίνει δεν είναι και τόσο ειδυλλιακή εικόνα. Μπορεί να είναι μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία, αλλά μάλλον χρειάζεται λίγο χρόνο για τη μοιραστείς με κάποιον. Όμως υπάρχουν και κάποιοι πιο τολμηροί, που επιλέγουν να βγουν για φαγητό. Υπέρμαχοι της θεωρίας ότι ο «έρωτας περνάει από το στομάχι», πιστεύουν πως πάνω ένα γευστικό πιάτο, αυξάνονται οι πιθανότητες για μια θετική εξέλιξη της βραδιάς.
Τώρα τι συμβαίνει αν εσείς δεν μπορείτε ούτε να καταπιείτε, αλλά η παρέα σας καλέσει για δείπνο. Οφείλετε να ακολουθήσετε. Μάλιστα το πρέπον είναι να συνοδεύσετε τον παρτενέρ σας σε όλα τα πιάτα- αρκεί να μην απαιτεί από εσάς υπερβολές. Αν, ας πούμε, το ραντεβού θέλει κι επιδόρπιο, πρέπει να πάρετε κι εσείς κάτι , ή έστω να μοιραστείτε ένα κοινό. Φυσικά και δεν πρέπει να ακολουθήσετε την τακτική : «εγώ θα πιω μόνο έχω φάει σπίτι». Πρώτον γιατί θα φέρετε τον άλλον σε αμηχανία και δεύτερον γιατί κινδυνεύετε να θεωρηθείτε τσιγκούνης. Επίσης αν κάνετε δίαιτα ή ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, μην αναφερθείτε στο γεγονός και - κυρίως!- μην αρχίσετε να μετράτε θερμίδες , ή να κάνετε διαλέξεις περί υγιεινής διατροφής.
Στην περίπτωση που εσείς αποφασίσετε να συνδυάσετε την έξοδό σας με φαγητό, πρέπει απαραιτήτως να τηρήσετε μερικούς κανόνες για να μην δώσετε κακή εντύπωση. Οσο και να πεινάτε, μην πέφτετε με τα μούτρα στο πιάτο σας. Η δικαιολογία «με συγχωρείς, αλλά δεν έχω φάει τίποτα από το πρωί» δεν πιάνει. Εν ανάγκη φροντίστε να τσιμπήσετε κάτι στο δρόμο. Αν το ραντεβού σας έχει ειδικές προτιμήσεις - είναι , για παράδειγμα , χορτοφάγος- οφείλετε να σεβαστείτε την επιλογή του και να πάτε σε ένα εστιατόριο που να καλύπτει τα γούστα του. Μην εγκλωβίσετε έναν vegetarian σε ένα μαγαζί που σερβίρει αποκλειστικά και μόνο μπριζολάκια, κι ας είναι και τα καλύτερα που έχετε φάει ποτέ, γιατί δεν πρόκειται να έχετε καλά αποτελέσματα.
Πού να πάτε
Απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά οτιδήποτε έχει να κάνει με junk food, street food, φαγητό στο πόδι, σουβλάκια και ό,τι άλλο σχετικό. Είπαμε, αν βγούμε για φαγητό, δεν το κάνουμε απλώς για να χορτάσουμε, αλλά για να απολαύσουμε ωραίες γεύσεις, ένα καλό κρασί και μια ήρεμη συζήτηση. Αποφύγετε επίσης εστιατόρια πιο ειδικά, ιαπωνικά ή ωμοφαγικά παραδείγματος χάριν, εκτός αν είστε σίγουροι ότι αρέσουν στην παρέα σας.
Λυπάμαι που θα στενοχωρήσω τους αντικαπνιστές, οι οποίοι κάνουν πολύ καλά που απέχουν από βλαβερές συνήθειες, αλλά αν η παρέα σας καπνίζει τότε μην επιλέξετε ένα αντικαπνιστικό μέρος αν δεν θέλετε να της σπάσετε τα νεύρα. Αφήστε για αργότερα το κήρυγμα, αν και το καλύτερο είναι να αποδέχεστε τον άλλον όπως είναι και να του επιτρέπετε να παίρνει μόνος του τις αποφάσεις που τον αφορούν.
Τα ψαροφαγικά εστιατόρια μπορεί να είναι μια ενδιαφέρουσα μεν επιλογή, αλλά έχουν μια μεγάλη δυσκολία. Πώς θα φάτε με αξιοπρέπεια θαλασσινά, χωρίς να ρουφήξετε το κέλυφος , ή πώς θα καθαρίσετε ένα καλό ψάρι; Αν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να τα καταφέρετε, χωρίς να γεμίσετε λάδια και χωρίς να λερώσετε τα χέρια σας, τολμήστε το. Αν όχι , δοκιμάσετε κάτι πιο πρακτικό.
Στην επιλογή του εστιατορίου πρέπει να λάβετε υπόψη σας την τιμή και την οικονομική κατάσταση της συντροφιάς σας, ειδικά αν σκοπεύετε να μοιραστείτε τον λογαριασμό. Μην κάνετε όμως υπερβολές, ακόμα κι αν η παρέα σας μπορεί να ανταποκριθεί. Στην αντίθετη βέβαια περίπτωση, πρέπει οπωσδήποτε να είστε εγκρατείς για να μην φέρετε κανέναν σε δύσκολη θέση.
Ποια φαγητά δεν πρέπει να παραγγείλετε για κανέναν λόγο
1) Οσα έχουν σκόρδο και κρεμμύδΙ: Ακόμα κι αν είστε λάτρεις των συγκεκριμένων γεύσεων, βγάλτε από το μυαλό σας ότι υπάρχουν. Αν μάλιστα προσδοκάτε σε μια ρομαντική κατάληξη , τότε φανείτε προνοητικοί. Και μην ελπίζετε ότι οι τσίχλες θα κάνουν τη διαφορά. Αφήστε που είναι αντιαισθητικό να μασουλάτε μαστίχα σαν μωρό.
2) Φαγητά με πολλές σάλτσες: Ανθρωποι είμαστε, άγχος έχουμε σε τέτοιες στιγμές κι εύκολα μπορούν να γίνουν μικρά ατυχήματα, που όμως αρκούν για να σας χαλάσουν τη διάθεση και να σας καταστρέψουν το βράδυ. Σίγουρα δεν θέλετε να κυκλοφορείτε με λεκέδες πάνω στο κατάλευκο πουκάμισό σας ή στο ωραίο σας φουστάνι, οπότε καλύτερα να αποφύγετε τα πιάτα που μπορεί να σας δυσκολέψουν.
3) Μακαρονάδες: Είναι ένα πιάτο που αρέσει στους περισσότερους μεν, αλλά επίσης έχει ειδικές δυσκολίες και αν δεν καταφέρετε να το φάτε σωστά, κινδυνεύετε να μοιάζετε αρκετά γελοίοι με τα σπαγγέτι να κρέμονται από το στόμα σας.
4) Μεγάλα burgers ή σάντουιτς: Αν παραγγείλετε ένα τέτοιο πιάτο σε ένα έθνικ εστιατόριο εννοείται, γιατί το φαστφουνταδικό απαγορεύεται αυστηρά , αν δεν θέλετε να θεωρήσουν ότι περνάτε ακόμα εφηβεία, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το φάτε με τα χέρια και μεγάλες μπουκιές. Χρησιμοποιήστε μαχαίρι και πιρούνι και ας χάσετε κάτι από την απόλαυση.
5) Παϊδάκια: Εδώ δεν μπορείτε να κάνετε εξαιρέσεις, γιατί ποιο το νόημα να φάτε ένα παϊδάκι με μαχαίρι; Οπότε καλύτερα αφήστε αυτές τις γαστρονομικές παρασπονδίες για αργότερα, όταν υπάρξει μεγαλύτερη οικειότητα στη σχέση σας.
6) Προσέξτε τις σαλάτες: Καλό είναι να ξεκινήσετε με ένα πρώτο πιάτο λαχανικών, αλλά καλύτερα να αποφύγετε τα πράσινα (μαρούλια, ρόκα, σπανάκι κτλ). Δεν θέλετε να μείνουν στα δόντια σας υπολείμματα που θα αναγκάσουν τον παρτενέρ σας να στραβοκαταπιεί.
Το κυριότερο όμως είναι να προσέξετε τη συμπεριφορά σας. Μην μιλάτε απότομα στο προσωπικό του μαγαζιού, πείτε και κανένα ευχαριστώ, δεν βλάπτει, και μην ξεχάσετε να αφήσετε ένα καλό φιλοδώρημα.