7 σημάδια πως ένας γάμος δεν θα κρατήσει
Οι σύμβουλοι γάμου και ειδικότερα όσοι ασχολούνται με την προγαμιαία παροχή συμβουλών,
συνήθως καταφέρνουν να έχουν μία πρώτη ιδέα για την μελλοντική εξέλιξη ενός γάμου. Και αυτό που βλέπουν δεν είναι πάντα το ονειρεμένο και μέσα στα μέλια ταίριασμα...
Παρακάτω θα δείτε τα 7 σημαντικότερα σημάδια που δείχνουν πως ένας γάμος δεν έχει τη μαγική συνταγή για να πετύχει αλλά και τρόπους για να σώσετε τον γάμο σας, σύμφωνα με τους ειδικούς.
- Ο ένας από τους δύο συντρόφους ασκεί συνεχώς κριτική στον άλλο
Δεν είναι και τόσο δύσκολο να εντοπίσουμε έναν άνθρωπο που επικρίνει συνεχώς το έτερον του ήμισυ. Ιδίως όταν αυτή η συμπεριφορά γίνεται και ενώπιον τρίτων. Το πράγμα έχει ως εξής: αυτός που κρίνει πιστεύει πως κάπως, κάποια στιγμή θα καταφέρει να αλλάξει τον άλλον και αυτός που δέχεται την κριτική πιστεύει πως κάπως, κάποια στιγμή ο πρώτος θα ηρεμήσει. Και αυτό είναι πιθανό να συμβεί. Τα ζευγάρια μάλιστα που συμβουλεύονται ειδικούς έχουν περισσότερες πιθανότητες να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Το σύμπτωμα όμως είναι αποτέλεσμα μίας βαθύτερης αιτίας: της απροθυμίας να δεχτεί ο ένας τον άλλον γι’ αυτό που πραγματικά είναι. Γι’ αυτό πριν αποφασίσετε πως πρέπει να αλλάξετε κάποιον, ρωτήστε τον εάν πράγματι αυτός επιθυμεί να αλλάξει. Αν όχι, αποδεχτείτε το ή απλώς μην τον παντρευτείτε. Και από την άλλη πλευρά, εάν ο άλλος δεν σταματάει να σας κριτικάρει, μάθετε τον σωστό τρόπο να βάζετε όρια, Ευγενικά, ξεκάθαρα, ακόμη και με λίγη ένταση εάν αυτό χρειάζεται. Αν ακόμη και τότε η επιθυμία σας δεν γίνει σεβαστή, μην παντρευτείτε.
- Το ζευγάρι πιστεύει πως είναι αδύναμο όταν ο ένας δεν είναι με τον άλλο
Ψυχολογικά, ορισμένοι άνθρωποι κυριεύονται από τη ρομαντική ψευδαίσθηση πως ο σύντροφός τους, τους συμπληρώνει. Πιστεύοντας όμως πως αυτό αποδεικνύει το πόσο τέλεια είναι η σχέση τους και πόσο ιδανικοί είναι ο ένας για τον άλλον, λαμβάνουν λανθασμένα μηνύματα. Το άτομο θεωρεί πως δεν είναι ικανό να κάνει πράγματα από μόνο του, πως το μόνο που χρειάζεται για να είναι ευτυχισμένο είναι το άλλο του μισό, δημιουργώντας έτσι μία λανθασμένη συνθήκη στον πρώτο πως είναι υπεύθυνος για την καλή ψυχολογική κατάσταση του δεύτερου. Αυτό είναι ένα σημάδι ανωριμότητας και προσωπικής ανασφάλειας. Ακόμη κι αν το άτομο ξεπεράσει αυτή την άποψη, η σχέση σταδιακά φθείρεται αφού εξακολουθεί να υπάρχει το βάρος της ευθύνης απέναντι στο άλλο μέλος της σχέσης. Το άτομο πλέον χρειάζεται κάποιον που στέκεται δίπλα του ως ίσος.
- Ο ένας σύντροφος εκλογικεύει την περίεργη συμπεριφορά και τα σχόλια του άλλου
«Μία γυναίκα κάποτε ανέφερε πως είχε έναν έντονο τσακωμό με τον αρραβωνιαστικό της, στο κλείσιμο του οποίου αυτός είπε την ατάκα «Νομίζεις πως ξέρεις τα πάντα για μένα, αλλά δεν τα ξέρεις». Εκείνη αναρωτήθηκε αν αυτό έπρεπε να το εκλάβει ως κόκκινο φανάρι για την πορεία της σχέσης όμως κατέληξε στη θεωρία πως αυτό είναι κάτι που θα έλεγε με ευκολία ο αγαπημένος της. Μέσα σε έναν χρόνο έμεινε έγκυος και μετά κατάλαβε ακριβώς τι ήθελε να πει. Δεν του άρεσαν τα παιδιά και γι’ αυτόν το λόγο, τη χώρισε» εξηγεί ένας σύμβουλος γάμου.
- Φαίνεται πως τα πάντα προέχουν της σχέσης
Εάν η δουλειά σας, η οικογένειά σας ή οι φίλοι σας βρίσκονται συνεχώς σε σειρά προτεραιότητας συγκριτικά με τη σχέση σας, τότε κάτι πάει τρομερά λάθος. Είναι απολύτως κατανοητό σε ορισμένες περιστάσεις να απαιτούν μεγάλο μέρος της προσοχής μας (ασθένεια στην οικογένεια, ένα σημαντικό έργο στη δουλειά, ένας φίλος σε ανάγκη κλπ), όμως όταν αυτό γίνεται ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, θα πρέπει να αναρωτηθείτε τι ακριβώς κάνετε λάθος. Οι δύο μονάδες αποτελούν μία ομάδα και αυτό σημαίνει πως μπορείτε να αντιμετωπίζετε τα πάντα από κοινού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι καταπατάται η ιδιωτικότητα κάποιου από τους δύο.
- Δεν υπάρχει ίση αντιμετώπιση στη σχέση
Σε μία υγιή σχέση, τα δύο άτομα αισθάνονται ασφαλή συναισθηματικά να είναι ο εαυτός τους και σέβονται και υπολογίζουν την προσωπικότητα και την οπτική του άλλου. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή ένας από τους δύο επιθυμεί να βγαίνει πάντοτε από πάνω, ο άλλος σταδιακά σιγοσβήνει και στο τέλος προτιμά τη σιωπή από το να ανοιχτεί στον σύντροφό του. Όσο περνάει ο καιρός, χάνεται η ισορροπία στη σχέση και το άτομο χάνει την αίσθηση ασφάλειας που νιώθει μέσα σε αυτή.
- Ο ένας από τους δύο πιστεύει πως βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση
Ο ίδιος σύμβουλος γάμου εξηγεί: «κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής συνομιλίας, μία γυναίκα εξομολογήθηκε πως είχε διακόψει προσωρινά την καριέρα της προκειμένου να βοηθήσει τον αρραβωνιαστικό της να σπουδάσει νομική. Εντυπωσιάστηκα από την αυτοθυσία της, όμως στη συνέχεια προσέθεσε “έτσι τώρα που μου χρωστάει, θα μου δώσει τον γάμο των ονείρων μου». Όταν ρώτησα τον άντρα εάν αισθάνεται πως χρωστάει κάτι στην μελλοντική σύζυγό του, αυτός με απάθεια απάντησε πως όχι. Αυτή πήρε τον γάμο των ονείρων της και αυτός τελικά πήρε διαζύγιο.»
- Υπάρχει έλλειψη συναισθηματικής και σωματικής οικειότητας
Η έλλειψη οικειότητας -τόσο συναισθηματικής όσο και σωματικής- υποδηλώνει πως κατά την πορεία της σχέση κάπου ράγισε το γυαλί. Εάν ο καλύτερός σας φίλος δεν είναι ο ίδιος ο σύντροφός σας, γιατί κάποιος άλλος να παίρνει το εκατό τοις εκατό του εαυτού σας; Εάν ταυτόχρονα υπάρχει και απουσία σωματικής επαφής, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι έλλειψης επικοινωνίας ή πως απλώς ανέχεστε ακόμη κι αυτά που σας δυσαρεστούν. Στην πορεία όμως αυτό θα φθείρει τη σχέση σε μεγαλύτερο βαθμό. Βγείτε ραντεβού με τον σύντροφό σας, περάστε καλά μαζί του. Είναι σημαντικό να ξέρετε πως ότι κι αν συμβαίνει, έχετε ο ένας τον άλλον. Η ανάκτηση του συναισθηματικού δεσίματος θα είναι αυτό που θα επαναφέρει τη σωματική οικειότητα και επαφή ανάμεσά σας. Και που ξέρετε; Το γυαλί μπορεί να ξανακολλήσει!
Φωτογραφίες: Shutterstock