Αυτό είναι το νούμερο 1 σημάδι που δείχνει ότι η σχέση σου έχει πρόβλημα- Ειδικοί εξηγούν | 0 bovary.gr

Αυτό είναι το νούμερο 1 σημάδι που δείχνει ότι η σχέση σου έχει πρόβλημα- Ειδικοί εξηγούν

Ο δρόμος στις ερωτικές σχέσεις των ανθρώπων δεν είναι ποτέ στρωμένος από ροδοπέταλα.

Μια απλή γνωριμία μπορεί να καταλήξει σε έναν έντονο ενθουσιασμό. Μια έλξη. Κι έπειτα, δυο άνθρωποι να ενώσουν τις ζωές τους, όχι απαραίτητα με επίσημο τρόπο και να δημιουργήσουν αυτό που λέμε «δεσμό».

Στην αρχή, ο δεσμός μοιάζει με παραμύθι και μέσα από αυτόν γεννιούνται η χαρά, η ευτυχία, η αγάπη. Οι άνθρωποι μαθαίνουν να μοιράζονται. Να κατανοούν. Να συμβιβάζονται. Να νοιάζονται. Κάποιες φορές και να αλλάζουν μικρές πτυχές του χαρακτήρα τους, προκειμένου να μην απογοητεύσουν το άλλο τους μισό.

Ομως και οι ερωτικές σχέσεις δεν παύουν να παραμένουν ανθρώπινες και αυτές χαρακτηρίζονται από εντάσεις και προβλήματα.

Δυο άνθρωποι μαλώνουν γιατί διαφωνούν ή γιατί ζηλεύουν. Ενίοτε για τις δουλειές του σπιτιού και για τρίτα πρόσωπα. Αλλες φορές για τα οικονομικά και τα επαγγελματικά τους ή ακόμα και για τη σεξουαλική τους ζωή.

Κάπως έτσι αρχίζουν σταδιακά να αποσυνδέονται και οι ειδικοί αρχίζουν ολοένα και περισσότερο να ανατρέχουν στη δουλειά του ψυχολόγου Τζον Γκότμαν, ενός καθηγητή του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και πιο συγκεκριμένα σε αυτούς τους παράγοντες που ο ίδιος αποκαλεί ως «τέσσερις καβαλάρηδες».

shutterstock

Ο όρος αυτός αναφέρεται σε τέσσερις παράγοντες: την περιφρόνηση, την επιθετικότητα, την άσκηση κριτικής και την έλλειψη συνεργασίας, που είναι «κλειδιά» στις εντάσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στα ζευγάρια, καθώς πρόκειται για μορφές επικοινωνίας που προδίδουν το τέλος μιας σχέσης.

Ο Γκότμαν μάλιστα ξεχώρισε την περιφρόνηση ως το πιο «θανάσιμο» αίσθημα.

Η Ελλη Λισίτσα εξηγεί στο The Gottman Relationship Blog, πως όταν συμπεριφερόμαστε με περιφρόνηση τείνουμε να δείχνουμε κακία, είμαστε αγενείς, γελοιοποιούμε τους άλλους, τους κοροϊδεύουμε.

Στόχος της περιφρόνησης είναι να νιώσει κανείς μίσος και ανάξιος, ασήμαντος.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας του ανάμεσα σε ζευγάρια που δεν κατάφεραν να σώσουν το γάμο τους ο Γκότμαν διαπίστωσε ότι η περιφρόνηση ήταν ένα από τα πιο κοινά χαρακτηριστικά. Δηλητηριάζει, καταστρέφει τις σχέσεις και αποτελεί τη μεγαλύτερη ένδειξη διαζυγίου σύμφωνα με τον ψυχολόγο.

Το αντίδοτο σε αυτό το αίσθημα είναι ο σεβασμός και η εκτίμηση.