Τρως σαλάτα και πρήζεσαι; Ορίστε τι μπορεί να φταίει, οι 5 ένοχοι
Με τους χώρους εστίασης που προσφέρουν διαιτητικά μενού να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, ο υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής έχει γίνει ένα από τα τρεντς των τελευταίων χρόνων.
Πρωταγωνιστές σε αυτή τη μανία είναι τα λαχανικά που κάνουν τη δική τους επανάσταση και από παρεξηγημένες τροφές, αφού δεν βρίσκονταν στις πρώτες προτιμήσεις των καταναλωτών πάντοτε, πια γεμίζουν ασφυκτικά τα ψυγεία σε κάθε νοικοκυριό.
Η ποικιλία τους μεγάλη και η θρεπτική τους αξία τεράστια, αφού αποτελούν απαραίτητο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, χάρη στην περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες, βιταμίνες, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο και άλλα πολύτιμα στοιχεία.
Απολαμβάνονται βραστά, ψητά αλλά και στην πιο εύκολη εκδοχή τους: ωμά σε μορφή σαλάτας, που μπορεί είτε να συνοδεύσει ένα μενού είτε να αποτελέσει από μόνη της ένα πλήρες γεύμα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Σαλάτες που μοιάζουν με πανδαισίες, με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς, τα αρώματα και τις γεύσεις!
Πως όμως αυτή η τόσο υγιεινή τροφή μπορεί να βλάψει την υγεία σας;
Ο γαστρεντερολόγος Robynne Chutkan εξηγεί, ότι είναι πιθανό να αισθανθεί κανείς έντονο και ενοχλητικό πρήξιμο μετά την κατανάλωση μιας σαλάτας και αυτό γιατί προηγουμένως την έχει μετατρέψει σε «μπέργκερ» χωρίς να το καταλάβει.
Ετσι, αν ποτέ νιώσετε την ίδια αυτή δυσφορία και αναζητάτε τον ένοχο, θα ξέρετε ποιος από τους παρακάτω παράγοντες ευθύνεται.
Η υπερβολική ποσότητα του ντρέσινγκ
Γνωρίζετε πολύ καλά, πως μια σαλάτα που είναι «πνιγμένη» στο ντρέσινγκ δεν βοηθάει σίγουρα τη διατήρηση μιας αψεγάδιαστης και καλλίγραμμης σιλουέτας, αφού προσθέτει περιττές θερμίδες. Ωστόσο υπάρχει κάτι παραπάνω που θα πρέπει να προσέξετε: τα συστατικά που αποτελούν το συγκεκριμένο ντρέσινγκ και ιδιαίτερα το αλάτι, η ζάχαρη αλλά και το λάδι, που είναι δυνατόν να προκαλέσουν πρήξιμο. Αντικαταστήστε το με χυμό λεμονιού, που ενισχύει και τονώνει τα πεπτικά ένζυμα. Διαφορετικά, βρείτε μερικές light συνταγές και φτιάξτε το δικό σας ντρέσινγκ.
Τα ωμά λαχανικά
Οταν τα λαχανικά βρίσκονται στη «φυσική» τους κατάσταση, δηλαδή δεν είναι μαγειρεμένα, τότε διατηρούν όλες τις θρεπτικές τους ουσίες, στις οποίες ανήκουν και οι φυτικές ίνες. Ωστόσο, αυτές δεν μπορούν να της «ανεχτούν» όλοι οι οργανισμοί, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες. Ενα μυστικό για να μην δημιουργήσουν προβλήματα στην πέψη σας είναι, να βάλετε τα λαχανικά για λίγη ώρα στον ατμό ή να ψήσετε μερικά από αυτά. Για παράδειγμα μπορείτε να επιλέξετε μπρόκολο ή σπαράγγια για τον ατμό και να τα συνδυάσετε με ωμά λαχανικά. Το σπανάκι είναι ιδανική επιλογή ως βάση για σαλάτα γιατί αποτελείται κατά μεγάλο μέρος από νερό.
Τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί
Οχι μόνο βελτιώνουν την όψη μιας σαλάτας κάνοντας την να μοιάζει με αυτές των έμπειρων σεφ, αλλά δίνουν και ιδιαίτερη γεύση. Ομως τόσο τα αποξηραμένα φρούτα, όσο και οι ξηροί καρποί ενοχοποιούνται για το πρήξιμο στην κοιλιά σας, γιατί έχουν επικάλυψη ζάχαρης ή αλατιού, προκαλώντας έτσι προβλήματα, παρά της θρεπτικές τους αξίες. Εναλλακτική λύση αποτελεί η φρέσκια παπάγια, που περιέχει ένα ένζυμο, το οποίο βοηθάει στην πέψη ή αν εξακολουθείτε να προτιμάτε τους ξηρούς καρπούς, αγοράστε τους ωμούς και ανάλατους.
Το μέγεθος της σαλάτας
Το «παν μέτρον άριστον» πρέπει να τηρείται ακόμα και στις περιπτώσεις κατανάλωσης φαγητών, όπως η σαλάτα. Και αυτό το σημειώνει, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι ξεγελούν τον εαυτό τους, γεμίζοντας το μπολ με μεγάλη ποσότητα λαχανικών. Προτιμήστε μια μεσαία μερίδα!
Τα όσπρια στη σαλάτα
Αν και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος ή η πρωτεΐνη, τα όσπρια δεν είναι εύκολο να χωνευτούν από κάθε οργανισμό, ειδικά όσα είναι κονσερβοποιημένα.