Επιλόχεια τριχόπτωση – Αντιμετώπισε το πιο κοινό πρόβλημα
Η εγκυμοσύνη και η περίοδος που την ακολουθεί είναι η πιο ευτυχισμένη περίοδος της γυναίκας, που μεγαλώνει στην αγκαλιά της το νεογέννητο και απολαμβάνει την ευλογία της μητρότητας.
Ομως, αυτή η περίοδος φέρνει μαζί της κάποια περιττά κιλά, μεταβολές στη διάθεση - γίνεται ορισμένες φορές πιο μελαγχολική- άγχος και στρες για την ορθή φροντίδα του μωρού και...τριχόπτωση!
Το πρόβλημα αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα πυκνά, γερά , υγιή μαλλιά που παρατηρείται ότι αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς οι ορμόνες της κύησης και τα επίπεδα οιστρογόνων, που εκτοξεύονται, ασκούν θετική επίδραση στην τριχοφυΐα.
Μετά τον τοκετό τα πράγματα αλλάζουν βέβαια και η απώλεια μαλλιών είναι το φαινόμενο που ονομάζεται «επιλόχεια τριχόπτωση». Αφορά τις γυναίκες που μόλις γέννησαν και έχει παροδικό χαρακτήρα. Ωστόσο, κάνει πολλές από αυτές να αναρωτιούνται, αν κινδυνεύουν να χάσουν όλα τους τα μαλλιά.
Πότε συμβαίνει
Η επιλόχεια τριχόπτωση μπορεί να συμβεί με κάθε εγκυμοσύνη και μάλιστα στο 50% των γυναικών, έξι με δώδεκα εβδομάδες μετά τον τοκετό, γιατί τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα της γυναίκας αρχίζουν να μειώνονται δραματικά.
Η επιλόχεια τριχόπτωση είναι φυσιολογική. Δε σχετίζεται ως εκ τούτου με καμία πάθηση, έλλειψη βιταμινών ή άλλων θρεπτικών στοιχείων.
Αναρωτιέστε πόσες τρίχες πρέπει να πέφτουν; Η ποσότητα διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά δεν είναι ανησυχητικό, μιας και η κατάσταση αποκαθίσταται τρεις μήνες μετά τον τοκετό, όταν οι ορμόνες επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα.
Πως να το αντιμετωπίσετε
Δεν χρειάζεται κάποια ειδική θεραπεία για να αντιμετωπίσει μια γυναίκα την απώλεια των μαλλιών μετά τον τοκετό. Αρκεί μια ισορροπημένη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή, με έμφαση στην καθαρή πρωτεΐνη και το σίδηρο, που προάγουν τη δημιουργία νέων τριχών. Καταναλώστε ψάρια, αυγά, άπαχο κρέας, τυρί κότατζ με χαμηλά λιπαρά και κόκκινο κρέας. Ή ενισχύστε τον οργανισμό σας με συμπληρώματα πολυβιταμινών.