shutterstock.com

«4 πράγματα που συνέβησαν όταν άρχισα να τρώω πολύ για πρωινό»

Υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται να φάνε πρωινό το πρωί ή άλλοι που απλούστατα προφασίζονται έλλειψη αρκετού χρόνου για την προετοιμασία του, για να το αποφύγουν.

Υπάρχουν όμως και άλλες δύο κατηγορίες ανθρώπων, αυτοί που ακολουθούν την παράδοση και αναγνωρίζουν τη θρεπτική του αξία και την ενέργεια που χαρίζει στον οργανισμό, αλλά κι εκείνοι που εφαρμόζουν αυτό που λέει το ρητό: « το πρωί τρώμε σαν βασιλιάδες».

Η Στεφανί παραδέχεται, ότι το δικό της καθημερινό πρόγραμμα την είχε αναγκάσει να καταναλώνει περιορισμένη ποσότητα φαγητού το πρωί και μάλιστα, συνήθως έφευγε από το σπίτι με έναν καφέ και μια μπανάνα στο χέρι, ίσως και κάποια αμύγδαλα. Ετσι, όταν η ώρα πια έφτανε δέκα το πρωί, το αίσθημα της πείνας έκανε και πάλι την εμφάνιση του.

Αποφάσισε να εμπλουτίσει το πρωινό της γεύμα καθημερινά για το χρονικό διάστημα της μιας εβδομάδας. Τι συνέβη στον οργανισμό και στην ψυχολογία της με αυτή την αλλαγή;

  • « Η ποσότητα του γεύματος διπλασιάστηκε»: Συνολικά, το πρωινό μου γεύμα περιλάμβανε 660 θερμίδες, ένας τριπλάσιος αριθμός, από τον φυσιολογικό που κατανάλωνα. Τι ακριβώς έφαγα; Ενα μάφιν με επικάλυψη φυστικοβούτυρου και μαρμελάδας,τρία μεγάλα αυγά σκραμπλ μαγειρεμένα με βούτυρο και επικάλυψη τυριού. Αυτές οι θερμίδες ήταν μάλλον υπερβολικές για έναν άνθρωπο που η μόνη του σωματική άσκηση, είναι μια βόλτα με το σκύλο κάθε πρωί. Δεν έφαγα κανένα σνακ μέχρι τις 13:00, το μεσημεριανό μου ήταν μεν μικρότερο από ότι το συνηθισμένο, αλλά το βραδινό ήταν το ίδιο.

shutterstock.com
  • « Εμαθα την πραγματική έννοια του πλούσιου πρωινού» : Διαπίστωσα, ότι αν συνέχιζα να τρώω αυτές τις ποσότητες το πρωί – και αυτά τα λιπαρά – το αποτέλεσμα δεν θα ήταν θετικό για την υγεία μου. Ετσι, απευθύνθηκα σε έναν ειδικό, που με βοήθησε να κατανοήσω την πραγματική έννοια του πλούσιου πρωινού. Οι θερμίδες του πρώτου γεύματος της ημέρας πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 350 και 550, ανάλογα πάντα και με τη σωματική δραστηριότητα, το μεταβολισμό και την ηλικία κάθε ανθρώπου.
  • « Επικεντρώθηκα στις πρωτεΐνες» : Τις επόμενες ημέρες αποφάσισα να επικεντρωθώ περισσότερο στην πρόσληψη πρωτεϊνών παρά στις θερμίδες. Εμαθα ότι η συνιστώμενη ποσότητα για τις γυναίκες είναι μεταξύ 15 και 25 γραμμαρίων σε κάθε πρωινό γεύμα, κάτι που μπορεί να σας προσφέρει ένα πλήρες γιαούρτι με μπέρις και ξηρούς καρπούς ή εναλλακτικά, δύο αυγά που συνοδεύονται από δυο φέτες μπέικον, μαρούλι και μερικά μπέρις. Ετσι, ετοίμασα ένα διαφορετικό πιάτο που περιείχε αυγά σκραμπλ με λαχανικά και λίγα ανάλατα κάσιους. Αν και οι θερμίδες πρέπει να άγγιζαν και πάλι τις 400, ένιωσα κορεσμό και δεν υπέφερα από πόνους στο στομάχι εξαιτίας της πείνας.
  • « Επαψα να τρώω μεσημεριανό» : Διαπίστωσα, ότι το πλούσιο πρωινό και τα υγιεινά ενδιάμεσα σνακ που επέλεγα, όπως για παράδειγμα τα baby καρότα, με ώθησαν να σταματήσω να τρώω το κλασικό μεσημεριανό γεύμα και να το αντικαταστήσω με ένα τύπου σνακ, το οποίο περιείχε πρωτεΐνη και καλούς υδατάνθρακες. Αυτό λειτούργησε πολύ θετικά, καθώς αυξήθηκε η συγκέντρωση μου.