Φωτογραφία: rawpixel.com/Pexels

Οι δύο λέξεις που κερδίζουν κάθε διαπραγμάτευση

Η επιτυχία σε κάθε διαπραγμάτευση που έχετε να αντιμετωπίσετε είναι στο χέρι σας ή μάλλον στις λέξεις που θα χρησιμοποιήσετε.

Οι συγκρούσεις και οι διαπραγματεύσεις είναι μέσα στο πρόγραμμα της ζωής και πολλές φορές πρέπει να τις φέρομε εις πέρας με ανθρώπους από το γραφείο, το φιλικό μας περιβάλλον και την οικογένειά μας.

Όταν ξεκινάς μία διαπραγμάτευση, θα πρέπει κυρίως να αποφασίσεις εάν θα είσαι συνεργάσιμος ή ανταγωνιστικός με το άτομο στην άλλη πλευρά του τραπεζιού.

Επίσης θα πρέπει να σου είναι ξεκάθαρο τι είναι αυτό που θέλεις να κερδίσεις από τη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση.

Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι ο σκοπός της διαπραγμάτευσης είναι να βγουν και οι δύο πλευρές όσο το δυνατόν πιο ωφελημένες από τη διαδικασία.

Ο Chris Voss υπήρξε επικεφαλής στο διεθνές τμήμα διαπραγματευτών σε απαγωγές του αμερικανικού FBI και μέλος της αντιτρομοκρατικής ομάδας της Νέας Υόρκης για 14 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Chris Voss η φράση με την οποία μπορούμε να «κερδίσουμε» τον συνομιλητή μας και να βγούμε νικητές σε κάθε διαπραγμάτευση είναι αυτό «είναι σωστό».

Eνα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να αλλάξει τη γνώμη κάποιου είναι να χαμηλώσει την άμυνα και να του πει «είναι σωστό» αυτό που λες.

 rawpixel.com from Pexels

Αν αρχίσεις να λες σε κάποιον όλους τους λόγους για τους οποίους κάνει λάθος, δεν υπάρχει καμία περίπτωση ούτε να σε καταλάβει, αλλά ούτε και να συνεργαστεί μαζί σου.

Ωστόσο, αν αρχίσεις να του λες ότι έχει μερικές σωστές απόψεις, τον βάζεις σε μια διαδικασία να συνεργαστεί μαζί σου, στο πλαίσιο ενός διαλόγου, μία ανταλλαγής απόψεων.

Αυτό που θέλει κάποιος να ακούσει είναι αυτό «είναι σωστό», γιατί σε κανέναν δεν αρέσει να κάνει λάθος.

Ο πρώην ειδικός διαπραγματευτής του FBI τονίζει ότι δεν πρέπει να του πεις «έχεις δίκιο», αλλά αυτό «είναι σωστό».

 rawpixel.com from Pexels

Ο Voss προτείνει ότι πριν μπούμε στη διαδικασία να διαφωνήσουμε με κάποιον, ας δοκιμάσουμε να του υπογραμμίσουμε όλα τα σωστά σημεία που τυχόν αναφέρει.

Μόνο έτσι θα του δείξουμε ότι τον ακούσαμε και καταλάβαμε την οπτική του και θα έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να καταφέρουμε αυτό που θέλουμε.

Διαβάστε επίσης: Ολες οι διαφωνίες πάντα καταλήγουν σε αυτές τις 3 ερωτήσεις, σύμφωνα με την Οπρα Γουίνφρεϊ

Καθηγητής υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να ξαναπείς ποτέ αυτές τις δύο λέξεις αν θέλεις να πετύχεις