Επίσκεψη σε ψυχολόγο, Φωτογραφία: Shutterstock

Τι να κάνεις αν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να πας σε ψυχολόγο -Τρόποι για να βελτιώσεις τη διάθεσή σου

Ανθρωποι που νιώθουν θυμό, θλίψη ή έντονο άγχος αισθάνονται την ανάγκη να επισκεφθούν έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Δυστυχώς όμως σε πολλές περιπτώσεις ενώ αισθάνονται την ανάγκη να επισκεφτούν κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, διστάζουν καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος της θεραπευτικής διαδικασίας.

Ειδικά σήμερα με τους περισσότερους να έχουν οικονομικές δυσκολίες, όλο και περισσότερο ακούμε την φράση: «Εγώ δεν έχω λεφτά για κάτι τέτοιο» ή «Η ψυχοθεραπεία είναι πολυτέλεια».

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις τέτοιες φράσεις είναι το αποτέλεσμα των ασυνείδητων μηχανισμών άμυνας που έχουμε όλοι, ώστε να προστατευθούμε από το «άγνωστο».

Η ψυχοθεραπεία παρόλο που μακροπρόθεσμα μάς οδηγεί σε μια πιο ισορροπημένη ζωή και σε μια βαθύτερη γνώση και επαφή με τον εαυτό μας, για πολλούς είναι μια επιλογή στην οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Σε άρθρο που διαβάσαμε στο bestlife υπάρχουν τρόποι για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και να νιώσετε καλύτερα σε βάθος χρόνου.

Shutterstock

Να πώς θα αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε και τη ζωή σας:

1. Θα ακούτε μουσική που σας ευχαριστεί

Η μουσική ανεβάζει τη διάθεση. Δεν είναι λίγες οι φορές που η μουσική μας προσφέρει χαλάρωση ή ενέργεια και μας δίνει τη δυνατότητα να αποδράσουμε και να ταξιδέψουμε νοητά από την καθημερινότητα.

2. Δεν θα μένετε κλεισμένοι μέσα στο σπίτι

Κάντε έναν περίπατο στην γειτονιά σας. Το περπάτημα είναι εξαιρετικά βοηθητικό στην ψυχολογία, συν ότι αποτελεί και μια καλή σωματική άσκηση. Μπορεί όταν αισθανόμαστε ότι δεν είμαστε καλά, να μην θέλουμε να δούμε κανέναν, αλλά αν πάρετε την απόφαση να βγείτε από το σπίτι, όταν σας κατακλύζουν μαύρα σύννεφα, θα νιώσετε μια σημαντική αλλαγή. Μπορείτε απλώς να περπατήσετε στη γειτονιά σας και να παρατηρήσετε πράγματα που διαφεύγουν της προσοχής σας τις υπόλοιπες μέρες. Ή να χαζέψετε τους δρόμους, χωρίς άγχος. Αν μπορείτε να βρεθείτε σε πάρκο, τότε ακόμα καλύτερα.

 Tamara Bellis/unsplash

3. Θα περιορίσετε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου και των social media

Όσες περισσότερες ώρες περνάει κανείς στο Facebook και στο Instagram, τόσο πιθανότερο είναι στο τέλος να νιώσει κοινωνικά απομονωμένος. Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης τροφοδοτούν μια κρίση ψυχικής υγείας καθώς δίνουν μεγάλη έμφαση στην εικόνα, πράγμα που φαίνεται πως ενισχύει τα αισθήματα ανεπάρκειας και άγχους στους νέους.

Bruno Gomiero/unsplash

4. Θα γελάτε πιο συχνά

Το γέλιο παράγει ενδορφίνες και ντοπαμίνες, που δρουν καταλυτικά στην ψυχολογία. Οπότε βρείτε τι σας κάνει να γελάτε -ένα αστείο βιντεάκι με τον σκύλο σας, μια φωτογραφία, μια ταινία πιθανόν- κι αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα σε αυτό. Ακόμα και πέντε λεπτά γέλιου είναι αρκετά για να τονώσετε τον οργανισμό σας.

 rawpixel.com from Pexels

5. Θα λέτε πιο συχνά «όχι»

6. Αρχίστε να ζωγραφίζετε ή κάντε ένα χόμπι που σας αρέσει

Με λίγα λόγια δοκιμάστε κάτι διαφορετικό. Οι συνήθειες είναι η δεύτερη φύση μας, αλλά καλό είναι πού και πού να εξερευνούμε νέα πεδία, για να ανανεωνόμαστε. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι φαντασμαγορικό, απλώς προσπαθήστε να γίνετε πιο ευρηματικοί κι ευφάνταστοι σε σχέση με το καθημερινό σας πρόγραμμα. Για παράδειγμα, πάρτε έναν άλλο δρόμο από τον συνηθισμένο για να πάτε στη δουλειά κι εξερευνήστε μια καινούργια πλευρά της πόλης. Καλέστε τους φίλους σας να σε μια καινούργια σοκολατερί, ή απλώς βρείτε μια παράξενη συνταγή και μαγειρέψτε κάτι διαφορετικό. Θα δείτε πως αυτές οι μικρές «παρεκκλίσεις» θα σας ανεβάσουν.

7. Θα σημειώνετε σε ένα τετράδιο τις σκέψεις σας

Αγοράστε ένα τετράδιο και αρχίστε να γράφετε σκέψεις σας. Επίσης, κάθε φορά που κάποιος σας λέει κάτι ενθαρρυντικό, ή σας κάνει ένα κομπλιμέντο, σημειώστε το. Ανατρέξτε στον «μικρό σας θησαυρό» κάθε φορά που νιώθετε χάλια και θα δείτε πως τα θετικά σχόλια των άλλων ανθρώπων θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε δυνάμεις.

8. Απομακρυνθείτε από ανθρώπους και καταστάσεις που σας κάνουν να νιώθετε άβολα και άσχημα

 rawpixel.com from Pexels

Διαβάστε επίσης: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν, ψυχολογικά, δε νιώθεις καλά