Unsplash/ Chang Duong

Η κουλτούρα της αγένειας του κινητού τηλεφώνου -Πώς μπορεί να σε κάνει αντιπαθή στους άλλους

Oταν μιλάμε για την απόλυτη κυριαρχία των κινητών τηλεφώνων και τον άκρατο εθισμό των χρηστών τους σήμερα, το μέλλον μας παρακολουθεί και γελά τρανταχτά: γιατί είναι, σχεδόν, βέβαιο ότι κάποιο άλλο μέσο θα βρεθεί για να το αντικαταστήσει κάποτε. Μέχρι να συμβεί αυτό, δεν γίνεται να προσπεράσουμε το γεγονός ότι έχει γίνει προέκταση του χεριού του σύγχρονου ανθρώπου.

Αν ζήσατε τα νεανικά σας χρόνια στα 90s (ή πολύ πιο πριν), το κινητό τηλέφωνο ήταν απλά μια άγνωστη, περίπλοκη και σχεδόν ακατανόητη κατασκευή από το μέλλον, που δεν ξέρατε ότι θα σας άλλαζε τη ζωή κάποια χρόνια μετά.

Αν γεννηθήκατε στα 90s ή λίγο μετά, το κινητό, πιθανότατα πολύ γρήγορα μπήκε στη ζωή σας. Σε όποια κατηγορία από τις δύο κι αν ανήκετε, ένα είναι βέβαιο: ότι χωρίς αυτό δεν μπορείτε να πάτε πουθενά πλέον και ότι, αν αυτό απουσιάζει, δεν έρχεστε άμεσα σε επαφή με τους γύρω σας.

Εχετε σκεφτεί ποτέ ότι με την χρήση του, μπορεί να τους επηρεάζετε αρνητικά χωρίς να το θέλετε; Οτι το κινητό έχει το δικό του savoir-faire;

Με ποιους τρόπους μπορεί η συμπεριφορά σας με το κινητό να δημιουργήσει ενόχληση στους γύρω σας;

Unsplash/Patrick Tomasso

1) Οταν μιλάτε δυνατά ενώ βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο που χαρακτηρίζεται από σχετικά ήσυχη ατμόσφαιρα: Σε ένα ιατρείο, στο γραφείο, σε ένα meeting, σε ένα νοσοκομείο, σε ένα καφέ, στο ασανσέρ, στο λεωφορείο, μια βιβλιοθήκη, ένα εστιατόριο, ένα κατάστημα, ή όπου άλλου, δεν βρίσκεσαι μόνη σου. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να ακούει -θέλοντας και μη- αυτά που λες σε κάποιον στην άλλη γραμμή.

2) Οταν ασχολείστε με το κινητό σας (μιλάτε στο Messenger, χαζεύετε στο Facebook και στο Instagram, στέλνετε διαρκώς μήνυματα) ενώ απέναντί σας υπάρχει ένας άνθρωπος που συζητά μαζί σας: Τίποτα πιο ενοχλητικό για κάποιον από το να σου μιλά και να περιμένει να τον προσέξεις -γιατί κοιτάς την οθόνη του κινητού σου.

3) Όταν βγάζετε φωτογραφία ή τραβάτε βίντεο κάποιον χωρίς την συγκατάθεσή του -σε μια δική του στιγμή που δεν θέλει να υπάρχει στο κινητό κάποιου άλλου: Και υπάρχει και χειρότερο: αυτή την στιγμή να την ποστάρεις στα social media.

4) Οταν βάζετε κάποιον σε ανοιχτή ακρόαση, χωρίς να του πείτε: Είναι κάτι που πιθανότατα να προκαλέσει έντονη ενόχληση σε κάποιον, ιδίως αν σου λέει κάτι που θα ήθελε να ξέρεις μόνο εσύ. Πριν το κάνεις, ρώτησε.

Unsplash/Oleg Magni

5) Όταν κάνετε screenshot συνομιλίες σας με άλλους και τις κοινοποιείτε στα social media: Κάτι που μπορεί να καταστρέψει ακόμα και μια σχέση (το ίδιο ισχύει και για τις φωτογραφίες άλλων).

6) Οταν ψάχνετε το κινητό του άλλου: Αν κάποιος σας δίνει το κινητό του για να δείτε μια φωτογραφία, μείνετε σε αυτή την φωτογραφία και μην προχωρήσετε σε όλο το άλμπουμ, χωρίς την συγκατάθεσή του. Είναι παραβίαση των προσωπικών δεδομένων -ακόμα κι αν ο όρος ηχεί στα αυτιά σας πολύ αυστηρά. Εννοείται ότι το να ψάχνετε το κινητό του άλλου (συγγενή, φίλου, συνεργάτη, συντρόφου) για τις κλήσεις και τα μηνύματα που έχει ανταλλάξει είναι τουλάχιστον απρεπές και σας υποβαθμίζει στα μάτια του.

7) Οταν μιλάτε στο κινητό την ώρα που οδηγείτε: Δημιουργείτε ανασφάλεια και φόβο στο συνοδηγό και τους επιβάτες σας και θέτετε σε κίνδυνο τη ζωή όλων σας (και αυτών που βρίσκονται στα άλλα οχήματα αλλά και των πεζών).

8) Οταν βγάζετε selfie και... δεν είστε μόνες σε αυτή: Κανείς δεν σας απαγορεύει να βγάζετε selfies σε δημόσιο χώρο. Ωστόσο, δέον είναι να φροντίσετε να μην υπάρχουν σε αυτήν άλλα άτομα που δεν θα ήθελαν να απαθανατιστούν στο συγκεκριμένο χώρο, τη συγκεκριμένη στιγμή.

Διαβάστε επίσης: Επιστήμονες προειδοποιούν να μην έχουμε το κινητό στην τσέπη μας -Οι σοβαροί λόγοι

Βρέθηκε ο τρόπος να καταπολεμήσεις τον εθισμό σου στα social media -Ερευνα αποκαλύπτει