Shutterstock

Πώς αντιμετωπίζουν την αγένεια τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

«Όταν κάποιος είναι αγενής, μην διστάσετε να διατηρήσετε το χαμόγελό σας. Όταν τον αντιμετωπίζετε με αξιοπρέπεια, τον αποδυναμώνετε.» – Joel Osteen.

Αγένεια: Ό,τι και να κάνουμε, δεν μπορούμε να την αποφύγουμε.

Και όμως, αγενείς άνθρωποι υπάρχουν παντού στη ζωή μας, δίπλα μας, γύρω μας. Σε μία κοινωνία που έχει πολύ θυμό, είναι περισσότερο πιθανό να γνωρίσεις έναν αγενή από το να γνωρίσεις έναν ευγενή.

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε να θυμόμαστε τη συμπεριφορά έστω ενός αγενούς ατόμου που μας στεναχώρησε.

Μάλιστα, αυτό συμβαίνει συχνά από ανθρώπους που δεν το περιμέναμε.

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αγένεια, είναι πολύ εύκολο να αντιδράσουμε με τον ίδιο τρόπο. Αλλά, αν γίνει κάτι τέτοιο, είναι σαν να έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου.

Υπάρχει πάντα τρόπος να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας έχοντας υπό έλεγχο την κατάσταση.

Ας δούμε τους τρόπους που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε έναν αγενή άθρωπο και να προστατέψουμε τον εαυτό μας:

1. Μην το πάρεις προσωπικά

Τα σχόλια ενός αγενή ανθρώπου δεν πρέπει να τα παίρνεις προσωπικά. Αντιμετώπισε την κατάσταση ως πρόβλημά του και όχι ως πρόβλημά σου. Η αγένεια είναι προβολή του εαυτού του και όχι δική σου.

Pexels/Pixabay

2. Αντέδρασε με καλοσύνη

Μην θυμώσεις, απλά χαμογέλασε και προχώρα παρακάτω. Όχι μόνο δείχνει στο άλλο άτομο ότι δεν άφησες τα λόγια του να σε επηρεάσουν, αλλά αντανακλά ωριμότητα από την πλευρά σου.

3. Χρησιμοποίησε το χιούμορ σου

Οταν κάποιος είναι αγενής, το μόνο που δεν περιμένει είναι από σένα να κάνεις χιούμορ. Αυτό θα τον μπερδέψει και δεν θα ξέρει πώς να αντιδράσει. Ο αιφνιδιασμός είναι η καλύτερη άμυνα.

4. Αγνόησέ τον

Μην δώσεις καμία σημασία, μην απαντήσεις, αδιαφόρησε και πήγαινε παρακάτω. Δεν αξίζει να ασχολείσαι με αγενή άτομα που σε κάνουν να νιώθεις άσχημα.

shutterstock

5. Πες του ότι έχει δίκιο

Ακούγεται τρελό, αλλά είναι μια λύση. Παρόλο που μπορεί να μην σε ικανοποιεί η εν λόγω τακτική, θα δεις ότι διακόπτει τον ειρμό του άλλου εφόσον θεωρεί πως έχει επιτύχει τον στόχο του.

6. Μην δραματοποιήσεις την κατάσταση

Συμμετέχοντας σε έναν αγενή διάλογο το πιθανότερο είναι πως θα κλιμακώσεις την κατάσταση. Μην μπεις στη διαδικασία να ανταποδώσεις την αγένειά του. Δεν θα οδηγήσει πουθενά αυτό.

Διαβάστε επίσης: To να είσαι ειλικρινής, δεν σου δίνει το δικαίωμα να είσαι αγενής

Η κουλτούρα της αγένειας