Pexels/ CoWomen

Κράτα τις ισορροπίες -Τι δεν πρέπει να πεις ποτέ σε έναν συνάδελφό σου

Mια πολύ λεπτή γραμμή χωρίζει την διακριτικότητα από την αδιακρισία, την ηρεμία από τον εκνευρισμό, την ευχάριστη από την δυσάρεστη ατμόσφαιρα.

Όταν εργάζεσαι καθημερινά, για πολλές ώρες, με τους ίδιους -διαφορετικούς από εσένα- ανθρώπους, στο ίδιο γραφείο, πρέπει να επιστρατεύσεις τα καλύτερα στοιχεία του χαρακτήρα σου για να επιβιώσεις.

Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό: το ίδιο πρέπει να κάνουν και άλλοι. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε, κάπου εκεί, ξεκινά το πρόβλημα.

Η ατμόσφαιρα σε ένα εργασιακό περιβάλλον δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα κράμα συμπεριφορών, διαθέσεων και προθέσεων.

Μια έντονη λογομαχία, ένα απρεπές σχόλιο, το κουτσομπολιό και τα υποτιμητικά σχόλια μεταξύ συναδέλφων μπορούν να καταστρέψουν το κλίμα σε ένα εργασιακό περιβάλλον.

Η ομαλή επικοινωνία μεταξύ των συναδέλφων και οι αρμονικές σχέσεις τους εξασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό την εύρυθμη λειτουργία μιας επιχείρησης.

Μια χρυσή συμβουλή που μπορεί να σου δώσει ένας έμπειρος επαγγελματίας; «Να προσέχεις τι λες και πού το λες».

Σε άρθρα στο Forbes και στο Business Insider διαβάσαμε όσα δεν πρέπει να λες στους συναδέλφους σου στη δουλειά: για να κρατάς τις ισορροπίες...

1) Aν δεν σου αρέσει αυτό που κάνεις, κράτα το για τον εαυτό σου: Μην μοιράζεσαι με τους συναδέλφους σου τα αρνητικά συναισθήματα που σε διακατέχουν όσο εργάζεσαι. Δεν βοηθά κανέναν να ξέρει ότι υποφέρεις. Δημιουργείται αρνητικό κλίμα και κανείς δεν θα θέλει να μοιραστεί μαζί σου κάτι που αφορά την δουλειά.

2) Μην μεταφέρεις τα προσωπικά σου προβλήματα: Κανείς δεν θέλει να δουλεύει με έναν άνθρωπο που έχει νεύρα, θλίψη, θυμό, απογοήτευση λόγω προσωπικών προβλημάτων. Οταν φέρνεις τα προβλήματα από το σπίτι στο γραφείο, το μόνο που καταφέρνεις είναι να χαλάς το επαγγελματικό προφίλ σου.

Unsplash/Marvin Meyer

3) Mην διασπείρεις φήμες για συναδέλφους σου –Απόφυγε τα κουτσομπολιά: Μην σχολιάζεις αρνητικά συναδέλφους σου ενώπιον άλλων συναδέλφων σου. Μην διαδίδεις ποτέ κάτι που σου έχουν εκμυστηρευτεί. Χτίσε σχέσεις εμπιστοσύνης. Κράτα τις αρνητικές σκέψεις που έχεις για κάποιον μόνο για τον εαυτό σου.

4) Μην μιλάς άσχημα για τον διευθυντή/προϊστάμενο σου μπροστά σε άλλους: Είναι πολύ εύκολο τα αρνητικά σου σχόλια να φτάσουν στα αυτιά του.

5) Απόφυγε τις συζητήσεις για οικονομική κατάσταση, πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις των συναδέλφων σου.

6) Μην μοιράζεσαι με τους συναδέλφους σου την ανάγκη σου να αλλάξεις εργασιακό περιβάλλον (και ότι έχεις μπει σε διαδικασία ανεύρεσης άλλης εργασίας): Αυτή η πληροφορία πολύ εύκολα μπορεί να διαρρεύσει και να βρεθείς σε πολύ αμήχανη θέση με τους ανωτέρους σου. Αν οι συνάδελφοί σου ξέρουν ότι ψάχνεις για άλλη δουλειά, παύουν να σε θεωρούν μέρος της ομάδας.

7) Μην αποκαλύπτεις πράγματα που θα πρέπει να ξέρεις ΜΟΝΟ ΕΣΥ: Για παράδειγμα, τον πραγματικό λόγο για τον οποίο μπορεί να έλειψες από τη δουλειά σου: αν δήλωσες ασθένεια και απλά ήθελες να ξεκουραστείς, δεν είναι ανάγκη να το ξέρει κανείς άλλος πέρα από εσένα.

Διαβάστε επίσης: Συνέντευξη για δουλειά: Οι 4 λέξεις που θα σας χαρίσουν την θέση εργασίας

7 λάθη που πρέπει να αποφύγετε στις συνεντεύξεις για δουλειά