Shutterstock/ Daxiao Productions

«6 τρόποι που περιόρισαν τα έξοδα μας για το φαγητό όταν ο σύζυγός μου έχασε την δουλειά του»

Μπορεί να συμβεί στον καθένα: μια μέρα, που ξεκίνησε σαν όλες τις άλλες, να πληροφορηθείς ότι χάνεις την δουλειά σου.

Και μετά, ανασφάλεια, στρες, πίεση και ερωτηματικά: Θα τα καταφέρω; Για πόσο; Πώς θα ανταπεξέλθω στις υποχρεώσεις;

Όταν ο περιορισμός των εξόδων είναι επιτακτική ανάγκη, τότε, η ευελιξία είναι ο μόνος δρόμος. Το να μπορείς να προσαρμόζεσαι σε διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες ζωής είναι μια δεξιότητα που χτίζεται χρόνο με τον χρόνο, δυσκολία με την δυσκολία.

Ενα ζευγάρι που κλήθηκε να περιορίσει κατά πολύ τα έξοδά του -όταν ο ένας από τους δύο συζύγους έχασε την δουλειά του-, περιγράφει στο Αpartment Therapy τους τρόπους με τους οποίους είδε σημαντική διαφορά στα έξοδά του στο τέλος του μήνα.

«Όταν ο σύζυγός μου επέστρεψε στο σπίτι από τη δουλειά και μου είπε ότι η επομένη θα ήταν η τελευταία του ημέρα εκεί, μπήκαμε αυτόματα σε διαδικασία περικοπής εξόδων. Σκεφτήκαμε ότι αμέσως θα βλέπαμε διαφορά, αν περιορίζαμε τα έξοδά μας για το φαγητό. Το αγαπάμε πολύ –να το τρώμε, να το μαγειρεύουμε, να μιλάμε γι’αυτό, να το μοιραζόμαστε.

Το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων μας πήγαινε εκεί: σε υλικά εκλεκτής ποιότητας, σε μαγειρικά σκεύη, σε εστιατόρια. Δεν είχαμε άλλη επιλογή. Έπρεπε να κόψουμε από εκεί. Για μεγάλο διάστημα, τα βγάζαμε πέρα από ένα εισόδημα που είχα ως ελεύθερη επαγγελματίας, την επίδομα ανεργίας του και όποιο άλλο ποσό μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε.

Με αυτούς τους τρόπους καταφέραμε να μην ξεφύγουμε από το budget μας εκείνο το διάστημα».

Shuttestock/LightField Studios

6 τρόποι που βοήθησαν το ζευγάρι να περιορίσει τα έξοδά του για το φαγητό:

  1. Φαγητό μόνο στο σπίτι: Αμέσως είδαμε μεγάλη διαφορά. Το να τρως έξω είναι «ακριβό σπορ» και το συνηθίζαμε. Έτσι δοκιμάσαμε τις δυνάμεις μας στην μαγειρική και αφοσιωθήκαμε στην δημιουργία γευστικών πιάτων. Αυτά που μπορείς να φτιάξεις μόνος σου αξίζουν πολύ παραπάνω από αυτά που μπορεί να φας έξω.
  2. Κόψαμε το ντελίβερι- Υπήρχε χρόνος για να φτιάχνουμε ό,τι θέλουμε: Πίτσα απ’έξω; Δεν υπήρχε λόγος να παραγγείλουμε από την στιγμή που μπορούσαμε να την φτιάξουμε μόνοι μας. Στην αρχή κάθε εβδομάδας σημειώναμε τα υλικά που θα χρειαζόμασταν για τα καθημερινά γεύματά μας. Έτσι, ανά πάσα ώρα και στιγμή είχαμε αυτό που χρειαζόμασταν.

Unsplash/Kristina Tripkovic

3) Δεν πετούσαμε τίποτα- Αξιοποιούσαμε ό,τι περίσσευε: Αν, για παράδειγμα, περίσσευε κοτόπουλο, το αξιοποιούσαμε με διαφορετικούς τρόπους: το προσθέταμε στη σαλάτα ή στο σάντουιτς.

4) Περιορίσαμε τις ακριβές πρώτες ύλες: Αρχίσαμε να κάνουμε έρευνα αγοράς και να βρίσκουμε τις πιο συμφέρουσες τιμές. Μπορούσαμε να φτιάχνουμε περίπλοκα πιάτα με πιο οικονομικά υλικά και την ίδια, υπέροχη γεύση.

5) Δεν αφήσαμε να μας πάρει από κάτω –Δοκιμάζαμε πιάτα που δεν είχαμε ξαναφτιάξει ποτέ: Υπήρχε χρόνος και διάθεση να πειραματιστούμε και δεν αφήσαμε την ρουτίνα να μας παρασύρει.

6) Σπιτικά κοκτέιλ και γλυκά: Απολαμβάναμε υπέροχες γεύσεις με πολύ μικρότερο κόστος