Γιατί οι εργαζόμενες μητέρες δυο παιδιών έχουν περισσότερο άγχος από κάθε άλλον που δουλεύει
Μια εργαζόμενη γυναίκα με δύο παιδιά έχει 40% παραπάνω στρες από κάθε άλλον εργαζόμενο συνάδελφό της, όπως επιβεβαιώνει πρόσφατη βρετανική έρευνα.
Αντιθέτως το πιο ελεύθερο ωράριο, η ημιαπασχόληση ή η δουλειά από το σπίτι επηρεάζουν πολύ λιγότερο τους στρεσογόνους παράγοντες της καθημερινότητας.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Sociology» έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που υποστήριζαν πάντα οι γυναίκες, είτε τις πιστεύαμε είτε όχι.
Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Μάντσεστερ και του Εσεξ ανέλυσαν ευρήματα από δείγμα 6.025 ατόμων που έλαβαν μέρος στην έρευνά τους: Συγκέντρωσαν πληροφορίες από την ζωή, τις συνήθειες, το πρόγραμμα και την καθημερινότητά τους καθώς και βιολογικούς παράγοντες, ορμόνες, αιματολογικές εξετάσεις, πίεση.
Αναλύοντας τα αποτελέσματα οι επιστήμονες κατέληξαν σε 11 βιοδείκτες σχετιζόμενους με το χρόνιο στρες, οι οποίοι είναι κατά 40% αυξημένοι στην full-time εργαζόμενη γυναίκα που μεγαλώνει δύο παιδιά.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό πέφτει στο 18% στην εργαζόμενη γυναίκα με ένα παιδί.
Από την άλλη το συμπέρασμα για μια part-time εργαζόμενη γυναίκα με δύο παιδιά κατεβάζει το ποσοστό κατά 37% από την πλήρως απασχολούμενη.
Εννοείται πως παράγοντες όπως η ηλικία, η εκπαίδευση, η εθνικότητα αλλά και το είδος της εργασίας/απασχόλησης επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα και θα μπορούσαν να μελετηθούν ξεχωριστά.
Η υποχρέωση να διαχειρίζονται οικογένεια και δουλειά, να οργανώνουν το σπίτι και το γραφείο πολλαπλασιάζεται με την αύξηση του αριθμού των παιδιών.
«Βιώνουν μια διαρκή κόντρα μέσα τους που μεταφράζεται σε ψυχολογική πίεση και στρες, ενώ οδηγεί και σε αδύναμους οργανισμούς από πλευράς υγείας. Καθώς οι συνθήκες εργασίας δεν μπορούν να συναγωνιστούν εκείνες της οικογένειας, κυρίως όταν οι γυναίκες αργούν να επιστρέψουν σπίτι το βράδυ από την δουλειά, οι επιπτώσεις είναι καθοριστικές», λέει οι επιλεφαλής της έρευνας.
Και είναι ο ίδιος που υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο όταν τα παιδιά είναι κάτω από 15 χρόνων.
Καθώς το πρόβλημα μοιάζει να μην έχει λύση, οι ειδικοί προτείνουν ως μοναδική διέξοδο την μείωση του χρόνου δουλειάς. Μόνον που αυτό έχει οικονομικές επιπτώσεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Διαβάστε επίσης: Εργαζόμενη μητέρα -5 τιπς για να τα προλαβαίνεις όλα το πρωί