Ο κανόνας 50-30-20 και άλλοι 5 τρόποι που βάζουν σε τάξη τα οικονομικά σου -Σύμφωνα με το Forbes
Tα μεγάλα ταξίδια ξεκινούν με ένα βήμα, η επίτευξη μεγάλων στόχων με μια μικρή ενέργεια.
Αν, λοιπόν, θέλετε να δείτε μια μεγάλη αλλαγή σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής σας, δώστε τέλος στις αναβολές, πάρτε τον έλεγχο στα χέρια σας και καταστρώστε το δικό σας σχέδιο επιτυχίας.
Με μικρά βήματα. Με σταθερότητα.
Στρατηγική και επιμονή.
Αν ένας από τους προσωπικούς σας στόχους είναι η θετική αλλαγή στα οικονομικά σας, τότε ξεκινήστε από σήμερα να διαχειρίζεστε με διαφορετικό τρόπο το εισόδημά σας.
Αν στο τέλος του μήνα, αυτό που μένει είναι μονάχα η ανασφάλεια -μιας και έχετε ξοδέψει σχεδόν όλο το εισόδημά σας- τότε, είναι η στιγμή να ξαναφέρετε την έννοια της οικονομικής σταθερότητας στη ζωή σας.
Βρήκαμε στο Forbes, τρόπους που μπορούν να αλλάξουν την επαφή σας με τα χρήματα: τρόπους απλούς και εύκολους στην εφαρμογή τους -με την προϋπόθεση ότι έχετε κάποιο σταθερό μηνιαίο εισόδημα.
Έχετε ακούσει για τον κανόνα 50-30-20;
Στο άρθρο του Forbes «9 τρικ που θα σε βοηθήσουν να αποταμιεύσεις περισσότερα χρήματα», γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον κανόνα 50-30-20 που βοηθά σε μια διαφορετική διαχείριση του budget σας. Σύμφωνα με τον κανόνα, 50% του εισοδήματός σας θα πρέπει να διατίθεται στα πάγια έξοδα που αφορούν την κάλυψη βασικών αναγκών (στέγη, διατροφή, αποπλήρωση λογαριασμών). Το 30% σε ανάγκες που αφορούν το προσωπικό σας lifestyle και βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής σας (ρούχα, ψυχαγωγία κτλ). To 20% θα πρέπει να μένει στην άκρη.
Μικρά βήματα: Η αδράνεια είναι το μεγάλο εμπόδιο της εξέλιξης. Ξεκινήστε με μικρά βήματα. Σιγά σιγά θα δημιουργηθεί μια εντελώς νέα φιλοσοφία στη διαχείριση των οικονομικών σας. Για παράδειγμα, απαλλάξτε την καθημερινότητά σας από ένα περιττό έξοδο. Ακόμα και 1 ή 2 ευρώ είναι ένα σημαντικό βήμα. Αν πχ, κάθε μέρα εξοικονομείτε 1 ευρώ, στο τέλος του μήνα θα έχετε εξοικονομήσει 30. Στο τέλος του χρόνου, 360 -δηλαδή ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.
O κάνονας της «μιας ημέρας»: Ξοδεύουμε χρήματα αλόγιστα παρασυρμένοι από διαθέσεις της στιγμής. Αν δείτε κάτι που σας αρέσει πολύ αλλά εκείνη την στιγμή ξέρετε ότι δεν το χρειάζεστε πραγματικά, μην το αγοράσετε αμέσως. Περιμένετε ένα 24ωρο: αν εξακολουθείτε να το θέλετε, τότε ναι, προχωρήστε στην αγορά. Υπάρχει, όμως, μεγάλη πιθανότητα να σκεφτείτε ότι δεν το χρειάζεστε. Οποτε, αφήστε τα χρήματα στη θέση τους.
Ξεκάθαροι στόχοι: Προσδιορίστε τον λόγο για τον οποίο θέλετε να αποταμιεύσετε τα χρήματα. Για ώρα ανάγκης; Για ένα μακρόπνοο σχέδιο; Για την αγορά ενός ακινήτου; Για την πραγματοποίηση ενός ταξιδιού; Η’ απλά για να νιώθετε σιγουριά και ασφάλεια; Αν δεν προσδιορίσετε τον στόχο, τότε η προσπάθεια για την πραγματοποίησή του γίνεται πιο αδύναμη.
For free: Υπάρχoυν πράγματα που βοηθούν ουσιαστικά την καθημερινότητά σας και δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ. Αν, για παράδειγμα, έχετε να διανύσετε μια μικρή απόσταση, μην χρησιμοποιήσετε κάποιο μεταφορικό μέσο. Περπατήστε μέχρι τον προορισμό σας.
Μην ξοδεύετε χρήματα καθημερινά για καφέ, νερό και κολατσιό. Πάρτε μαζί σας ό,τι χρειάζεστε από το σπίτι.
Αν θέλετε να περάσετε μια βραδιά με φίλους, οργανώστε μια cinema night με φίλους.
Ερευνα αγοράς: Εξοικονομήστε χρήματα βρίσκοντας στην αγορά τις πιο συμφέρουσες τιμές για είδη που χρειάζεστε στην καθημερινότητά σας.
Μπορείτε να αποταμιεύσετε ένα σημαντικό ποσό αγοράζοντας οικονομικά προϊόντα.
Διαβάστε επίσης: Εξοικονόμησε χρήματα μειώνοντας τις σπατάλες -7 τρόποι για να το επιτύχεις
Σε τι ξοδεύουν τα χρήματά τους οι πραγματικά ευτυχισμένοι άνθρωποι