Έρευνα αποκαλύπτει πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνεις στα social media
Αν το πρώτο πράγμα που κάνεις με το που ξυπνάς είναι να τσεκάρεις τις ειδοποιήσεις σου σε Facebook και Instagram, αν όσο βρίσκεσαι στη δουλειά είσαι «οnline», αν σε οποιαδήποτε έξοδό σου είσαι με το βλέμμα καρφωμένο στην οθόνη του κινητού σου -πάντα συνδεδεμένη στους στους λογαριασμούς σου στα social media-, τότε, μήπως η ζωή σου έχει χάσει την ουσία της;
Ζούμε στην εποχή της εικόνας, βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες και το «like» έχει γίνει «σκοπός» στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων που έχουν μυηθεί στον κόσμο των social media και δεν αντιλαμβάνονται πλέον ποια είναι τα όρια της χρήσης τους.
Τίποτα δεν μπορεί να βλάψει την ψυχική μας υγεία αν δεν του το επιτρέψουμε και τίποτα δεν μπορεί να είναι ισχυρότερο από την ίδια μας την θέληση.
Τα social media έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας πολλών από εσάς γιατί απλά εσείς έχετε επιτρέψει αυτό να συμβεί. Η συνήθεια είναι κάτι που δεν «σπάει» εύκολα. Είναι ένας μηχανισμός που για να αλλάξει δομή απαιτεί εσωτερικές διεργασίες. Με άλλα λόγια, αν δεν αντιληφθείτε πόσο τα social media επηρεάζουν την σκέψη σας, δεν πρόκειται να δείτε αλλαγή στη σχέση σας με αυτά.
Όπως αναφέρει σε άρθρο του το Huffpost, έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια (στην οποία συμμετείχαν 143 άτομα ηλικίας 18-22 ετών) αποκαλύπτει τον χρόνο που πρέπει να διαθέτουμε στα social media για να κρατήσουμε τις ισορροπίες στην πνευματική μας υγεία (σσ. Η έρευνα θα δημοσιευτεί τον Δεκέμβριο στο «Journal of Social and Clinical Psychology»).
Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι ο χρόνος που θα ήταν καλό να αφιερώνετε στα social media είναι μισή ώρα.
Οι συμμετέχοντες παρατήρησαν «σημαντική βελτίωση στην υγεία τους» μετά την μείωση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Οι ερευνητές εξέτασαν την σχέση των συμμετεχόντων με το Facebook, το Instagram και το Snapchat, παρατηρώντας παράλληλα την συμπεριφορά τους. Κι όμως, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μόνο «δικτύωση» δεν φέρνουν, αν δεν γίνει ισορροπημένη χρήση. Προκαλούν τάσεις απομόνωσης, μελαγχολία, κατάθλιψη, στρες.
Οταν τα social media γίνονται η μοναδική δίοδος για να έρχεστε σε επαφή με τους γύρω σας, όταν συγκρίνετε την ζωή σας με την ζωή των γύρω σας, βάσει των post σε Facebook και Instagram, τότε είναι η στιγμή να αλλάξετε τακτική και να αντιληφθείτε το πρόβλημα.