Pexels/ rawpixel.com

Therapy για το shopping - 7 ψυχολογικά τρικ για να μην ξοδεύεις χρήματα αλόγιστα στις αγορές σου

«Δουλειά του μυαλού είναι να αξιολογεί αυτό που σκέφτεται»: τάδε έφη η Αμερικανίδα συγγραφέας αυτοβοήθειας, Byron Katie.

Με άλλα λόγια, δεν φτάνει μόνο να σκεφτόμαστε μηχανικά, πρέπει να αναρωτιόμαστε γιατί γεννιέται η κάθε σκέψη μας, πού θέλουμε να μας οδηγήσει και γιατί της δίνουμε την σημασία που της δίνουμε. To μυαλό είναι παντοδύναμο, κατευθύνει κάθε μας κίνηση. Βομβαρδίζεται από πληροφορίες και τις φιλτράρει με κριτήρια που κατασκευάζουμε εμείς με τις προσλαμβάνουσές μας. Όταν κάνουμε επιλογές, δεν μπορούμε να ξέρουμε με ακρίβεια πού τελικά θα μας οδηγήσουν. Ιδίως όταν είναι βιαστικές, από παρόρμηση. Αν για παράδειγμα, ξοδεύετε χρήματα αλόγιστα στις αγορές σας και θέλετε αυτό να αλλάξει, τότε σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε συμβουλές που ίσως σας βοηθήσουν να είστε πιο επιλεκτικοί.

Ολα είναι μέσα στο μυαλό και αν αυτό εξασκηθεί στο να επεξεργάζεται τα δεδομένα με προσοχή, τότε μειώνονται οι πιθανότητες να κάνετε μια αγορά για την οποία θα μετανιώσετε μετά από λίγο. Η ψυχολογία είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την τελική σας απόφαση.

Με άλλα λόγια, αν αγοράζετε με γνώμονα το συναίσθημα της στιγμής και όχι την πραγματική σας ανάγκη, τότε η αγορά σας, αν απογυμνωθεί από την παρόρμησή σας, θα αποδειχθεί περιττή. Τι μπορείτε να κάνετε για να μην ξεφεύγετε από το budget σας;

Στο Reader’s Digest διαβάσαμε ψυχολογικά τρικ που σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες μας αποτρέπουν από περιττές αγορές:

Pexels/ shattha pilabut

1) Κάντε μια παύση: Οι πιο περιττές αγορές της ζωής μας έγιναν σε μια στιγμή ενθουσιασμού. Χωρίς να επιτρέψουμε την εμφάνιση δεύτερων σκέψεων. Λίγο πριν βγάλετε τα μετρητά ή την κάρτα σας στο ταμείο, κάντε μια μικρή παύση και σκεφτείτε: «Γιατί βρίσκομαι σε αυτό το μαγαζί;», «Πώς νιώθω;», «Χρειάζομαι πραγματικά αυτό που πάω να αγοράσω;», «Αυτά τα χρήματα που πάω να δώσω, μήπως τα χρειαστώ κάπου άλλου αργότερα;». Μια παύση περισυλλογής μπορεί να αποτρέψει μια παρορμητική αγορά.

2) Ρωτήστε την γνώμη κάποιου ανθρώπου που δεν γνωρίζετε προσωπικά: Αν βρίσκεστε σε δίλημμα και δεν ξέρετε αν πραγματικά αυτή η αγορά που είστε έτοιμοι να κάνετε θα «πιάσει τόπο» ρωτήστε την γνώμη ενός προσώπου που δεν γνωρίζετε, ενός πελάτη του καταστήματος. Τα άτομα με τα οποία δεν έχουμε οικειότητα μπορούν να δώσουν την απάντηση που ψάχνουμε.

Pexels/  bruce mars

3) O κανόνας «της επόμενης μέρας»: Ισως το shopping να είναι για εσάς μια από τις πιο ευχάριστες συνήθειες της καθημερινότητάς σας. Σας χαλαρώνει και σας κάνει να ξεφεύγετε. Δεκτόν. Ομως, πιθανότατα αυτή η χαλαρότητα οδηγεί σε περιττές αγορές. Αν δείτε κάτι που σας αρέσει και μες την χαρά της στιγμής θελήσετε να το αγοράσετε κάντε ένα μικρό πείραμα: περάστε την επόμενη μέρα να το αναζητήσετε. Αν το θέλετε με την ίδια ένταση, τότε ναι. Αγοράστε το. Αν όχι, μάλλον δεν το θέλατε τελικά πραγματικά.

Pexels/ Tirachard Kumtanom

4) Μια φωτογραφία με έναν μεγάλο στόχο: Θέτοντας στόχους οπλιζόμαστε με θέληση για να τους υλοποιήσουμε. Αν στοχεύεις σε μια μεγάλη αγορά ή ένα μεγάλο ταξίδι, η αποταμίευση είναι το μέσο που θα υλοποιήσει το όνειρό σου. Αν ξοδεύεις χρήματα αλόγιστα, τότε απομακρύνεσαι από το στόχο σου. Κάθε φορά που βλέπεις ότι είσαι έτοιμη να σπαταλήσεις χρήματα, δες μια φωτογραφία με αυτό που ονειρεύεσαι να αποκτήσεις.

5) Μην παρασύρεσαι από την διακόσμηση: Πολλές φορές, μια δελεαστική διακόσμηση παρασύρει σε αγορές. Μην εντυπωσιάζεσαι από μια καλόγουστη βιτρίνα όταν το εμπόρευμα δεν ικανοποιεί πραγματικά τα κριτήριά σου.

6) Προστάτευσε τις οικονομίες σου: Αν έχεις την τάση να σπαταλάς χρήματα, φύλαξε τις οικονομίες σου σε μέρος που δεν είναι εύκολα προσβάσιμο ανά πάσα ώρα και στιγμή. Έτσι δεν θα μπαίνεις σε πειρασμό να τις «πειράζεις».

7) «Εκπτώσεις», «Προσφορά», «Σε τιμή ευκαιρίας»: Οι λέξεις αυτές για τα μάτια των καταναλωτών που έχουν την τάση να κάνουν αγορές χωρίς μέτρο είναι πάντα ευχάριστες. Μην παρασύρεσαι εύκολα: πριν προχωρήσεις σε μια αγορά «σε τιμή ευκαιρίας» δες αν πραγματικά την χρειάζεσαι.

Διαβάστε επίσης: Τι συμβαίνει όταν ξεχνάς να πάρεις την τσάντα για τα ψώνια και δεν θες με τίποτα να αγοράσεις πλαστική σακούλα;

Μόνο η Oλίβια Παλέρμο μπορεί να φορέσει κοστούμι με flip flops και να δείχνει κομψή

Ποια είναι η νόσος των δοκιμαστηρίων και τι πρέπει να κάνεις για να την αντιμετωπίσεις