Ο σοβαρός λόγος που δεν πρέπει να τρώμε ωμή ζύμη πριν μπει στον φούρνο -Τι αναφέρει έρευνα
Κανείς μας δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα γλυκό. Λαχταριστό, ζεστό από τον φούρνο, τι καλύτερο;
Μάλιστα, μερικές φορές, ανυπομονούμε τόσο πολύ που τσιμπάμε την ωμή ζύμη από το μπολ, πριν ψήσουμε το γλυκό!
Ειδικά αν έχει σοκολάτα, όπως το μείγμα από μπισκότα, μας βάζει σε πειρασμό να δοκιμάσουμε λίγο πριν μπει στον φούρνο.
Όλοι το έχουμε κάνει, σαν παιδιά, όταν η μαμά έφτιαχνε κέικ, μπισκότα κτλ.
Αλλά αυτή η γλυκιά συνήθειά μας δεν είναι τόσο αθώα όσο πιστεύαμε. Το λένε και οι ερευνητές.
Νέα μελέτη βρήκε ότι το στεγνό αλεύρι μπορεί να περιέχει πολλά βλαβερά βακτήρια που μπορεί να προκαλούν και λοιμώξεις από E. Coli.
Η έρευνα αυτή, που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, εξέτασε 56 υποθέσεις μιας συγκεκριμένης λοίμωξης από E. Coli που συνέβη στις ΗΠΑ μεταξύ του Δεκεμβρίου 2015 και Σεπτεμβρίου 2016, προσδιορίζοντας ότι ο συνδετικός κρίκος ήταν το φάγωμα ωμής ζύμης ή βουτύρου πριν το ψήσιμο.
Δεν υπήρξαν θάνατοι από αυτά τα περιστατικά, αλλά η ομάδα ερευνητών αναφέρει ότι το ξηρό αλεύρι αποτελεί την καλύτερη κατοικία για βακτήρια.
Ο τύπος του βακτηρίου E. Coli που βρέθηκε, συνήθως παραμονεύει στο κρέας των χάμπουργκερ και στα λαχανικά, έτσι ήταν έκπληξη που βρέθηκε σε μια τέτοια στεγνή τροφή, σύμφωνα με το Science alert.
Εκτός από ωμό αλεύρι, δεν πρέπει να τρώμε ωμό αυγό ή λιωμένο βούτυρο, υλικά που χρησιμοποιούνται κυρίως στη δημιουργία ζύμης.
Το ωμό αυγό συνδέεται και με την εμφάνιση σαλμονέλας, σύμφωνα με το Reader’s Digest. Η σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει πυρετό, διάρροια, κοιλιακές κράμπες κ.α.
Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε να ψηθεί η ζύμη, να φτιάξουμε το γλυκό ή το αλμυρό φαγητό που θέλουμε και στη συνέχεια να το καταναλώσουμε, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστα αποτελέσματα.
Διαβάστε επίσης: Τι να κάνεις αν έφαγες πολλά γλυκά την προηγούμενη μέρα
Πώς μπορείς να τρως τα αγαπημένα σου γλυκά χωρίς να παχαίνεις