Γιατί οι επαγγελματίες σεφ αρνούνται να μαγειρέψουν με λάδι τρούφας
Μας αρέσει το φαγητό και κυρίως το καλό φαγητό.
Υπάρχουν πολλά υλικά που είναι νόστιμα για γκουρμέ φαγητά, με ιδιαίτερη γεύση.
Σε αυτά ανήκει η τρούφα. Στην ουσία πρόκειται για υπόγειο μανιτάρι, που αναπτύσσεται σε ρίζες δέντρων ή θάμνων. Έχει σχήμα κονδύλου, μέγεθος 2-7 εκατοστά, και γκριζόμαυρο έως ωχρόλευκο χρώμα.
Μάλιστα, είναι ένα αρκετά ακριβό υλικό λόγω της σπανιότητάς του. Ωστόσο, έχει γίνει δημοφιλές και χρησιμοποιείται πλέον συχνά σε καλά εστιατόρια και φαγητά.
Έχει γίνει της μόδας και το συναντάμε συχνά σε ακριβά γκουρμέ εστιατόρια.
Εκτός από το ίδιο το υλικό, χρησιμοποιούν πολύ το έλαιο που βγαίνει από αυτό, το λάδι τρούφας.
Αυτό που δεν ξέρουμε όμως (όπως και πολλοί σεφ!) είναι ότι το λάδι τρούφας μπορεί να μην είναι αυτό που φαίνεται! Δηλαδή, μερικά λάδια τρούφας δεν περιέχουν καθόλου τρούφα.
Όπως είπαμε, οι πραγματικές τρούφες είναι πολύ σπάνιες και δυσεύρετες. Γι’ αυτό τον λόγο οι κατασκευαστές βρήκαν μια εναλλακτική λύση, πιο οικονομική.
Σε άρθρο στους New York Times, ο σεφ Daniel Patterson εξηγεί ότι τα περισσότερα λάδια τρούφας που κυκλοφορούν στην αγορά φτιάχνονται από ελαιόλαδο και εργαστηριακές χημικές ενώσεις που μιμούνται την γεύση της πραγματικής τρούφας.
Το συνθετικό λάδι τρούφας δανείζεται την γεύση του σχεδόν αποκλειστικά από μια χημική ουσία που ονομάζεται 2,4-διθειαπεντάνιο, αν και είναι μόνο ένα από τα μόρια που συνεισφέρει στις πολλαπλές στρώσεις γεύσης της πραγματικής τρούφας.
«Τις περισσότερες φορές δεν έχουν συγγένεια με την πραγματική γεύση της τρούφας, αλλά γίνονται πιο συνηθισμένα στο κοινό καθώς είναι μια πιο προσιτή επιλογή στα σχετικά οικονομικά λάδια τρούφας», αναφέρει ο William Eick, σεφ στο Mission Avenue Bar and Grill στο Oceanside της Καλιφόρνια, σύμφωνα με το Reader’s Digest.
«Δίνουν ακόμα μια πλασματική αίσθηση γεύσης για όσους ξέρουν ήδη τις πραγματικές τρούφες».
Και τα έλαια που φτιάχνονται από πραγματική τρούφα, μπορεί να χάσουν την ντελικάτη γεύση τους, αν μείνουν μερικές μέρες μαζί με άλλα, δραστικά έλαια.
Τα συνθετικά λάδια τρούφας είναι φθηνά να παραχθούν αλλά υπερκοστολογούνται λόγω της σύνδεσής τους με την τρούφα.
Πολλοί σεφ μάλιστα αρνούνται να χρησιμοποιήσουν το λάδι τρούφας που βρίσκουν στην αγορά ενώ άλλοι πιστεύουν ότι η μετριοπάθεια είναι το κλειδί. Άλλοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για το πραγματικό υλικό και προτιμούν να βάζουν κατευθείαν την πραγματική τρούφα στο φαγητό είτε σε κομμάτια είτε με άλλους τρόπους.
Διαβάστε επίσης: Συνταγή: Θεϊκά τρουφάκια με 3 υλικά -Με nutella, λιώνουν στο στόμα