Βλεφαρόπτωση: Τι προκαλεί την πάθηση που χτυπά όλο και περισσότερες γυναίκες -Ποια είναι η θεραπεία
Τα μάτια λένε είναι ο καθρέφτης της ψυχής.
Τα χαλαρωμένα βλέφαρα ή η βλεφαρόπτωση είναι μια κατάσταση που όχι μόνο κάνει τους ανθρώπους να δείχνουν μεγαλύτεροι σε ηλικία από ότι πραγματικά είναι, αλλά μπορεί επίσης να εμποδίσει την όραση.
Μερικά στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι, κάθε χρόνο, πάνω από εκατό χιλιάδες άνδρες και γυναίκες αναζητούν χειρουργικές λύσεις γι αυτό το πρόβλημα.
Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και η βαρύτητα τραβά προς τα κάτω τα βλέφαρα, με αποτέλεσμα να κρεμάνε. Μικρές σακούλες λίπους εμφανίζονται κάνοντας τα μάτια να φαίνονται κουρασμένα και πρησμένα.
Περίσσεια δέρματος του άνω βλεφάρου μπορεί μερικές φορές να κρέμεται αρκετά χαμηλά ώστε να παρεμβαίνει στην όρασή και να προκαλεί βάρος, κούραση, ενώ κάνει να δείχνουμε μεγαλύτεροι. Αυτό ονομάζεται βλεφαρόπτωση.
Δηλαδή με λίγα λόγια με τον όρο βλεφαρόπτωση, ορίζουμε το φαινόμενο της πτώσης του ενός ή και των δύο άνω βλεφάρων.
Η διαπίστωση του αιτίου χρειάζεται μια εξέταση από οφθαλμίατρο που εξειδικεύεται στις παθήσεις βλεφάρων.
1. Η βλεφαρόπτωση μπορεί να είναι παρούσα κατά τη γέννηση ή να προκληθεί αργότερα στη ζωή.
2. Οφείλεται λόγω προχωρημένης ηλικίας. Με το χρόνο ο τένοντας του ανελκτήρα μυός εντός του βλεφάρου αποκολλάται από τη θέση του, οδηγώντας σε μια πτώση του άνω βλεφάρου.
3. Μια από τις βασικές αιτίες βλεφαρόπτωσης είναι η μυασθένεια, κατά την οποία οι μυες κουράζονται πολύ εύκολα. Η μυασθένεια θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα, οφείλεται δηλαδή σε αντισώματα που παράγει ο οργανισμός εναντίον του εαυτού του.
4. Νευρολογική νόσος: μια βλεφαρόπτωση μπορεί να οφείλεται σε δυσλειτουργία του νεύρου που ελέγχει τον ανελκτήρα μυ
5. Διαβήτης: Μερικές χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της βλεφαρόπτωσης. Ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της νόσου των ματιών.
6. Καρκίνος: Εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες βλάβες του εγκεφάλου, βλάβες του νωτιαίου μυελού, καθώς και ορισμένες μορφές καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσουν το σύνδρομο Horner και βλεφαρόπτωση.
7. Σύνδρομο Horner: Μια κοινή αιτία της βλεφαρόπτωσης πτώσης είναι το σύνδρομο Horner. Είναι μια μορφή νευρικής βλάβης που εμφανίζεται στο πρόσωπο και τα μάτια, και είναι συνήθως το αποτέλεσμα μιας υποκείμενης νόσου.
Εάν η βλεφαρόπτωση προκαλεί σημαντική κόπωση, αίσθημα βάρους, ασυμμετρία ή αρχίζει να επηρεάζει το οπτικό πεδίο συνιστάται χειρουργική αντιμετώπιση με επέμβαση βλεφαροπλαστικής ή αντίστοιχη επέμβαση αποκατάστασης.
Αν ο διαβήτης είναι η αιτία, ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τι πρέπει να κάνετε, αν όμως φταίει η μυασθένεια, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει φάρμακα τα οποία πιθανόν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της ασθένειας.
Γενικά η αντιμετώπιση της βλεφαρόπτωσης περιλαμβάνει απλά συχνή παρακολούθηση και αναμονή, φαρμακευτική αγωγή ή τέλος χειρουργική επέμβαση.
Διαβάστε επίσης: Δώσε τέλος στα κόκκινα μάτια -Οι 7 λόγοι που τα δημιουργούν και πώς αντιμετωπίζονται
5 λάθη που κάνεις όταν αφαιρείς το μακιγιάζ από τα μάτια σου
Τι πραγματικά συμβαίνει στα μάτια σου όταν κοιμάσαι με τους φακούς επαφής -Πόσο επικίνδυνο είναι