Γιατί η σιέστα πάνω από 30 λεπτά κάνει κακό
Η μεσημεριανή σιέστα – όπως συνηθίζεται να αποκαλείται ο μεσημεριανός ύπνος- μας ξεκουράζει και είναι για πολλούς αγαπημένο διάλειμμα μέσα στην ημέρα.
Έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα, έφερε στο φως τις επιπτώσεις του στην υγεία μας, αν και μέχρι πρότινος πιστεύαμε ότι έχει μόνο οφέλη.
Ο πολύωρος μεσημεριανός ύπνος, λοιπόν, μπορεί να προκαλέσει κακό στην υγεία μας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον διαβητολόγο Τομοχίντε Γιαμάντα του Πανεπιστημίου του Τόκιο, στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, αξιολόγησαν στοιχεία από 21 μελέτες που αφορούσαν 308.000 άτομα. Το πόρισμα της έρευνας δηλώνει ότι όσοι κοιμούνται τα μεσημέρια πάνω από 40 λεπτά, αντιμετωπίζουν αυξημένο μεταβολικό κίνδυνο. Ένας μεσημεριανός ύπνος που διαρκεί μιάμιση ώρα αυξάνει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου κατά 50 %. Αντίθετα ένας γρήγορος ύπνος διάρκειας 30 λεπτών φαίνεται να μειώνει ελαφρά τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.
Το μεταβολικό σύνδρομο, ως διαταραχή, περιλαμβάνει συμπτώματα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, αυξημένο σάκχαρο. Οι μεταβολικές παθήσεις εμφανίζουν σταθερή διαχρονική αύξηση σε όλο τον κόσμο.