Instagram/beyonce

Τοξαιμία ή προεκλαμψία -Τι είναι αυτή η σοβαρή επιπλοκή στις εγκύους από την οποία έπασχε η Μπιγιόνσε

Η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος της ζωής μιας γυναίκας.

Πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και προετοιμασμένη για πολλές αλλαγές στο σώμα και την υγεία της.

Για παράδειγμα, το πρήξιμο στην εγκυμοσύνη είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει την υγεία της μητέρας αλλά και του αγέννητου παιδιού της.

Αυτό συνέβη και στην δημοφιλή τραγουδίστρια Μπιγιόνσε.

Η ίδια αποκάλυψε στην Vogue Σεπτεμβρίου, ότι είχε τοξαιμία όταν ήταν έγκυος στα δίδυμα, Ρούμι και Σερ. Αυτή η κατάσταση τις προκάλεσε έντονο πρήξιμο και αναγκάστηκε να μείνει στο κρεβάτι για πάνω από έναν μήνα.

«Η υγεία μου και των μωρών μου ήταν σε κίνδυνο και έτσι έκανα έκτακτη καισαρική τομή. Περάσαμε πολλές εβδομάδες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών», αναφέρει.

Στην ουσία πρόκειται για «προεκλαμψία». Το εσφαλμένο όνομα «τοξαιμία» δόθηκε όταν οι γιατροί πίστευαν ότι αυτή η κατάσταση προέρχεται από τοξίνες στο αίμα των γυναικών, θεωρία που έχει απορριφθεί.

Shutterstock

Πρόκειται για την ξαφνική αύξηση της πίεσης του αίματος σε μια έγκυο γυναίκα μετά την 20η εβδομάδα της κύησης σύμφωνα με το National Heart, Lung, and Blood Institute. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή τόσο της μητέρας όσο και του αγέννητου μωρού.

Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο καθώς επηρεάζει το 5-8% των κυήσεων. Μάλιστα είναι η πρώτη αιτία μητρικής και περιγεννητικής θνησιμότητας με 50.000-60.000 θανάτους τον χρόνο παγκοσμίως.

Συνήθως συμβαίνει στις πρώτες εγκυμοσύνες αλλά αν μια γυναίκα είχε διαγνωστεί με προεκλαμψία είναι 7 φορές πιο πιθανό να την αναπτύξει και σε μεταγενέστερες εγκυμοσύνες.

Άλλοι παράγοντες είναι η χρόνια υψηλή πίεση του αίματος, η νεφρική νόσος, η παχυσαρκία και η ηλικία (πάνω από τα 40 γίνεται πιο πιθανή). Ακόμη, είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί από δωρεά ωαρίων ή τεχνητή γονιμοποίηση.

Οι γιατροί συνιστούν σε γυναίκες με αυτά να παίρνουν χαμηλή δόση ασπιρίνης μετά τις 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης για να μειωθεί ο κίνδυνος.

Το πρώτο σύμπτωμα είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, π.χ. 140/90. Άλλο σύμπτωμα είναι η μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης στα ούρα (πρωτεϊνουρία). Το πρήξιμο του προσώπου, των χεριών και των ποδιών, οι πονοκέφαλοι, η θολή όραση και το κοιλιακό άλγος δεξιά επάνω είναι μερικά ακόμη σημάδια.

shutterstock

Οι γυναίκες με προεκλαμψία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, νεφρικής νόσου, εμφράγματος, εγκεφαλικού και υψηλής πίεσης.

Ακόμη, μπορεί να οδηγήσει σε εκλαμψία, μια σοβαρή κατάσταση κατά την οποία η γυναίκα με προεκλαμψία παθαίνει επιληπτικές κρίσεις και βάζει σε κίνδυνο την ίδια και το παιδί της. Η πρόωση γέννηση, η μη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου ως αποτέλεσμα της έλλειψης οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών αλλά και η θνησιγένεια είναι μερικοί κίνδυνοι της εκλαμψίας.

Η προεκλαμψία μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο αιμόλυσης, αυξημένων ενζύμων του ύπατος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων. Υπάρχει μειωμένη πήξη του αίματος και εσωτερική αιμορραγία του ύπατος που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο ή σε μακροχρόνια προβλήματα υγείας της μητέρας.

Αν μια γυναίκα είναι 37 εβδομάδων και έχει προεκλαμψία, ο γιατρός θα την ξεγεννήσει αμέσως, κάτι που βοηθά να θεραπευτεί. Ωστόσο, δεν εξαφανίζεται αμέσως, τα συμπτώματα μπορεί να συνεχιστούν και μετά την γέννα, για 6 εβδομάδες.

Αν είναι λιγότερο από 37 εβδομάδες, οι γιατροί θα παρακολουθούν την κατάστασή της με εξετάσεις αίματος και ούρων, όπως και του μωρού μέσω υπερήχων και καρδιακών παλμών.

Αν είναι σε σοβαρό επίπεδο, μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία. Ωστόσο, αν ανιχνευτεί νωρίς με όλους τους απαραίτητους ελέγχους και εξετάσεις, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

shutterstock