unsplash/Sara Dubler

Τα φρούτα και τα λαχανικά που μας προστατεύουν από τον καρκίνο -Τι αναφέρει νέα έρευνα

Ξέρουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά κάνουν πολύ καλό στην υγεία μας.

Μπορεί όταν ήμασταν παιδιά να μην το προτιμούσαμε, αλλά μεγαλώνοντας μάθαμε να τα προσθέτουμε στη διατροφή μας και να τα απολαμβάνουμε.

Στο φαγητό, στη σαλάτα, σε smoothies, μόνα τους σαν σνακ κτλ.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που βοηθούν τον οργανισμό μας να λειτουργεί σωστά.

Φυσικά υπάρχουν κάποια φρούτα και λαχανικά που είναι καλύτερα από άλλα για την υγεία μας.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer, αναφέρει ότι κάποια λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο διαφόρων τύπων καρκίνου και επιθετικών όγκων.

Ο λόγος είναι ότι περιέχουν πολλά μικροθρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Ποια είναι αυτά τα φρούτα και λαχανικά;

Λάχανο

Το λάχανο kale είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, που δίνει στα φρούτα και στα λαχανικά το σκούρο χρώμα τους και τα βοηθά να προλάβουν τον καρκίνο. Η Β-καροτίνη βρίσκεται στα σκούρα πράσινα και κίτρινα λαχανικά και μειώνουν την πιθανότητα για καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού, της ουροδόχου κύστης, του στόματος και του οισοφάγου.

Shutterstock

Ντομάτα

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα ανοιχτό κόκκινο καροτενοειδές χρώμα, που αποκρούει τον καρκίνο.

shutterstock

Καρπούζι

Και το καρπούζι είναι πλούσιο σε λυκοπένιο.

shutterstock

Πορτοκάλι

Η βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του οισοφάγου και του στομάχου. Ακόμη, είναι αντιοξειδωτικό που εξολοθρεύει τα χημικά που προκαλούν καρκίνο.

Shutterstock

Πιπεριές

Και οι πιπεριές έχουν βιταμίνη C, κυρίως οι κίτρινες και λιγότερο οι πράσινες.

shutterstock

Λαχανάκια Βρυξελλών

Αυτά τα σταυροειδή λαχανικά περιέχουν φλαβόνες και ινδόλες, που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

shutterstock

Λευκό γκρέιπφρουτ

Περιέχει σελήνιο, που έχει τις ίδιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες με τη βιταμίνη C και την Β-καροτίνη.

shutterstock

Σπανάκι

Επίσης, το σπανάκι είναι πλούσιο σε καροτενοειδή και σελήνιο.

shutterstock

Επίσης, λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο μάπα, το κουνουπίδι, τα καρότα και το κολοκύθι μειώνουν συγκεκριμένα τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες ηλικίας 27-59.