Μια γυναίκα κόβει κόκκινα κρεμμύδια, Φωτογραφία: Shutterstock/By Alina Kholopova

Κόκκινα ή λευκά; Ποια κρεμμύδια έχουν αντικαρκινική δράση

Eίναι ευεργετικά για την άμυνα του οργανισμού και πολλές φορές απαραίτητο συστατικό των συνταγών που αγαπάμε καθώς χαρίζουν απίθανη γεύση στο φαγητό μας.

Τα κρεμμύδια ωστόσο είναι γνωστά και για δύο άλλα πράγματα: την κακή αναπνοή και τα δάκρυα.

Γνωρίζατε όμως ότι τα ωμά κρεμμύδια έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες, που καθαρίζουν και αποτοξινώνουν το σώμα μας, ενώ μας προστατεύουν και από σοβαρές νόσους;

Τα κρεμμυδια περιέχουν μεγάλη ποσότητα ενώσεων του θείου, οι οποίες όχι μόνο δίνουν στα κρεμμύδια την χαρακτηριστική μυρωδιά τους, αλλά είναι επίσης ένα πολύ ισχυρό αποτοξινωτικό.

Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου και ιδίως τα κόκκινα κρεμμύδια.

Τα κόκκινα κρεμμύδια έχουν βαθύ μωβ χρώμα και ήπια γεύση. Είναι καλύτερα ωμά σε σαλάτες, σάλτσες, στα μπιφτέκια και στα σάντουιτς, εξαιτίας της ήπιας γεύσης τους. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο μαγείρεμα, αλλά η γεύση τους δεν είναι τόσο δυνατή όταν μαγειρευτούν.

Οπως σημειώνουν οι έρευνες τα σκούρα κόκκινα κρεμμύδια, γνωστά ως η πλουσιότερη πηγή διαιτητικών φλαβονοειδών, μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού.

Και αυτό γιατί περιέχουν μεγάλη ποσότητα κουερσετίνης (ή κερκετίνης) - ένα φλαβονοειδές με ισχυρή αντικαρκινική δράση.

Την ίδια ώρα περιέχουν την ανθοκυανίνη, τη χρωστική που δίνει στα κόκκινα κρεμμύδια (αλλά και σε πολλά ακόμα φρούτα και λαχανικά όπως μούρα, μωβ σταφύλια, μελιτζάνα), το σκούρο τους χρώμα.

Αυτές οι δύο ουσίες συνεργάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε η δεύτερη να αυξάνει την ικανότητα της πρώτης (της κουερσετίνης) να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα.

Shutterstock

Tα κρεμμύδια είναι άξιοι πολεμιστές ενάντια στα καρκινικά κύτταρα αφού ενεργοποιούν τις δικλείδες που τα κάνουν να πεθαίνουν, τονίζουν οι ειδικοί. Για την ακρίβεια, δημιουργούν ένα αφιλόξενο, δυσμενές περιβάλλον για τα καρκινικά κύτταρα, διαταράσσοντας την μεταξύ τους επικοινωνία και άρα εμποδίζοντας την ανάπτυξη τους.

Η τακτική κατανάλωση κρεμμυδιών μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση πιθανών καρκινογόνων ουσιών από τον οργανισμό, επειδή περιέχουν ενώσεις θείου.

Την επόμενη φορά που θα φάτε έξω, μην προβληματιστείτε αν πρέπει να αφαιρέσετε τα κρεμμύδια από το πιάτο σας.

Διαβάστε επίσης: Ασπρα, κόκκινα, κίτρινα κρεμμύδια - Ποιες οι διαφορές τους, σε ποιο φαγητό ταιριάζουν

Μαύρο σκόρδο: Το νέο superfood με τα πολλά οφέλη και την γλυκιά γεύση

Το μυστικό υλικό που χρησιμοποιούν οι πιο διάσημοι σεφ και απογειώνει όλα τα πιάτα