Τι πρέπει να κάνεις στα 20 και στα 30 για να είσαι υγιής και με ωραίο σώμα στα 50 και τα 60
Η σοφία του λαού μας λέει «προσέχουμε για να έχουμε» και γι΄ αυτό τον λόγο πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας σε κάθε ηλικία για να «χτίζουμε» τις βάσεις για το μέλλον.
Η αλήθεια είναι ότι όταν είμαστε νέοι παίρνουμε μερικά πράγματα ως δεδομένα. Νομίζουμε ότι θα είμαστε νέοι για πάντα και συνήθως θεωρούμε ότι πάντα έχουμε χρόνο για να κάνουμε κάτι αργότερα και όχι τώρα.
Ωστόσο, όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται πρέπει από τα 20 να φροντίζουμε το σώμα μας και την υγεία μας για να έχουμε μια καλύτερη ζωή στα 30, 40 και στα 50.
Εναι σημαντικό λοιπόν να κάνετε κάποια βήματα ενώ είστε ακόμα νέοι και υγιείς για να εξασφαλίσετε ότι θα παραμείνετε έτσι όσο το δυνατόν περισσότερο.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η φυσική κατάσταση μειώνεται νωρίτερα στη ζωή από ό,τι οι γιατροί συνήθως το εντοπίζουν. Και αυτό συνήθως συμβαίνει όταν οι άνθρωποι είναι στη δεκαετία των 50.
Οσο περνούν τα χρόνια οι αντοχές μειώνονται. Δεν θα μείνουμε για πάντα 30. Κι αν δεν προσέξουμε, τα 50 δεν θα είναι τόσο εύκολα.
Γι΄ αυτό οι ειδικοί επιμένουν σε ένα βασικό πράγμα: η τακτική άσκηση είναι το αλφαβητάρι της καλής φυσικής κατάστασης με την αερόβια γυμναστική να αποτελεί το «Α».
Oταν λέμε ότι κάποιος έχει καλή φυσική κατάσταση, εννοούμε ότι το συγκεκριμένο άτομο έχει καλή σωματική απόδοση και μπορεί να επιδίδεται με άνεση στις απλές καθημερινές του δραστηριότητες (εργασία, διασκέδαση, άθληση κ.ά.). Η φυσική κατάσταση είναι δείκτης της καλής βιολογικής κατάστασης και αποτελεί τη συνισταμένη πολλών παραγόντων.
Η καλή φυσική κατάσταση προϋποθέτει καλή μυοσκελετική (μυϊκό και σκελετικό σύστημα) και καρδιοαναπνευστική λειτουργία (κυκλοφορικό και αναπνευστικό), χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους και αυξημένη μυϊκή μάζα.
Μετά την ηλικία των 30, το ρολόι του οργανισμού αρχίζει να μετρά αντίστροφα. Mελέτες έχουν δείξει πως ανά δεκαετία η αντοχή μειώνεται κατά 10%. Αυτό συμβαίνει επειδή μειώνεται η καρδιακή παροχή, δηλαδή το γινόμενο της ποσότητας του αίματος που στέλνει η καρδιά σε κάθε σφύξη και η καρδιακή συχνότητα στο λεπτό.
Κατά τον ίδιο τρόπο, στο διάστημα των 50 χρόνων μεταξύ της ηλικίας των 20 και των 70 ετών η μυϊκή δύναμη μειώνεται κατά 30%.
Ενας 30αρης που αθλείται επί χρόνια και ακολουθεί υγιεινή στάση ζωής τότε σίγουρα θα έχει μια καλύτερη φυσική κατάσταση στα 50 του από έναν 30αρη που κάνει καθιστική ζωή.
Η τακτική γυμναστική τονίζουν οι ειδικοί επιβραδύνει τον ρυθμό απώλειας της αντοχής, ενώ όταν κανείς γυμνάζεται από την εφηβική ηλικία έχει σαφώς αναπτύξει και ένα ισχυρότερο υπόστρωμα στο οποίο στηρίζονται οι αερόβιες ικανότητές του. Οπως επισημαίνουν η αθλητική καρδιά χτίζεται στην εφηβική ηλικία.
Η καλή φυσική κατάσταση χαρίζει χρόνια ζωής και η αερόβια άσκηση αποτελεί το φυσικό φάρμακο της καρδιάς.
Εάν αναπτύξετε συνήθειες τακτικής άσκησης από τα 20 και τα 30, τότε σίγουρα θα έχετε μια πολύ καλύτερη ζωή στα 50 και στα 60.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο «γκρουπ» των χωρών στις οποίες οι πολίτες τους γυμνάζονται λιγότερο ή καθόλου εξακολουθεί να βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο.
Η έλλειψη χρόνου είναι η κυριότερη αίτια αποφυγής της άθλησης για το 42%. Αλλοι λόγοι είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος (20%), η αδυναμία ή η ασθένεια (13%) αλλά και το κόστος (10%).
Διαβάστε επίσης: Τι βιταμίνες χρειαζόμαστε στα 20, στα 30, στα 40, στα 50, στα 60
50 πράγματα που κάνουν μια γυναίκα σικάτη -Tα Do's & Dont's
Γιατί οι γυναίκες στα 50 είναι πιο πιθανό να παντρευτούν από τις γυναίκες στα 20