«Παραλίγο να πεθάνω από σηψαιμία» -Πώς καθηγητής κατάφερε να επιζήσει και προειδοποιεί για την ύπουλη ασθένεια
Ο Michael J. Porter είναι λέκτορας στην μοριακή γενετική στο Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Lancashire.
Πριν λίγο καιρό έκανε μια γενναία εξομολόγηση που μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους.
Ο Porter παραλίγο να πεθάνει. Από τι; Από σηψαιμία.
Ο ίδιος σε άρθρο του στο theconversation.com εξηγεί τι ακριβώς συνέβη και προσπαθεί να ενημερώσει τον κόσμο:
Τα Χριστούγεννα του 2015 επισκέφθηκε την οικογένειά του στην Γλασκόβη και παραλίγο να του κοστίσει ακριβά.
Δύο μέρες νωρίτερα, επισκεύαζε την κλειδαριά στην πόρτα του κήπου του, όταν γρατζούνισε το χέρι του με ένα καρφί. Όταν έφτασε στην πατρίδα του δεν αισθανόταν πολύ καλά. 24 ώρες μετά βρισκόταν σε νοσοκομείο σε κόμμα από σηψαιμία. Είπαν, μάλιστα, στους δικούς του ότι δεν έχει ελπίδα να επιζήσει.
Ωστόσο, κατάφερε να ξυπνήσει από το κόμμα τρεις μήνες μετά και χρειάστηκε άλλον ένα χρόνο για να γίνει εντελώς καλά. Στάθηκε τυχερός.
Η σηψαιμία προσβάλει πάνω από 30 εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο παγκοσμίως και σκοτώνει 6 εκατομμύρια, από τα οποία τα 2 είναι παιδιά. Από όσους επιζούν, το 40% θα έχει μετασηψαιμικό σύνδρομο, που τους αφήνει με ψυχοσωματικά συμπτώματα.
Η σηψαιμία ξεκινά με μια ιογενή ή βακτηριακή μόλυνση, συνήθως από τα πνευμόνια, την κοιλιά ή το ουροποιητικό σύστημα αλλά μπορεί να ξεκινήσει και αλλιώς, όπως από μια γρατζουνιά ή δάγκωμα. Δεν είναι το μικρόβιο που προκαλεί την επικίνδυνη κατάσταση αλλά η ανταπόκριση του σώματος στην μόλυνση.
Μια πολύπλοκη αλληλουχία γεγονότων ενεργοποιείται για να καταπολεμήσει την μόλυνση. Στην σηψαιμία όμως αυτή η διαδικασία βγαίνει εκτός ελέγχου, επιταχύνεται και έχει ως αποτέλεσμα την αποτυχία των ζωτικών οργάνων του σώματος όπως των νεφρών, της καρδιάς και των πνευμόνων.
Η σηψαιμία κινείται πολύ γρήγορα και αν είχε καθυστερήσει και άλλο, δεν θα είχε επιζήσει.
Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται το ωχρό και γεμάτο στίγματα δέρμα, δύσπνοια, τρέμουλο ή οξύς πόνος στους μύες, απουσία ούρησης, ναυτία ή εμετός. Αν κάποιος έχει όλα αυτά τα συμπτώματα πρέπει να αναρωτηθεί «μπορεί να είναι σηψαιμία;» και να καλέσει άμεσα ασθενοφόρο.
Μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε, ωστόσο όσοι έχουν έλλειψη βιταμίνης D είναι πιο ευάλωτοι.
Αν και οι μολύνσεις θεραπεύονται με αντιβιοτικά, δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για την σηψαιμία. Ωστόσο, νέα έρευνα έδειξε ότι η μετφορμίνη, που χρησιμοποιείται για την θεραπεία του διαβήτη 2, μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις της σηψαιμίας μειώνοντας την αντίδραση του σώματος και προστατεύοντάς το από την βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
Οι τελευταίες έρευνες δίνουν υποσχόμενα αποτελέσματα ωστόσο η καλύτερη άμυνα ενάντια στην σηψαιμία είναι η επίγνωση της κατάστασης που είναι μικρή ακόμη στον κόσμο.
Ένα μικρό ποσοστό γνωρίζει για την σηψαιμία και τα συμπτώματά της. Χρειάζεται εκπαίδευση πάνω στο θέμα καθώς η διάγνωση είναι δύσκολη και χρειάζεται έρευνα.
Οπότε πρέπει να αναρωτιόμαστε: «Μπορεί να είναι σηψαιμία;»