Τροφοχονδρία -H ύπουλη τροφική διαταραχή που πρέπει να προσέξουμε
Δίαιτες και διατροφές μας απασχολούν πολλές φορές στη ζωή μας.
Ωστόσο, η υπερβολική ενασχόληση με αυτά μπορεί να οδηγήσει στην nutrochondria ή «τροφοχονδρία».
Νέα έρευνα από την DNAFit έδειξε ότι περίπου οι μισοί Βρετανοί ενήλικες πιστεύουν ότι έχουν δυσανεξία σε κάποιες τροφές, αν και μόνο το 15% επιβεβαιώνεται ιατρικά.
Η έρευνα ορίζει την nutrochondria ως «απασχόληση με αρνητικές λεπτομέρειες στη δίαιτα κάποιου και ροπή προς αυτοδιάγνωση τροφικής δυσανεξίας και αλλεργίας που βασίζεται σε υποθέσεις ή ελλιπή στοιχεία».
Ένας στους τρεις ενήλικες (32%) θεωρεί ότι έχει δυσανεξία στη λακτόζη, ενώ ένας στους τέσσερις (24%) δήλωσε ότι έχει δυσανεξία στη γλουτένη.
Στις ηλικίες 25-35 ήταν πιο πιθανό οι άνθρωποι να κάνουν διαγνώσεις στον εαυτό τους, με το 57% να πιστεύει ότι έχει αλλεργίες ή να μην αντέχει κάποια τροφή. Το 37% απέφευγε τα γαλακτοκομικά ενώ το 32% τη γλουτένη καθώς υποπτεύονταν ότι είναι δυσανεκτικοί αλλά μόνο το 5% είχε ιατρική διάγνωση για κοιλιοκάκη ή άλλη δυσανεξία.
Η «τροφοχονδρία» μπορεί να είναι συγγενής με την «ορθορεξία», μια τροφική διαταραχή κατά την οποία ο παθών είναι παθιασμένος με τις τροφές που είναι υγιεινές και καταναλώνει μόνο φαγητό που πιστεύει ότι είναι «αγνό» και «καθαρό». Πολλοί από αυτούς είναι vegan για λόγους υγείας παρά για ηθικούς λόγους. Κάποιοι τρώνε ωμές, άψητες τροφές και πίνουν υγρά.
Οι λόγοι που αυτοί οι άνθρωποι κάνουν αυτοδιάγνωση είναι πολλοί. Είτε επηρεάστηκαν από celebrities, φίλους, οικογένεια, social media είτε διάβασαν άρθρα γι’αυτό.
Το να αποφεύγουμε τη γλουτένη έχει γίνει trend τα τελευταία χρόνια με πολλούς γκουρού να βγάζουν δίαιτες χωρίς σιτάρι.
Ωστόσο, οι περισσότερες εναλλακτικές της γλουτένης έχουν περισσότερες θερμίδες και δεν βοηθούν πολύ στην απώλεια βάρους.
Η nutrochondria έχει επιπτώσεις όμως και στις σχέσεις και στις φιλίες. Ένας στους πέντε απάντησε ότι αρνήθηκε πρόσκληση για φαγητό με κάποιον που είχε υποτιθέμενη αλλεργία σε φαγητό ενώ το 40% δέχτηκε άρνηση από κάποιον να φάει το φαγητό του λόγω περιορισμού της διατροφής τους.
Από την αντίθετη πλευρά, μπορεί να υπάρξει ελλιπής επαγγελματική διάγνωση για τη δυσανεξία, ειδικά παλιότερα που δεν είχε γίνει μόδα.
Ο πόνος, το φούσκωμα, η κούραση και τα δερματικά προβλήματα είναι πραγματικά συμπτώματα αλλεργίας ή δυσανεξίας σε τροφές.
Πρώτα, όμως, πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου, πριν κάνεις οποιαδήποτε δίαιτα ή διατροφή που αποκλείει τροφές από το πρόγραμμά σου και κυρίως να μην βγάζεις συμπεράσματα για την υγεία σου.
Το φαγητό εκτός από υγεία και ενέργεια στον οργανισμό, είναι και απόλαυση!
Διαβάστε επίσης: Μοντέλο αποκαλύπτει πώς ξεπέρασε την ανορεξία και αγάπησε το σώμα της -Έγινε αθλήτρια του Muay Thai
Ο αγώνας μιας γυναίκας να νικήσει την ψυχογενή βουλιμία -Tι είναι η ύπουλη αυτή διαταραχή