Shutterstock

Επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα διαταραχή ύπνου -Τι είναι και γιατί μας αφορά

Ο ύπνος έχει κυρίαρχο ρόλο στη σωστή λειτουργία του οργανισμού και στα επίπεδα της ενέργειας σας μέσα στην ημέρα. Απ 'ότι φαίνεται όμως έχει αρχίσει να γίνεται πολυτέλεια.

Eνας καλός και ήρεμος ύπνος είναι βασικός για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην απαιτητική καθημερινότητα. Είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της καλής σωματικής και ψυχικής υγείας.

Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου μας, όπως για παράδειγμα είναι το στρώμα, μια θορυβώδης περιοχή, το κινητό τηλέφωνο, οι πολλοί καφέδες που ήπιαμε και γενικότερα η διατροφή μας.

Πόσες φορές έχετε ακούσει φίλους να παραπονιούνται ότι τους λείπει ύπνος ή ότι δυσκολεύονται να σηκωθούν κάθε πρωί; Μπορεί μάλιστα να είστε κι εσείς μια από αυτούς.

Υποτίθεται ότι πρέπει να κοιμόμαστε επτά με εννιά ώρες ημερησίως προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, αλλά πάρα πολλοί δείχνουν να δυσκολεύονται στο να πετύχουν αυτό τον στόχο.

Πιθανόν να μην το γνωρίζεις, όμως υπάρχει μια νέα διαταραχή ύπνου που ανακάλυψαν οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια και ονομάζεται orthosomnia.

Μετά από έρευνες παρατήρησαν ότι πολλοί ασθενείς παρουσίαζαν ένα κοινό πρόβλημα που αφορούσε τον ύπνο τους. Μια εμμονή στην επιδίωξη του τέλειου ύπνου.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από «orthosomnia» ανησυχούν για το αν κοιμούνται καλά. Εχουν μια εμμονή με την ώρα που θα πέσουν στο κρεβάτι, ακόμα κι αν δεν αισθάνονται κουρασμένοι.

Πολλοί από αυτούς έχουν ακόμη και συσκευές παρακολούθησης του ύπνου τους. Ολη η προσοχή τους γενικότερα είναι εάν είχαν ή όχι καλή ποιότητα ύπνου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η χρήση φορητών συσκευών που προσφέρει λεπτομερή στοιχεία για τον ύπνο είναι ολοένα και μεγαλύτερη τα τελευταία χρόνια και δίνει την ευκαιρία σε πολλούς να τσεκάρουν τις συνήθειες του ύπνου τους.

Η orthosomnia αφορά εκείνους που έχουν μια εμμονή με τον «σωστό» ύπνο.

Αν λοιπόν έχεις αγοράσει συσκευή ύπνου για να δεις αν κοιμάσαι καλά, καλύτερο είναι να την αποθηκεύσεις κάπου μακριά για το καλό σου.

Διαβάστε επίσης: Πώς να διορθώσεις τα πιο συνηθισμένα προβλήματα ύπνου με επιστημονικό τρόπο