«Φώναζα αλλά δεν ερχόταν κανείς» -Οι ομαδικοί βιασμοί και τα φρικτά σεξουαλικά εγκλήματα στις γυναίκες της Συρίας
Οι γυναίκες είναι τα πιόνια στον πόλεμο της Συρίας.
Αυτό είναι το συμπέρασμα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο έδωσε στην δημοσιότητα μια νέα έκθεση σχετικά με τη φρικτή σεξουαλική βία που αντιμετωπίζει ο λαός της Συρίας.
Η έκθεση καταγράφει μια σειρά από αγριότητες και υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι δυνάμεις της Συριακής κυβέρνησης, υπό τον έλεγχο του Μπασάρ αλ-Ασαντ, έχουν συστηματικά χρησιμοποιήσει τον βιασμό και τη σεξουαλική βία ως εργαλεία για να ταπεινώσουν τους εχθρούς.
Οι ιστορίες στην έκθεση έχουν γραφτεί μετά από περίπου 450 συνεντεύξεις και τεκμηριώνουν ένα τρομακτικό και συστηματικό μοτίβο σεξουαλικής κακοποίησης από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια επιδρομών στα σπίτια, στα σημεία ελέγχου και στα κέντρα κράτησης.
Ο βιασμός και η σεξουαλική ταπείνωση δεν ήταν ένα «λάθος του συστήματος» - ήταν ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα, σχεδιασμένο να καταστρέψει τις δομές της οικογένειας.
Η έκθεση τεκμηριώνει ότι χρησιμοποιήθηκε σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια κυβερνητικών επιδρομών στα σπίτια των ανθρώπων οι οποίοι δεν ήταν με το μέρος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Εισέβαλαν στο σπίτι μου... Ένας αξιωματικός ασφαλείας μου είπε να πάω στο δωμάτιό μου και με ακολούθησε. Ξεκίνησε να με προσβάλει και να μου λέει ότι θα με«κανόνιζε» και ότι δεν θα είμαι ποτέ καθαρή πάλι. Φώναξα, αλλά δεν ήρθε κανείς».
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γυναίκες και τα κορίτσια βιάστηκαν έξω ή αναγκάστηκαν να περπατήσουν γυμνές στους δρόμους μπροστά από τα τανκ. Μια γυναίκα είπε στη συνέντευξή της ότι την βίασαν μπροστά στον αδελφό της. Μια άλλη γυναίκα είπε ότι την βίασαν μπροστά στον σύζυγο και τα τρία μικρά παιδιά της. Ορισμένες γυναίκες που αντιστάθηκαν δολοφονήθηκαν ή αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν τους συγγενείς τους να πεθαίνουν.
Σε άλλες περιπτώσεις, οι γυναίκες και τα κορίτσια μεταφέρονταν σε κέντρα κράτησης ως μοχλός πίεσης στους άνδρες συγγενείς τους να παραδοθούν.
Σοκ προκαλεί το γεγονός ότι ούτε οι ηλικιωμένες γυναίκες δεν ήταν ασφαλείς. Πολλές υποβλήθηκαν σε «σωματικές έρευνες». Μια γυναίκα ανέφερε ότι μεταφέρθηκε σε ένα υπόγειο και ξυλοκοπήθηκε από μέλος της πολιτοφυλακής, που άγγιζε το στήθος και τα γεννητικά της όργανα. Μια άλλη είπε ότι της έβαλαν ένα αντικείμενο στον κόλπο.
Η χειρότερη μεταχείριση ωστόσο προοριζόταν για τα κορίτσια και τις γυναίκες που βρίσκονταν υπό κράτηση. Όπως εξηγεί η έκθεση, «χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια συνελήφθησαν επειδή απλά ήταν δικηγόροι ή ακτιβίστριες που εξέφραζαν αντικυβερνητικά αισθήματα. Ένας μεγάλος αριθμός γυναικών κρατείται αυθαίρετα, επειδή άνδρες συγγενείς τους είναι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης».
Αυτές τις γυναίκες και τα κορίτσια -κάποια μόλις 9 ετών- έζησαν (και κάποιες ζουν ακόμα) μια φρίκη: Οι έγκυες γυναίκες βιάστηκαν. Κατά συνέπεια, κάποιες απέβαλαν.
Κατά την άφιξή τους, οι γυναίκες έπρεπε να βγάζουν τα ρούχα τους και να μένουν γυμνές σε ομάδες. Τότε, μπροστά σε ένα μεγάλο ακροατήριο, ένας άνδρας αξιωματικός έβαζε τα δάχτυλά του στα γεννητικά τους όργανα. Πολλές γυναίκες ανέφεραν ότι βιάστηκαν. Κάποιες ανέφεραν ότι τους έκαναν ηλεκτροπληξία στα γεννητικά όργανα και το στήθος. Άλλες είπαν ότι είχαν βιαστεί από πολλούς άνδρες μαζί.
Όλες ανέφεραν φρικτές συνθήκες και ξυλοδαρμούς. Σύμφωνα με την έκθεση, μια κρατούμενη δήλωσε ότι κάποια στιγμή ήταν γεμάτη αίματα, ούρα και ψείρες κι αυτό εμπόδισε τους αξιωματικούς να τη βιάσουν.
«Οι αξιωματούχοι των συριακών δυνάμεων δεν γνώριζαν απλά τη σεξουαλική βία που διαπράχθηκε εναντίον γυναικών και κοριτσιών», ανέφερε η έκθεση. «Τη διέταξαν ή ήταν οι ίδιοι δράστες».
Στα κέντρα κράτησης, υπέφεραν και οι άνδρες. Σύμφωνα με την έκθεση, αρκετοί ανέφεραν ότι είχαν βιαστεί μπροστά σε άλλους κρατούμενους. Σε κάποιους είχαν χρησιμοποιηθεί σωληνώσεις ή ράβδοι. Άλλοι ανέφεραν ότι άνδρες συγγενείς μεταξύ τους αναγκάστηκαν να έχουν σεξουαλική επαφή.