Shutterstock

Η απλή συνήθεια που μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την κατάθλιψη


Τα συμπτώματα της κατάθλιψης διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ορισμένοι αισθάνονται απελπισία ή έντονη κόπωση, άλλοι δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, άλλοι είναι συνεχώς ευέξαπτοι χωρίς προφανή λόγο.

Εχει υπολογιστεί ότι μόνο ένας στους τρεις ασθενείς με σοβαρής μορφής κατάθλιψη λαμβάνει την περίθαλψη που χρειάζεται. Πολλοί ασθενείς, για διάφορους λόγους, δεν απευθύνονται στο γιατρό για βοήθεια.

Για να μπορέσει όμως να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία είναι αρχικά απαραίτητο να γίνει η διάγνωση. Οι ασθενείς συνήθως δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι πάσχουν από κατάθλιψη. Ή πολύ πιθανόν να μην μπορούν να αναγνωρίζουν ότι τα συμπτώματα τους οφείλονται στην κατάθλιψη τους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, από κατάθλιψη πάσχει το 5,5% των γυναικών όλων των ηλικιών και το 3,2% των ανδρών.

Υπάρχουν όμως καλά νέα που έρχονται από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν και τονίζουν πως μια απλή συνήθεια μπορεί να έχει ευεργετικά αποτέλεσματα στη θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης.

Οπως τονίζουν οι ερευνητές ο διαλογισμός που βασίζεται στη μέθοδο της Σαχάτζα Γιόγκα φαίνεται να είναι αντάξιος αντίπαλος των αντικαταθλιπτικών.

Shutterstock

Ο διαλογισμός κάνει το νου να εστιάζει σε θετικά πράγματα και να διώχνει μακριά τα αρνητικά. Βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό να βρίσκεται σε μια ισορροπία και να ζει το σήμερα.

Eίναι μια ενεργητική εκπαίδευση του μυαλού που βοηθά να αυξήσουμε τη συγκέντρωση μας. Ζούμε περισσότερο συνειδητά, πιο αφυπνισμένα, πληρέστερα στους εαυτούς μας και την ζωή μας.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι «ο διαλογισμός φάνηκε να παρέχει τον ίδιο βαθμό ανακούφισης από κάποια συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους, όσο και το βαθμό ανακούφισης που αποδίδεται στα αντικαταθλιπτικά από άλλες έρευνες».

Επίσης τονίζουν πως αυτή η πρακτική πρέπει να γίνει μια καθημερινή συνήθεια για να έχει αποτέλεσμα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα αθλήματα.

Πρέπει επίσης να γίνουν κάποιες αλλαγές στην ζωή του ασθενούς όπως να έχει μια ισορροπημένη διατροφή καθώς και να γυμνάζεται.

Σημειώνεται ότι ο διαλογισμός έχει υιοθετηθεί σε πολλά νοσοκομεία αλλά και ψυχιατρικές κλινικές της Γαλλιάς.

Επομένως σε συνδυασμό με τη κατάλληλη υποστήριξη από ειδικό ψυχικής υγείας, ο διαλογισμός μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για την ανάκτηση της ψυχικής μας ισορροπίας.

Διαβάστε επίσης: Αυτή η φωτογραφία είναι η απόδειξη ότι κάποιος μπορεί να έχει κατάθλιψη ακόμη κι αν δείχνει χαρούμενος

Οι δυο λέξεις που χρησιμοποιούν συχνά οι άνθρωποι με κατάθλιψη και άγχος -Οιωνός της νόσου

Η ακαταστασία μάς κάνει κακό: Νέα έρευνα την συνδέει με την κατάθλιψη

Μεγάλη Έρευνα: Το πλέξιμο μειώνει την κατάθλιψη, το άγχος και τα συμπτώματα του χρόνιου πόνου