Pexels

Νιώθεις πρησμένη; Αυτές είναι οι τροφές που σου προκαλούν φούσκωμα

Πολλές φορές νιώθουμε φουσκωμένοι. Είτε από το φαγητό, είτε για λίγο είτε για πολύ ώρα.

Υπάρχουν πολλές αιτίες για τα φουσκώματα που έχουν να κάνουν με τη διατροφή μας και τις τροφές που επιλέγουμε να φάμε.

Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικές αντιδράσεις σε κάθε τροφή.

Οι τροφές που προκαλούν φούσκωμα εξαρτάται από το σώμα μας πώς τις επεξεργάζεται και τις χωνεύει. Μπορεί κάποιος να έχει πρόβλημα με κάποιες ενώ με άλλες όχι.

Δες ποιες είναι αυτές οι τροφές και τι πρέπει να κάνεις:

Γαλακτοκομικά: Όσοι είναι ευαίσθητοι στη λακτόζη ή στην κασεΐνη, πρήζονται πιο εύκολα όταν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Ελάττωσε την κατανάλωσή τους για 1-2 εβδομάδες για να δεις πώς θα ανταποκριθεί το σώμα σου.

Γλουτένη: Δεν είναι όλοι αλλεργικοί στη γλουτένη. Αν είσαι ευαίσθητη ή έχεις κοιλιοκάκη, μια λοίμωξη που προκαλείται από την κατανάλωση ζυμαρικών, ντόντατς και δημητριακών, μπορεί να πάθεις μεγαλύτερη ζημιά από το πρήξιμο. Βέβαια, αυτό σου δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

Σόγια: Τα προϊόντα με σόγια μπορεί να υποστούν ζύμωση στο έντερό σου και να απελευθερώσουν αέρια που προκαλούν φούσκωμα. Προσπάθησε να κόψεις για λίγο τις τροφές που περιέχουν σόγια για να δεις αν θα υπάρξει διαφορά.

Τροφές με ζυμωτικούς ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες: Αθώες τροφές όπως τα μήλα, το σκόρδο, τα σπαράγγια, τα φασόλια σόγιας και το τοφού ανήκουν σε αυτή την κατηγορία που μπορούν να προκαλέσουν στομαχική διαταραχή.

shutterstock

Πολλές φυτικές ίνες: Φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως τα μήλα και τα αχλάδια περιέχουν πηκτίνη (μια υδατοδιαλυτή φυτική ίνα που αργεί να χωνευτεί), που δημιουργεί το αίσθημα της πληρότητας για περισσότερο λόγω της αργής πέψης, μπορεί να προκαλέσουν επίσης φούσκωμα. Αν τρως πολλές φυτικές ίνες, σιγουρέψου ότι πίνεις πολύ νερό, που θα βοηθήσει το σώμα σου να τις επεξεργαστεί πιο αποτελεσματικά.

Φασόλια: Τα φασόλια περιέχουν φυτικές ίνες και προκαλούν αέρια. Οπότε το πρήξιμο είναι δεδομένο.

Τροφές με ζάχαρη: Η ζάχαρη τρέφει τα βακτήρια στο έντερό μας ενώ απελευθερώνουν αέρα που προκαλούν φούσκωμα.

shutterstock

Λιπαρά φαγητά: Τα λιπαρά φαγητά μπορούν επίσης να αργούν στην πέψη και να προκαλούν πρήξιμο. Όσο πιο πολύ αργεί η πέψη, τόσο πιο πολύ ώρα η τροφή θα ζυμωθεί στο πεπτικό σύστημα και θα δημιουργήσει αέρια.

Πολύ αλάτι: Το νάτριο προκαλεί κατακράτηση υγρών και σε κάνει να νιώθεις φουσκωμένη.

Σταυρανθή λαχανικά: Η ραφινόζη που βρίσκεται στο μπρόκολο, στο κουνουπίδι, στα λαχανάκια Βρυξελλών προκαλεί αέρια που σε κάνουν να νιώθεις και να δείχνεις φουσκωμένη.

Shutterstock

Διαβάστε επίσης: Φάε όσο θες χωρίς να έχεις φούσκωμα στην κοιλιά - Δες πώς

Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις αργό μεταβολισμό και δυσκολεύεσαι να χάσεις βάρος

«Σταμάτησα να πίνω καφέ για έναν μήνα και ορίστε τι μου συνέβη»