Shutterstock

Η ακαταστασία μάς κάνει κακό: Νέα έρευνα την συνδέει με την κατάθλιψη

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί είναι πολύ ακατάστατοι στο σπίτι τους.

Δεν στρώνουν το κρεβάτι τους, δεν μαζεύουν ρούχα και αντικείμενα ενώ μπορεί να συσσωρεύουν μέχρι και άχρηστα πράγματα και σκουπίδια.

Αυτή είναι μια εικόνα που μας γυρίζει πίσω, εκεί στην παιδική ηλικία, τότε που μια έξαλλη μητέρα φώναζε «Μάζεψε το δωμάτιό σου» ή «Σε λίγο να έχει τακτοποιήσει όλα σου τα πράγματα». Κάποιοι ακούσαμε και μάθαμε να τακτοποιούμε ενώ άλλοι παρέμειναν... παιδιά.

Η μάνα όμως έχει πάντα δίκιο. Η ακαταστασία στο σπίτι μάς κάνει κακό. Εκτός από το χάος που μπορεί να επικρατεί, υπάρχει κάτι χειρότερο που μπορεί να μας προκαλέσει.

Επιστήμονες ανακάλυψαν μια σύνδεση ανάμεσα στην κατάθλιψη και στην ακαταστασία.

Shutterstock

Συγκεκριμένα, έρευνα 4 χρόνων σε 32 οικογένειες μεσαίας τάξης με δύο εισοδήματα, έδειξε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο στρες και στην αταξία σε ένα σπίτι.

Οι οικογένειες που πήραν μέρος στην έρευνα, είχαν μεσαία νοικοκυριά όπου συσσώρευαν πράγματα, από έπιπλα και κούτες έως τέχνη και φαγώσιμα. Αυτά τα αντικείμενα μειώνουν, εκτός από χώρο, και τη θετική ενέργεια. Ακόμη και τα γκαράζ τους ήταν γεμάτα με τα υπάρχοντά τους και δεν υπήρχε πλέον χώρος για το αυτοκίνητο.

Από αυτούς, οι γυναίκες είχαν περισσότερη ακαταστασία να αντιμετωπίσουν. Οι μητέρες είχαν ανεβασμένα επίπεδα στρεσογόνων ορμονών που σχετίζονταν με τον αριθμό πραγμάτων που είχαν να διαχειριστούν. Τα παιδιά, επίσης, επηρεάζονταν από την ακαταστασία και την κατοχή πραγμάτων.

Άλλη έρευνα έδειξε ότι το 54% των Αμερικανών καταπιέζονται από την ακαταστασία τους. Από αυτούς, το 78% αφήνει τα πράγματα να συσσωρεύονται γιατί δεν ξέρει τι να τα κάνει.

shutterstock

Αν οι στοίβες με τα πράγματά σου σε έχουν καταβάλλει, ξεκίνα σιγά σιγά. Η επαγγελματίας οργανώτρια Cas Aarssen συμβουλεύει να ξεκινήσεις με 21 πράγματα. Κάθε μέρα για μια εβδομάδα, βρες 21 πράγματα που θες να δωρίσεις ή να πετάξεις. Στο τέλος της εβδομάδας, θα έχεις ξεσκαρτάρει λίγο και θα έχεις κίνητρο να συνεχίσεις.

Στη συνέχεια μπορείς να πάρεις 4 κουτιά και βάλε ετικέτες.

1. Κρατάς: Αυτά είναι τα πιο σημαντικά. Χρήσιμα και όσα έχουν συναισθηματική αξία.
2. Πουλάς/Χαρίζεις: Πράγματα που μπορεί να φανούν χρήσιμα σε άλλους καθώς εσένα δεν σου χρειάζονται πλέον.
3. Σκουπίδια: Ότι είναι πλέον άχρηστο και περιττό.
4. Αποθήκευση: Θες να τα κρατήσεις αλλά δεν τα χρησιμοποιείς πλέον. Βρες ένα ντουλάπι και αποθήκευσε τα.

Μικρά μικρά βήματα θα σε βοηθήσουν να τακτοποιήσεις το σπίτι σου και στο τέλος θα νιώσεις ανακούφιση. Και να έχεις πλέον τον χώρο για να χαλαρώσεις και να αναπνεύσεις.