Τα 5 λάθη που κάνεις στην δίαιτα όταν την ξεκινάς στην αρχή του χρόνου
Νέα χρονιά, νέα (διατροφική) αρχή!
Κάθε νέα χρονιά κάνει ποδαρικό με υποσχέσεις που δίνουμε στον εαυτό μας, με στόχους που μας κινητοποιούν, με σχέδια που περιμένουν να υλοποιηθούν και -συνήθως- με μια δίαιτα που μπαίνει σε προτεραιότητα για να νιώσουμε αλλαγή στο σώμα μας και να δείξουμε μια νέα εκδοχή του εαυτού μας. Η δίαιτα που ξεκινά στην αρχή του χρόνου, τις περισσότερες φορές, γίνεται με βασικό γνώμονα την στέρηση και όχι με μια συνολική αναθεώρηση των καθημερινών, διατροφικών συνηθειών μας. Τα αυστηρά όρια που θέτουμε στον εαυτό μας, -χωρίς να έχουμε την γνώμη των ειδικών σε θέματα διατροφής-, μπορεί να οδηγήσουν όχι μόνο σε ένα παροδικό αποτέλεσμα, -αφού όσο βάρος χάσουμε, γρήγορα θα το πάρουμε πίσω-, αλλά και σε μια εξόντωση όλης μας της ενέργειας.
Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνεις στην δίαιτα που ξεκινάς στην αρχή του χρόνου, σύμφωνα με τους διατροφολόγους;
1) Αυστηροί περιορισμοί: Το πιο σημαντικό λάθος που γίνεται σε μια δίαιτα express που μπορεί να ξεκινήσει στην αρχή του χρόνου είναι ο αποκλεισμός ολόκληρων διατροφικών ομάδων και η ελάττωση των καθημερινών γευμάτων σε σημείο ο οργανισμός να εξαντλείται και γρήγορα να καταφεύγει και πάλι στις συνήθεις ποσότητες.
2) Επικεντρώνεσαι στο τι «Δεν μπορείς να τρως»: Οταν κάνεις focus πρώτα στο αρνητικό κομμάτι μιας δίαιτας -δηλαδή στο τι θα ήταν καλό να μας φας- τότε έρχεται γρήγορα το αίσθημα της καταπίεσης σύμφωνα με τους διατροφολόγους. Οταν σκέφτεσαι ότι «Τώρα δεν θα μπορώ να τρώω ούτε γλυκά, ούτε σνακ...», τότε δεν θα αργήσει η στιγμή που θα υποκύψεις σε πειρασμούς. Οι διατροφολόγοι συνιστούν να σκέφτεσαι την θετική πλευρά: ότι θα πρέπει να επιλέγεις τροφές με θρεπτικά συστατικά που χαρίζουν ενέργεια και αν καμιά φορά θες να ευχαριστήσεις τον εαυτό σου με κάτι που μπορεί να έχει επιπλέον θερμίδες να το κάνεις, χωρίς να νιώθεις τύψεις. Όλα χρειάζονται μέτρο.
3) Κάνεις την δίαιτα μόνη σου: Αν δεν ζεις μόνη, είναι αρκετά δύσκολο να μπορέσεις να διαχωρίσεις τις καθημερινές διατροφικές επιλογές σου, από αυτές των υπολοίπων. Με άλλα λόγια δεν μπορεί εσύ να στερείσαι τροφές που την ίδια στιγμή καταναλώνουν οι άλλοι γύρω σου. Θα πρέπει να γίνει μια συνολική αναθεώρηση των διατροφικών συνηθειών όλης της οικογένειας, ώστε να μπορεί να υπάρξει διάρκεια στην προσπάθεια.
4) Θέτεις μη ρεαλιστικούς στόχους: Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Είναι η βάση για να δεις πραγματικό αποτέλεσμα στην προσπάθειά σου. Ο στόχος θα πρέπει να είναι ρεαλιστικός. Αν θες να χάσεις πολλά κιλά σε μικρό χρονικό διάστημα, οι διατροφολόγοι σου υπενθυμίζουν ότι θέτεις σε κίνδυνο τον οργανισμό σου και υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης και άλλων διαταραχών. Αν θέσεις έναν ανέφικτο στόχο, τότε γρήγορα θα έρθει η απογοήτευση και η εγκατάλειψη της προσπάθειας.
5) «Ολα ή τίποτα»: «Σήμερα, την έσπασα την δίαιτα, έφαγα γλυκό. Θα την ξαναξεκινήσω την επόμενη εβδομάδα». Είναι λάθος να έχεις την πεποίθηση ότι πρέπει να τα κόψεις όλα για να δεις αποτέλεσμα κι αν αφήσεις για λίγο τον εαυτό σου καταστρέφεις την προσπάθεια. Να είσαι καλή με τον εαυτό σου, να στηρίζεις την προσπάθειά του και μην τον αποθαρρύνεις αν θέλει κάποιες φορές να χαλαρώνει. Μια διατροφική αλλαγή μπορεί να φέρει μεγαλύτερο αποτέλεσμα από την στέρηση.