Shutterstock

Πήλιο: Απόδραση στο βουνό των Κενταύρων -Πού να πάτε, τι να δείτε, τι να φάτε

Το μαγευτικό Πήλιο αποτελεί ιδανικό προορισμό διακοπών, τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, καθώς συνδυάζει το βουνό και τη θάλασσα.

Θα είναι πολύ δύσκολο να διαλέξετε πού να πάτε, αν αποφασίσετε να επισκεφτείτε τη γη των Κενταύρων, καθώς υπάρχουν πάνω από πενήντα χωριά, όλα παραδοσιακά και το καθένα με το δικό του χρώμα. Πάντως, αν θέλετε να εξερευνήστε την ευρύτερη περιοχή, χρειάζεστε αυτοκίνητο, γιατί οι μετακινήσεις από το ένα χωριό στο άλλο δεν είναι εύκολες, όμως πραγματικά αξίζει να κάνετε ένα road trip σε όσο περισσότερα χωριά μπορείτε.

Τι να κάνετε οπωσδήποτε

Κάντε μια βουτιά στα τιρκουάζ νερά της Φακίστρας, που βρίσκεται περίπου πέντε χιλιόμετρα από τον κεντρικό δρόμο της Τσαγκαράδας. Αφήστε το αυτοκίνητά σας εκεί που τελειώνει ο δρόμος κι ετοιμαστείτε για μια μικρή κατάβαση περίπου 200 μέτρων. Στο τέλος της διαδρομής θα βρείτε μια παραλία γεμάτη βότσαλα, που θα σας κάνει να ξεχάσετε τον χρόνο.
Κάντε μία στάση στον Άγιο Λαυρέντιο, ένα καλοδιατηρημένο χωριό, με πέτρινα αρχοντικά, που συνδυάζουν την ανατολική και τη δυτική τεχνοτροπία, συνθέτοντας ένα μοναδικό σκηνικό, που συμπληρώνεται από αγριοκερασιές και καστανιές.

Shutterstock/Αγιος Λαυρέντιος

Επισκεφτείτε το ορεινό χωριό Κισσός, ένα από τα πιο φημισμένα μέρη του Πηλίου για φαγητό. Έχει ένα υπέροχο πλάτανο στην πλατεία και τρεις ταβέρνες εξίσου καλές: τη «Συνάντηση», όπου μπορείτε να βρείτε και πιο γκουρμέ γεύσεις με βάση πάντα την ελληνική κουζίνα, τα «πέντε Φ», μια παραδοσιακή ψησταριά που έχει εξαιρετικό κοντοσούβλι και κοκορέτσι και την «Κληματαριά», ένα κλασικό ελληνικό μαγειρείο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές που φτιάχνει και η μαμά σας.

Πιείτε τον καφέ σας στο περίφημο καφενείο του Θεόφιλου στη Μακρινίτσα. Υπάρχει εκεί από το 1910 και στο εσωτερικό του θα δείτε μια τοιχογραφία του Κατσαντώνη, που φιλοτέχνησε ο λαϊκός ζωγράφος.
Περιδιαβείτε τα δρομάκια της Βυζίτσας, που ο ΕΟΤ την ενέταξε πρώτη στο πρόγραμμα αποκατάστασης και διατήρησης της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, για να καταλήξετε στην κεντρική πλατεία, όπου μπορείτε να απολαύσετε ελληνικό καφέ ψημένο στη χόβολη.

Shutterstock/Mακρυνίτσα

Aνεβείτε στο Πουρί, ένα χωριό πάνω από το παραθαλάσσιο Χορευτό, πολύ μικρό, που μοιάζει με μπαλκόνι στο Αιγαίο, και μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση στο αυτοσχέδιο μαγαζάκι - έκθεση κεραμικών της Τζέμα και του συζύγου της για να χαζέψετε μοναδικές δημιουργίες.

Αγοράστε οπωσδήποτε κάποιο από τα γλυκά του κουταλιού που φτιάχνουν οι συνεταιρισμοί της περιοχής. Πραγματικά υπάρχει μεγάλη ποικιλία -δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε. Δοκιμάστε το φιρίκι ή το ντοματάκι, αλλά και το μοναδικό σαμπούκο, που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού.

Επίσης μπορείτε να πάρετε μαζί σας εξαιρετικά λικέρ από διάφορα φρούτα και home- made μαρμελάδες.

Για πρωινό αναζητήστε σπιτικές πίτες- σκοπελίτικη τυρόπιτα, χορτόπιτα και μανταρινόπιτα είναι από τις πιο διάσημες - ενώ το βράδυ δοκιμάστε τουλάχιστον μια φορά τσίπουρο με γλυκάνισο και τα θαλασσινά μεζεδάκια που συνήθως προσφέρουν μαζί όλα τα μαγαζιά.

Στις Μηλιές μπορείτε να θαυμάσετε τον παλιό σταθμό του τρένου -όχι οποιουδήποτε τρένου, αλλά του θρυλικού Μουντζούρη– και την εντυπωσιακή γέφυρά του, έργα και τα δύο του Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρα του γνωστού ζωγράφου, ενώ η εκκλησία των Ταξιαρχών με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες της, που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα, θα σας εντυπωσιάσει. Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών επίσης φιλοξενεί περισσότερους από 1.600 τίτλους βιβλίων τυπωμένων από το 1497 έως το 1899, διατηρώντας ζωντανή στο χρόνο την παράδοση της Μηλιώτικης Σχολής που ίδρυσαν το 1814 οι Άνθιμος Γαζής, Γρηγόριος Κωνσταντάς και Δανιήλ Φιλιππίδης, και η οποία λειτούργησε ως το 1844.

Shutterstock/Tσαγκαράδα

Καθίστε στην πλατεία της Τσαγκαράδας και δροσιστείτε κάτω από τη σκιά του χιλιόχρονου πλάτανου. Ο κορμός του έχει 14 μέτρα διάμετρο, ενώ τα κλαδιά του καλύπτουν σχεδόν όλη την πλατεία. Παλαιότερα σε ένα από αυτά είχαν στηριχθεί οι καμπάνες της εκκλησίας, τα οποία όμως λόγω του βάρους δεν άντεξαν και τώρα στηρίζονται σε μια μαρμάρινη κολόνα. Επίσης περάστε από το εστιατόριο της Αλέκας και γευτείτε την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα σε όλο της το μεγαλείο. Αν πάλι προτιμάτε μια πιο ρομαντική ατμόσφαιρα, διαλέξτε για το δείπνο σας τον «Χαμένο Μονόκερο».
Επισκεφτείτε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο στην Πορταριά. Πρόκειται για ένα παλιό αρχοντικό που χτίστηκε το 1864. Σήμερα διαθέτει μόνιμη ιστορική και λαογραφική έκθεση με φωτογραφίες, αντικείμενα, κειμήλια και πίνακες, που παρουσιάζουν την ιστορία και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Shutterstock/Nταμούχαρη

Περάστε μία βόλτα από τη Νταμούχαρη, ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό, όπου γυριστήκαν άλλωστε και μερικές σκηνές του «Mama mia». Θα δείτε το πορσελάνινο σπίτι, που εμφανίζεται και στην ταινία (χτίστηκε από πορσελάνη ελλείψει τσιμέντου το 1910) και θεωρείται στοιχειωμένο, καθώς εκεί πέθαναν δυο ξαδέρφια που ερωτεύτηκαν παράφορα και παντρεύτηκαν κόντρα στους νόμους.
Αν θέλετε να δείτε πού «γεννήθηκε» ο μυθικός Αχιλλέας, πρέπει να φτάσετε ως τη σπηλιά της Θέτιδας και του Πηλέα, που βρίσκεται σε μία μικρή παραλία ανατολικά του Πλατανιά και είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα.

Περιπλανηθείτε στα αρχοντικά πυργόσπιτα στο Τρίκερι, που είναι κτισμένο σαν κάστρο. Αν μάλιστα περάσετε από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας που βρίσκεται στο χωριό, θα δείτε και το θρόνο του Ναπολέοντα!

Κάντε ηλιοθεραπεία στην εντυπωσιακή αμμουδιά Παπά Νερό, που βρίσκεται στα όρια της παραλίας του Άη Γιάννη, και αγοράσετε σύκα και βατόμουρα από τις κυρίες που έχουν τους πάγκους στην αρχή της παραλίας, για να δροσιστείτε.
Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε μπάνιο και στους εξωτικούς Αγίους Σαράντα, μια υπέροχη παραλία, οργανωμένη μεν, αλλά πολύ ήσυχη, που ενδείκνυται και για μονοήμερη εκδρομή. Εκεί θα βρείτε αρκετά ταβερνάκια.