Πισίνες με θαλασσινό νερό -Αυτές είναι οι καλύτερες στην Ευρώπη
Από βραχώδη ανοίγματα που δημιουργούνται από φυσικές δυνάμεις μέχρι τα κατορθώματα της αρχιτεκτονικής, παρακάτω ακολουθούν μερικές από τις πιο όμορφες θαλασσινές πισίνες της Ευρώπης.
Πόρτο Μονίζ, Μαδέρα
Δεν πρόκειται απλά για μία φυσική πισίνα με θαλασσινό νερό, αλλά για ένα συγκρότημα από αυτές. Το σημείο δημιουργήθηκε πριν από αιώνες όταν η λάβα συνάντησε τον Ατλαντικό Ωκεανό σχηματίζοντας μαύρους απόκρημνους βράχους. Το θετικό της όπως σε όλες τις περιπτώσεις των φυσικών πισίνων είναι ότι τα νερά της είναι πάντα καθαρά σε τέτοιο σημείο που συχνά ανάμεσα στους ανθρώπους κολυμπούν ψάρια και γαρίδες. Ασφαλής για τα παιδιά εκτός από τις φορές που πιάνει κύμα.
Γκιόλα, Θάσος
Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Γκιόλα, η πανέμορφη λιμνοθάλασσα με τα σμαραγδένια νερά της Θάσου που κάθε χρόνο υμνούν τα ξένα Μέσα, με τον Guardian να την χαρακτηρίζει στο δημοσίευμά του ως την ομορφότερη όλων. Η Γκιόλα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση λίμνης, αποτελεί κάτι σαν λιμνοθάλασσα, μια φυσική πισίνα με πράσινα νερά στο πλάι της θάλασσας. Σχηματίστηκε μέσα στους αιώνες με πρωτεργάτες τα κύματα της θάλασσας και τους βράχους που την περικυκλώνουν.
Τα καταπράσινα νερά της, τα οποία είναι πιο θερμά από αυτά της θάλασσας, έχουν βάθος περίπου τρία μέτρα. Οι δυο της πλευρές χαμηλώνουν, μέχρι να φτάσουν στο άλλο της άκρο, που αγγίζει σχεδόν την επιφάνεια της θάλασσας.
Η Γκιόλα είναι γνωστή και ως το «Δάκρυ της Αφροδίτης». Ο θρύλος λέει ότι την πισίνα αυτή τη δημιούργησε ο Δίας για να κολυμπά η Αφροδίτη. Άλλος θρύλος θέλει η λίμνη να ήταν το μάτι του Δία με το οποίο παρακολουθούσε την ερωμένη του.
Τα λουτρά της βασίλισσας Τζιοβάννας, Σορέντο
Δίπλα στα ερείπια μία αρχαίας πόλης κοντά στο Σορέντο, τα λουτρά της βασίλισσας Τζιοβάννας αποτελούν μία από τις λίγες παραλίες της περιοχής. Ο θρύλος θέλει τη βασίλισσας της Νάπολης που έζησε τον 14ο αιώνα να βρέθηκε εκεί είτε με τις κυρίες της αυλής της είτε με τους εραστές της. Η πισίνα είναι μεγάλη, και περικυκλώνεται από βράχια και τα ερείπια της αρχαίας πόλης, ωστόσο δεν είναι τόσο γνωστή ακόμα και ανάμεσα στους Ιταλούς, ενώ η πρόσβαση εκεί γίνεται με λεωφορείο και αρκετό περπάτημα.
Σεν Μαλό, Γαλλία
Ακόμα και τις ήρεμες ημέρες υπάρχει μία έντονη αντίθεση ανάμεσα στα ήρεμα νερά της πισίνας και τα αναστατωμένα νερά της θάλασσας. Η περιοχή είναι διάσημη για τις περίφημες παλίρροιές της που μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 14 μέτρα. Η θάλασσα είχε υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό τη δεκαετία του '30 με τον René Lesaunier να σχεδιάζει το 1937 μία σειρά από πισίνες οι οποίες γεμίζουν και ανανεώνουν το νερό τους σε κάθε πλημμυρίδα.
Σλιέμα, Μάλτα
Βραχώδεις πισίνες ακριβώς δίπλα στην παραλία. Στο σημείο έχουν τοποθετηθεί σκάλες ώστε να μην είναι επικίνδυνα.
Γκρότα ντελα Ποεσία, Ιταλία
Το σπήλαιο της Ποίησης στην Αδριατική θάλασσα στην Απουλία, ένα μοναδικό σημείο με γαλαζοπράσινα νερά. Σε σχήμα κρατήρα επιτρέπει στους ριψοκίνδυνους να κάνουν βουτιές από μεγάλο ύψος.
Τσάρκο Αζούλ, Κανάρια Νησιά
Τι κι αν δεν την έπλασε μόνη της η φύση, η Τσάρκο Αζούλ γεμίζει με φυσικό θαλασσινό νερό και είναι βαθιά και πεντακάθαρη.
Azenhas do Mar, Πορτογαλία
Σε έναν βράχο 30 μέτρων μία πόλη με ασβεστωμένα σπιτάκια και από κάτω, μία πισίνα που γεμίζει με θαλασσινό νερό και σε κρατά προστατευμένο από τα κύματα του Ατλαντικού.
Σορένγκα, Όσλο
Άνοιξε τον Ιούνιο του 2015 και είναι ένα φιόρδ -πισίνα κοντά στην Όπερα στο κέντρο της πόλης. Είναι μέρος ενός πάρκου πέντε στρεμμάτων με προβλήτες και παραλίες. Η περιοχή αποτελεί κατάλληλος προορισμός για οικογένειες, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα να κάνετε ακόμα και πικ νικ.