Τρία μουσεία που θα σε μυήσουν στην τέχνη του ψωμιού
Τρία μουσεία για την πιο αγαπημένη τροφή του ανθρώπου.
Γαστρονομικά μουσεία στον κόσμο υπάρχουν πολλά, όπου παρουσιάζεται στην ουσία η ιστορία του αγαπημένου τοπικού προϊόντος της κάθε χώρας.
Έτσι στο Βέλγιο θα βρείτε το μουσείο τηγανητής πατάτας, στη Γερμανία μουσείο για λουκάνικα, στη Σκωτία μουσείο ουίσκι, και στην Πολωνία μουσείο κρουασάν.
Εμείς, στη χώρα μας τιμώντας, το πιο απλό κι αγαπημένο φαγητό του ανθρώπου για πάνω από 10.000 χρόνια, ιδρύσαμε μουσεία άρτου, και μάλιστα όχι μόνο ένα αλλά τρία.
Μουσείο Λούλη
Το μουσείο Λούλη στεγάζεται σε νέες εγκαταστάσεις της βιομηχανικής μονάδας των ΜΥΛΩΝ ΛΟΥΛΗ στο Κερατσίνι. Έχει ως βασικό του άξονα το τρίπτυχο «σιτάρι-αλεύρι-ψωμίί» και δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη από την οικογένεια Λούλη το 2013 με στόχο να διατηρηθούν οι μνήμες ζωντανές. Η συλλογή εκθεμάτων ξεκίνησε από τον Νικόλαο Λούλη στις αρχές της δεκαετίας του '50. Αργότερα, ο γιος του Κωνσταντίνος και ο εγγονός του Νικόλαος συνέχισαν να συγκεντρώνουν αντικείμενα σχετικά με τη σπορά, τον θερισμό, τον αλωνισμό, την άλεση και το ζύμωμα, όπως παλιά εργαλεία, μυλόπετρες, χειρόμυλους, παλαιά μηχανήματα των μύλων της οικογένειας, φόρμες ζύμης κ.α.
Σήμερα, τα εκθέματα του μουσείου καλύπτουν μια περίοδο 27 αιώνων. Το παλαιότερο χρονολογείται από τον 7ο π.Χ. αιώνα και το νεώτερο έρχεται από τον 20ο μ.Χ. αώνα. Μεταξύ των εκθεμάτων σημαντική είναι η συλλογή γραμματοσήμων, μεταλλικών νομισμάτων και χαρτονομισμάτων από 53 χώρες, καθώς επίσης κι αυτή με τις καρτ ποστάλ και τις μετοχές μύλων και αρτεργοστασίων.
Πολύ σημαντική θεωρείται και η συλλογή των 500 σφραγίδων πρόσφορου (από τον 4ο μ.Χ. αιώνα έως τον 20ο αιώνα) από 14 διαφορετικές χώρες με παράδοση στην Ορθόδοξη πίστη, που αποτελεί τη μεγαλύτερη στον κόσμο. Επίσης, λειτουργεί παραδοσιακό αρτοποιείο, όπου οι μικροί επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τη ζύμη.
Πάνω από αυτό, σε 7 ορόφους λειτουργεί ο νεώτερος σύγχρονος μύλος της χώρας, οπότε το παρελθόν και το παρόν συναντιούνται σε αυτό τον σπάνιο χώρο, που αξίζει να επισκεφθείτε. Αυτή τη στιγμή το μουσείο είναι κλειστό, γιατί γίνεται ανακαίνιση κατά την οποία θα προστεθεί κι ένα ακόμη τμήμα. Η νέα πτέρυγα θα αφορά στο περιβάλλον, στη διαχείριση της τροφής και γενικότερα θα ασχολείται με διατροφικά ζητήματα.
Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Απρίλιο, οπότε το μουσείο θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του μετά το Πάσχα.
Σπετσών 1 187 55 Κερατσίνι
210-4090164/112
Είσοδος ελεύθερη
Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου
Ιδρύθηκε το 2005 και στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό στον Βαρνάβα. Φιλοξενεί πάνω από 3000 κεντημένα είδη ψωμιού με διακόσμηση από την Ελλάδα και 40 χώρες του εξωτερικού. Τα εκθέματά του μάλιστα αποτελούν τη μεγαλύτερη συλλογή κεντημένου και θρησκευτικού ψωμιού στην Ευρώπη, η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται και αυξάνεται.
Τα κεντημένα σχέδια διαφέρουν ανάλογα με την κάθε περιοχή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και η κάθε οικογένεια είχε το δικό της κέντημα, ενώ υπήρχαν ειδικά κεντήματα για την κάθε περίσταση ( για παράδειγμα, γάμους ή μεγάλες θρησκευτικές γιορτές).
Στόχος του Μουσείου είναι γνωρίσει στο κοινό και δη στα παιδιά τον κύκλο του ψωμιού από τη σπορά, το ζύμωμα, μέχρι να φτάσει στο τραπέζι, αλλά και τα αμέτρητα σχέδια κεντημένου ψωμιού που καταγράφουν μια διαδρομή αιώνων. Στον χώρο του μουσείου λειτουργεί εκθετήριο με αντίγραφα κεντημένων άρτων καθώς επίσης και ανάλογη βιβλιογραφία, αλλά κι ένα υπέροχο παραδοσιακό καφενείο με καφέδες και τοπικά γλυκίσματα, που αξίζει να δοκιμάσετε.
Ανδρούτσου 7, Βαρνάβας, 22950 97870
Ώρες λειτουργίας: Κυριακή: 10:00 π.μ. – 13:00 μ.μ. Τις υπόλοιπες μέρες κατόπιν συνεννόησης.
Μουσείο Άρτου Αμφίκλειας
Από το 2003 ο Λαογραφικός – Χορευτικός Σύλλογος Αμφίκλειας, που έχει ως στόχο του τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, δημιούργησε αυτό το γευστικό μουσείο, που ακολουθεί τα βήματα της σύγχρονης μουσειακής πολιτικής με σαφέστατο εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Ανάμεσα στα εκθέματα θα δείτε την πλούσια προϋπάρχουσα συλλογή του Λαογραφικού Συλλόγου «Η Δαδιώτικη Εστία», με οικιακά σκεύη, υφαντά, κεντήματα, ενδυμασίες, άρτους κ.α., που αποτέλεσε και τον αρχικό πυρήνα των εκθεμάτων.
Όσο αφορά στη μόνιμη έκθεση του Μουσείο, παρουσιάζει τον κύκλο του ψωμιού (από τον σπόρο στο αλεύρι), την καλλιέργεια, συλλογή, παραγωγή, μέτρημα και αλεστική, καθώς και τον κύκλο του ψωμιού (από το αλεύρι στο ψωμί), την προετοιμασία, την παρασκευή και το πλάσιμο, τον διάκοσμο και το ψήσιμο. Η έκθεση συμπληρώνεται με δύο ενότητες: τo Ψωμί στον κύκλο του ανθρώπου (γέννηση, γάμος, θάνατος) και το ο Ψωμί στον κύκλο του χρόνου (Χριστούγεννα, Πάσχα, Θερισμός κ.λ.π.)
Τέλος, γίνεται αναφορά στο ψωμί στην καθημερινή ζωή της Αμφίκλειας. Στον ίδιο χώρο μάλιστα λειτουργεί και το Μουσείο των Επαγγελμάτων , όπου μπορείτε να δείτε σύνεργα και εργαλεία ειδικοτήτων που ίσως πλέον έχουν εξαφανιστεί, όπως του πεταλωτή, του επισαγματοποιού , ή του υφαντουργού.
Κεντρική Πλατεία Αμφίκλειας, 22340 23044
Ώρες λειτουργίας: Νοέμβριος έως Μάρτιος : Σάββατο και Κυριακή 10:00-15:00, Απρίλιος έως Οκτώβριος : Σάββατο και Κυριακή 11:00-16:00