Οι Νew York Times αποθεώνουν τα κοσμήματα του Ηλία Λαλαούνη: «Συνεχίζουν με ψυχή»
Ηλίας Λαλαούνης. Ο πατέρας του κοσμήματος στην Ελλάδα, ενας άνθρωπος δημιουργικός, με όραμα όπου η φιλοσοφία της ζωής του ήταν η αγάπη.
Παράδειγμα για τις επόμενες γενιές, ο κορυφαίος Ελληνας χρυσοχόος και κοσμηματοποιός διεθνούς αναγνώρισης, Ηλίας Λαλαούνης πέθανε ήρεμα στο σπίτι του, στα 93 του χρόνια στις 30 Δεκεμβρίου 2013.
Εγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο για τη δημιουργία πολυτελών κοσμημάτων εμπνευσμένων από την αρχαία ιστορία και τέχνη.
Ελαβε πολλά βραβεία για την δουλειά του, με ύψιστη τιμή αυτή της Γαλλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών το 1991. Το 1976 ήταν ένας ακόμα σταθμός στην πορεία του Ηλία Λαλαούνη. Εγκαινιάστηκε η Galerie «Ιlias Lalaounis» στο Παρίσι. Τρία χρόνια αργότερα ιδρύθηκε το πρώτο κατάστημα στην Νέα Υόρκη και ακολούθησαν τα καταστήματα στο Τόκυο, τον Χονγκ Κόνγκ, την Γενεύη, τη Ζυρίχη, το Λονδίνο. Το 1999 τιμήθηκε με το Μετάλλιο της «Πόλεως των Αθηνών» από τον δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο για την προσφορά του στη τέχνη και την ιστορία του κοσμήματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Παιδί μιας οικογένειας, 4ης γενιάς κοσμηματοπωλών, δούλευε από μικρός στην οικογενειακή επιχείρηση. Ο παππούς του ο Ξενοφών Ζαφειρίου, ήταν χρυσοχόος και κατασκευαστής ρολογιών. Tο ρολόι της Μητρόπολης Αθηνών, που καταστράφηκε στον πόλεμο, το είχε κατασκευάσει εκείνος. Από παιδάκι ο Ηλίας Λαλαούνης βρέθηκε σε περιβάλλον κοσμημάτων.
Μεγάλωσε και έζησε κάτω από τον λόφο της Ακρόπολης, στο κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, το μοναδικό μουσείο για το σύγχρονο κόσμημα στην Ελλάδα που ιδρύθηκε το 1993.
O Ηλίας Λαλαούνης, που ο Αριστοτέλης Ωνάσης έλεγε «αυτός είναι Ελληνας» και δωρίζοντας κοσμήματα στη Μαρία Κάλλας και στην Τζάκι Ω., έκανε γνωστό το αρχαιοελληνικό κόσμημα στους κύκλους της τέχνης και της διεθνούς κοινωνίας.
Σήμερα, σχεδόν 50 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε η επιχείρηση το 1969, οι τέσσερις κόρες που απέκτησε με την σύζυγό του, Λίλα (Αγγελική Αλτσιτζόγλου), έχουν επάξια διαδεχθεί την οικογενειακή επιχείρηση αναλαμβάνοντας η καθεμιά και έναν ξεχωριστό κλάδο. Μάλιστα, όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times όλες έχουν διατηρήσει το επίθετό τους. Ολες εκτός από την 54χρονη Δήμητρα που ζει στο Λονδίνο, μένουν στην Αθήνα.
Η 58χρονη Αικατερίνη σχεδιάζει κοσμήματα, είναι διευθύντρια πωλήσεων και υπεύθυνη για τα καταστήματα στην Ελλάδα, η 54χρονη Δήμητρα που ζει στο Λονδίνο εποπτεύει τα κοσμήματα του εξωτερικού, η 53χρονη Μαρία είναι υπεύθυνη παραγωγής και η 50χρονη Ιωάννα διευθύνει το μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη.
Το Μουσείο Κοσμήματος βρίσκεται δίπλα στο Μουσείο της Ακρόπολης και ήταν το παλιό εργαστήριο του Ηλία Λαλαούνη. Πρόκειται για μία όμορφη οικία της δεκαετίας του '30, όπου στεγάζει στις μόνιμες συλλογές του περισσότερα από 4000 κοσμήματα και μικρογλυπτά από 50 συλλογές, σχεδιασμένες από τον ιδρυτή του Ηλία Λαλαούνη, μεταξύ του 1940 και 2000.
Ατενίζοντας το μέλλον, το Μουσείο εστιάζει τους στόχους του στην εξέλιξή του σε ένα διεθνές κέντρο προαγωγής της ιστορίας του κοσμήματος, της τέχνης της χρυσοχοΐας, αλλά και των διακοσμητικών και εφαρμοσμένων τεχνών γενικότερα.
Στην αυλή του Μουσείου έγινε και η φωτογράφιση για το αφιέρωμα των New York Times στα κοσμήματα του Ηλία Λαλαούνη.
Στην παρακάτω φωτογραφία που δημοσιεύτηκε βλέπουμε από δεξιά την Αικατερίνη Λαλαούνη να ακουμπάει τρυφερά το μάγουλο της Μαρίας Λαλούνη και στο βάθος την Δήμητρα και την Ιωάννα.
Τέσσερις γυναίκες, κληρονόμοι της οικογενειακής παράδοσης, οι οποίες έμαθαν από μικρές να αγαπούν την εργασία και την τέχνη του κοσμήματος.
Πλέον, όπως αναφέρουν και οι New York Times, τα κοσμήματα του Ηλία Λαλαούνη είναι γυναικεία υπόθεση και συνεχίζουν να φτιάχνονται με ψυχή.
Η εγγονή του Ηλία Λαλαούνη και κόρη της Αικατερίνης, η 30χρονη Λάουρα Μακροπούλου-Δράγνη, είναι υπεύθυνη των social media της επιχείρησης και διαφημίζει τα κοσμήματα της οικογενειακής επιχείρησης ποζάροντας με φινέτσα στον φωτογραφικό φακό, όπως έχουν κάνει και οι κόρες της Μαρίας, η 21χρονη Αθηνά Μπουτάρη-Λαλαούνη και η 20χρονη Λίλα Μπουτάρη-Λαλαούνη.
Οπως αναφέρουν οι New York Times, τον επόμενο χρόνο είναι η σειρά της 21χρονης κόρης της Δήμητρας Λαλαούνη, Αλεξία Auersperg-Breunner.
«Δεν είναι μόνο ένα εργαλείο μάρκετινγκ. Είναι η ιστορία μας, αντανακλάει ποιοι είμαστε» αναφέρει χαρακτηριστικά στους New York Times, η Λάουρα Λαλαούνη.
H oικογένεια Λαλαούνη είχε μια λαμπρή αρχή, αλλά η συνέχεια φαίνεται ακόμα πιο λαμπρή χάρη στην αγάπη των διαδόχων για το όμορφο και καλαίσθητο.
«Θέλουμε τα κοσμήματά μας να είναι διαφορετικά από τα προηγούμενα, αλλά να μιλούν την ίδια γλώσσα» σημειώνει η Μαρία Λαλαούνη στους New York Times.
Επόμενος στόχος να δημιουργηθεί ενα online sale για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο οίκος κοσµηµάτων Λαλαούνης θεωρείται από τους πρωτοπόρους που καθιέρωσαν το ελληνικό στοιχείο, αναβίωσε το αρχαίο κόσµηµα και τις πανάρχαιες τεχνικές του και το έκανε παγκόσμια τάση. Και όπως πολύ σωστά έχει σημειώσει ο ιδρυτής του, Ηλίας Λαλαούνης, «κάθε κόσµηµα, έχει µια ιστορία να πει. Είναι κόσµηµα µε ψυχή».