Το Μουσείο του YSL στο Παρίσι συμπυκνώνει όλη την ιστορία του οίκου σε τρεις ορόφους
Τρία γράμματα -YSL- συνώνυμα με την πολυτέλεια και την υψηλή αισθητική, λάμπουν πάνω από την είσοδο σε ένα τριώροφο κτίριο ακριβώς απέναντι από τον Πύργο του Άιφελ.
Για σχεδόν 30 χρόνια, αυτός ήταν ο οίκος υψηλής ραπτικής του Yves Saint Laurent, του χαρισματικού άνδρα που θα κατακτούσε το Παρίσι από την εφηβεία του κιόλας και θα επαναπροσδιόριζε τον τρόπο με τον οποίο ντύνονται οι γυναίκες για τις επόμενες δεκαετίες.
Μετά από σχεδόν 18 μήνες ανακαίνισης, την Τρίτη, 3 Οκτωβρίου ανοίγει ως μουσείο αφιερωμένο στο έργο του Yves Saint Laurent.
Τα μανεκέν, τα πρωτότυπα σημειώματα, τα σκίτσα, τα βίντεο και τα ηχητικά κομμάτια που φιλοξενεί το μουσείο παρουσιάζουν την ιστορία του Saint Laurent -από το πρώτο πρωτοποριακό του σόου το 1962, μέχρι τα σχέδιά του για το μπαλέτο και το θέατρο, τα φανταστικά κοσμήματα των κοστουμιών του, και τα πιο εμβληματικά του έργα, όπως το κοστούμι «Le smoking» (Το 1966, όταν οι γυναίκες που φορούσαν παντελόνια ήταν ακόμη δακτυλοδεικτούμενες, ο Yves Saint Laurent σύστησε στη Γαλλία στο Le Smoking, ένα σμόκιν που γρήγορα έγινε η επιτομή του Sex Appeal).
Η έκθεση του μουσείου καθηλώνει τους επισκέπτες. Ο ίδιος ο Yves Saint Laurent, είχε καταγράψει σχολαστικά όλο του το έργο, ενώ από τις αρχές της δεκαετίας του '80 ξεκίνησε να υπογράφει σε ρούχα και αξεσουάρ το γράμμα "M", ώστε να ξεχωρίσει τα κομμάτια που έπρεπε να μπουν στο μουσείο από τα υπόλοιπα.
Το αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη συλλογή από 5.000 ρούχα υψηλής ραπτικής και 15.000 αξεσουάρ τα οποία βρίσκονται στους κύριους εκθεσιακούς χώρους.
Η σχεδιάστρια Nathalie Crinière και ο διακοσμητής Jacques Grange, και οι δύο συνεργάτες για χρόνια του Saint Laurent, έχουν ως στόχο να αναδημιουργήσουν την αρχική ατμόσφαιρα του οίκου, με τον κύριο όγκο να βρίσκεται στο ισόγειο, εκεί όπου στα σαλόνια οι πλούσιοι πελάτες του Saint Laurent δοκίμαζαν κομμάτια από τις νέες κολεξιόν του.
Tο σαφάρι τζάκετ, το see through τοπ, το ζιβάγκο, το ναυτικό κοστούμι με τα χρυσά κουμπιά αλλά και τα κομμάτια με εξωτικές επιρροές τα οποία συναντούν την παριζιάνικη αισθητική, είναι λίγα μόνο από τα εκθέματα τα οποία μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης του μουσείου, το οποίο έχει επιμεληθεί ο σύντροφός του, Pierre Bergé, ο οποίος πέθανε τον Σεπτέμβριο.
Οι δυο τους, άπληστοι αγοραστές έργων τέχνης, έζησαν ανάμεσα σε αριστουργήματα. Ωστόσο για να μπορέσει ο Bergé να κάνει πραγματικότητα το μουσείο, έβγαλε σε δημοπρασία το μεγαλύτερο μέρος της τεράστιας συλλογής έργων τέχνης, στο Grand Palais, μετά το θάνατο του Saint Laurent το 2008. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει ειδικός χώρος αφιερωμένος στους ζωγράφους που επηρέασαν το έργο του σχεδιαστή. Picasso, Van Gogh και Matisse, αλλά και o Mondrian από τον οποίο εμπνεύστηκε το ύφασμα για το εμβληματικό κοντό φόρεμα.
Στον επάνω όροφο, τα ηχεία παίζουν την αγαπημένη όπερα του Saint Laurent ενώ οι προβολείς φωτίζουν 12 πολυτελή φορέματα, καθένα από τα οποία αναφέρει μια διαφορετική περίοδο από την ιστορία της μόδας.
Μαζί με το μουσείο στο Παρίσι, θα ανοίξει και το μουσείο στο Μαρόκο.