Τα ξένα μέσα αποθεώνουν τη Μαίρη Κατράντζου - Ποια είναι η Ελληνίδα που κατέκτησε τις διεθνείς πασαρέλες
Οι παραμυθένιες δημιουργίες της Μαίρης Κατράντζου, εμπνευσμένες από το κόσμο της Disney, έκλεψαν τις εντυπώσεις στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου που φτάνει στο τέλος της.
Τα ρούχα που παρουσίασε η σχεδιάστρια έμοιαζαν να «αφηγούνται» μικρές ιστορίες ηρώων από ονειρικούς κόσμους.
Ρούχα γεμάτα χρώμα και έντονα πριντς που σε κερδίζουν με την πρώτη ματιά και σε κάνουν να αγαπήσεις το φθινόπωρο και τον χειμώνα.
Tα διεθνή μέσα κάνουν διθυραμβικά σχόλια τόσο για τη συλλογή της σχεδιάστριας όσο και την ίδια που έχει γνωρίσει από νωρίς την καταξίωση και την επιτυχία με σκληρή δουλειά και μεράκι.
Vogue: «Eχει αποδείξει ότι τα ρούχα της μπορούν να φορεθούν. Χωρίς να σκέφτεται πώς θα «ικανοποιήσει» τους αγοραστές με κάθε λουκ, είναι σπουδαίο να επιστρέφει για να δώσει στον κόσμο εκπληκτικά κομμάτια που συνεπαίρνουν το μυαλό με την πρώτη».
Financial Times: «Η Fantasia μου επέτρεψε να ονειρευτώ» δηλώνει η σχεδιάστρια. Για να εξισορροπήσει την γλυκύτητα της "καρτουνίστικης" διάθεσης, η Κατράντζου ένωσε τον φανταστικό αυτό κόσμο με την αυστηρότητα των υφασμάτων του 1940 και τις ηρωίδες των φιλμ νουάρ, με πλούσια και εκπληκτικά prints, υφάσματα και κεντήματα».
Instyle.com: «Η Μαίρη Κατράντζου μας έδωσε λόγο για να χαμογελάμε όταν σκεφτόμαστε τι θα φορέσουμε το επόμενο φθινόπωρο. Δεν πρέπει να κολλάμε στα σκούρα χρώματα και τα βαριά υφάσματα για να παλέψουμε τις κρύες, πιο σκοτεινές ημέρες. Η Κατράντζου μας φέρνει όμορφα prints: ροζ και κίτρινα παλτό, ρομαντικά φορέματα, κομμάτια με χάντρες με αναφορές στις ταινίες Disney».
Ηollywood reporter: «Αν η Disney ήθελε να συνεργαστεί με οποιοδήποτε σχεδιαστή από την Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, θα όφειλε να επιλέξει την Κατράντζου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το marieclaire.co.uk συμπεριέλαβε τις δημιουργίες της Μαίρης Κατράντζου στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου στα look που «χρειάζόμαστε στη ζωή μας».
Πηγή φωτογραφίας: marykatrantzou.com
Πηγή φωτογραφίας: marykatrantzou.com
Πηγή φωτογραφίας: marykatrantzou.com
Πηγή φωτογραφίας: marykatrantzou.com
Πηγή φωτογραφίας: marykatrantzou.com
Ο δρόμος προς την επιτυχία
Η Μαίρη Κατράντζου γεννημένη το 1983 στην Αθήνα, προκάλεσε αίσθηση από την πρώτη της εκπαιδευτική, κατά κάποιον τρόπο, κολεξιόν το 2008, που παρουσίασε μαζί με τους υπόλοιπους αποφοίτους του διάσημου Saint Martins στο Λονδίνο, όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές της στον σχεδιασμό υφασμάτων. Είχαν προηγηθεί σπουδές αρχιτεκτονικής στην Αμερική, οι οποίες σαφώς και την επηρέασαν στη μετέπειτα δουλειά της, αφού ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των ρούχων της είναι τα γεωμετρικά σχέδια. Εντονα χρωματιστά τυπώματα σε ολόκληρη την επιφάνειά τους και πολύχρωμα prints είναι δύο άλλα χαρακτηριστικά των ρούχων της Κατράντζου που τα κάνουν να μοιάζουν με έργα τέχνης.
Η πρώτη της αυτή συλλογή προτείνεται για το Harrods και L'Oreal Professional Award, ενώ τον ίδιο χρόνο κάνει και το ντεμπούτο της στη χειμερινή Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου το 2008.
Το παρακλάδι του Βρετανικού Συμβουλίου Μόδας, New Gen, κάνει τη Μαίρη Κατράντζου αποδέκτη του προγράμματος χορηγίας του για 6 συνεχόμενες σεζόν (από την Άνοιξη-Καλοκαίρι 2009 έως το Φθινόπωρο-Χειμώνα 2011).
Ξεχωριστή στιγμή για την Κατράντζου, ωστόσο, αποτέλεσε και η ανάθεση από τη γνωστή ηθοποιό Σάρα Τζέσικα Πάρκερ της δημιουργίας των κοστουμιών για κάποιες από τις παραστάσεις του Μπαλέτου της Νέας Υόρκης. Δουλεύοντας μαζί με τον χορογράφο Τζάστιν Πεκ, η Ελληνίδα σχεδιάστρια έφτιαξε ρούχα που... «χόρεψαν» σε μια από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες σκηνές του κόσμου και ανάμεσα σε ρούχα που είχαν ράψει ειδικά για την περίσταση θρυλικά ονόματα από τον χώρο της μόδας, όπως η Carolina Herrera, ο Valentino Garavani, ο Thom Browne και η Sarah Burton για τον Alexander McQueen.
Τι είναι αυτό που την κάνει ξεχωριστή
Την ώρα που οι χονδρέμποροι υφασμάτων διαμορφώνουν τις περισσότερες τάσεις της μόδας, η Μαίρη Κατράντζου, λόγω των σπουδών της στον σχεδιασμό υφασμάτων, κάνει μόνη της μόδα. Σχεδιάζει τα δικά της prints που αντιγράφουν αντικείμενα πολυτελείας, όπως αυγά Φαμπερζέ, γυάλινα μπουκάλια αρωμάτων, πίνακες του 18ου αιώνα, τα οποία παντρεύει με την αρχιτεκτονική.
«Δεν φτάνει μόνο να κάνεις πολλή και καλή δουλειά, πρέπει να είναι και κάποιος εκεί να τη δει». Αυτή τη δήλωση είχε κάνει η Μαίρη Κατράντζου, όταν είχε παρουσιάσει την πρώτη της επίσημη συλλογή στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου το 2008. Τότε μάλλον δεν είχε φανταστεί πως οι δημιουργίες της θα κυκλοφορήσουν σε 30 χώρες, ότι οι διακρίσεις και τα βραβεία θα πέφτουν βροχή και πως οι διάσημοι θα επισκέπτονται συνεχώς το ατελιέ της.
Πρώτα την είχε κερδίσει η αρχιτεκτονική και, όπως είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή της, ποτέ δεν είχε σκεφτεί να κάνει καριέρα στη μόδα ή να έχει το δικό της label. Ωστόσο το «πάντρεμα» αυτών των δύο, ήταν που την έκανε να ξεχωρίσει. Τα παγκοσμίως αναγνωρίσιμα 3D prints είναι εμπνευσμένα από κοσμήματα, μπουκάλια αρωμάτων ή χαρτονομίσματα μέχρι εσωτερικούς χώρους και τοπία.
Ο λόγος; Μια φαντασία χωρίς όρια, ένας σουρεάλ κόσμος γεμάτος prints, χρώματα και πολυτελή υλικά που δημιουργούν ένα προσωπικό σύμπαν, την πολυπόθητη ταυτότητα που χαρακτηρίζει έναν σχεδιαστή. Αν και η ίδια φοράει συνήθως μαύρα, οι περίφημες ογκώδεις φούστες της, τα περίτεχνα φορέματα σε Α γραμμή και τα σέξι δαντελωτά κορμάκια της είναι τα κομμάτια που ξεχώρισαν στα ντεφιλέ της και της «χάρισαν» αρκετά βραβεία με την Κατράντζου να έχει σαρώσει τα βρετανικά βραβεία μόδας.
«Οι περισσότερες γυναίκες σχεδιάστριες προμοτάρουν με την εμφάνισή τους και το lifestyle τους τη δουλειά τους. Προσπαθούν να είναι λαμπερές, να ταιριάζουν με τα λουκ που φτιάχνουν για τις πασαρέλες. Εγώ... (δείχνει την αντίθεση μεταξύ των απλών, μαύρων ρούχων της και των χτυπητών, κουκλίστικων φορεμάτων της) δεν νοιάζομαι καθόλου γι" αυτό. Δεν θα έμπαινα καν στον κόπο να αλλάξω, ούτε για μια σημαντική ομιλία, το πώς μ" αρέσει να ντύνομαι. Ντύνομαι άνετα και δεν δίνω τόση σημασία στην εμφάνισή μου, από παλιά. Απ" τα 15 μου πάντα μαύρα φορούσα», έχει δηλώσει η ίδια παλαιότερα μιλώντας στη lifo.gr.
Πηγή φωτογραφίας: ΑP
Πηγή φωτογραφίας: ΑP
Πηγή φωτογραφίας: ΑP
Πηγή φωτογραφίας: ΑP
Πηγή φωτογραφίας: ΑP
Πηγή φωτογραφίας: ΑP
Πηγή φωτογραφίας: marykatrantzou.com
Πηγή φωτογραφίας: marykatrantzou.com
Το 2011, κέρδισε το βραβείο Emerging Talent - Ready-to-Wear award στα British Fashion Awards και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς συνεργάστηκε με τον καλλιτέχνη Pablo Bronstein, με τον οποίο σχεδίασαν κοστούμια που εκτέθηκαν στο Institute of Contemporary Art στο Λονδίνο. Τον Μάρτιο του 2012 η Κατράντζου ήταν η υπεύθυνη του Βρετανικού Συμβουλίου Μόδας- Ένωσης Σχεδιαστών στο Λος Άντζελες. Μέσα από μία έρευνα με την ομάδα της, η Ελληνίδα σχεδιάστρια πρότεινε στρατηγικές για το πώς τα Βρετανικά ονόματα θα διαπρέψουν στις διεθνείς αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, η συλλογή της για το Φθινόπωρο/Χειμώνα 2012-2013 παρουσιάστηκε στη Δυτική Ακτή σε αγοραστές, στιλίστες και Τύπο και απέσπασε εξαιρετικά σχόλια.
Ακόμη, το Μάρτιο του 2015, της απονεμήθηκε το βραβείο BFC/Vogue Designer Fashion Fund από το British Fashion Council,το οποίο συνοδεύτηκε από το ποσό των 200.000 λιρών. Άλλωστε δεν αμφισβητεί κανείς την εξαιρετική σχέση που έχει η Μαίρη Κατράντζου με την Vogue. Σε ερώτηση πως βλέπει η Άννα Γουίντουρ την δουλειά της σχεδιάστριας η απάντηση ήταν: «Με στηρίζει πολύ, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα μου βήματα στον χώρο. Με παροτρύνει να κοιτάω μπροστά και να είμαι αφοσιωμένη στην ιδιοσυγκρασία της δουλειάς μου».
Ωστόσο το στιλ και το design δεν ήρθαν εξ ουρανού για την Μαίρη, μιας και το δαιμόνιο το πήρε από τους γονείς της. Ο πατέρας της είχε μεγάλη πείρα στα υφάσματα, η μητέρα της έκανε καριέρα στην εσωτερική διακόσμηση και ο παππούς της, Νίκος, ήταν ιδρυτής των ιστορικών καταστημάτων αθλητικών ειδών Κατράντζος. Η Μαίρη σπούδασε αρχιτεκτονική στο Rhode Island School of Design της Νέας Υόρκης και συνέχισε τις σπουδές της στο Central Saint Martins του Λονδίνου όπου ασχολήθηκε με τη μόδα, το σχεδιασμό υφασμάτων και μελέτησε πώς τα prints μπορούν να μεταμορφώσουν τη σιλουέτα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της κατάφερε να πουλήσει μια σειρά από στάμπες στον αμερικανικό οίκο Bill Blass, ενώ στη συνέχεια δούλεψε στο πλευρό της επίσης επιτυχημένης Ελληνίδας σχεδιάστριας μόδας Σοφίας Κοκοσαλάκη - πάντα στο Λονδίνο.
Η γνωριμία της με το ευρύ κοινό (και το ελληνικό!) έγινε μέσα από τη συνεργασία της με την Adidas. H συλλογή “Mary Katrantzou for Adidas” περιελάμβανε καινοτόμα prints σε ρούχα και παπούτσια, αποτυπώνοντας πάνω τους την εικονική, υπερ-χρωματιστή ματιά της, χρησιμοποιώντας καλειδοσκοπικά μοτίβα.
«Τύπωσε» τις μινωικές τοιχογραφίες σε ύφασμα και τις έκανε φορέματα
Τον Σεπτέμβριο του 2016, η βασίλισσα των prints φαίνεται ότι ξεπέρασε τον εαυτό της στην ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή συλλογή στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, κάνοντας μία αναδρομή στα παιδικά της χρόνια και στις διακοπές της στην Κρήτη. Μετατρέποντας τα μοντέλα της σε ιέρειες και Ελληνίδες θεές, η Μαίρη Κατράντζου έπαιξε με τα μοτίβα, τις κρητικές τοιχογραφίες, τα μινωικά αγγεία, και τα σκιαγραφημένα έργα τέχνης «τοποθετώντας» τα σε παντελόνες, σακάκια, φορέματα και αξεσουάρ. Με τα ψυχεδελικά μοτίβα να είναι το ατού της, η Μαίρη Κατράντζου αποφάσισε να δώσει μία καθαρά ελληνική ταυτότητα στις δημιουργίες της, επαναφέροντας στο προσκήνιο την αρχαία ελληνική κουλτούρα. «Ήταν μια πραγματικά προσωπική συλλογή. Συνήθως ακολουθώ πιο αφηρημένη προσέγγιση, αλλά αυτή τη φορά ήθελα να ερευνήσω τις ρίζες μου. - Και να στρεβλώσω τις εικόνες με κάτι op-art και ψυχεδελικό», είπε η σχεδιάστρια στο WWD.
Oπως έχει δηλώσει η ίδια, η σκληρή δουλειά και η αφοσίωση στο όραμά της είναι τα δύο μικρά μυστικά της επιτυχίας της. Μια επιτυχία που έχει παρελθόν, παρόν, μέλλον και εκπλήξεις!
Πηγή φωτογραφίας: ΑP
Πηγή φωτογραφίας: AP
Πηγή φωτογραφίας: ΑP
Πηγή φωτογραφίας: AP
Πηγή φωτογραφίας: AP
Πηγή φωτογραφίας: AP
Πηγή φωτογραφίας: AP
Πηγή φωτογραφίας: marykatrantzou.com
Πηγή φωτογραφίας: marykatrantzou.com
Πηγή φωτογραφίας: marykatrantzou.com
Πηγή φωτογραφίας: marykatrantzou, adidas Originals
Πηγή φωτογραφίας: marykatrantzou, adidas Originals
Πηγή φωτογραφίας: ΑP
Πηγή φωτογραφίας: ΑP
Πηγή φωτογραφίας: AP
Πηγή φωτογραφίας: marykatrantzou.com
Πηγή φωτογραφίας: marykatrantzou.com
Πηγή φωτογραφίας: marykatrantzou.com
Πηγή φωτογραφίας: marykatrantzou.com
Πηγή φωτογραφίας: marykatrantzou.com
Πηγή φωτογραφίας: AP
Πηγή φωτογραφίας: AP
Πηγή φωτογραφίας: ΑP
Πηγή φωτογραφίας: AP
Πηγή φωτογραφίας: AP