Gucci-Guess: Μόλις έληξε η δικαστική διαμάχη 9 χρόνων για το πολυπόθητο G
Η δικαστική μάχη της Gucci με την Guess σχετικά με το ποια εταιρία έχει τα δικαιώματα του γράμματος «G» έφτασε στο τέλος της.
Μιλάνο, Ιταλία – Μετά από μια εννιαετή δικαστική διαμάχη σχετικά με το logo της Guess και το διαμαντένιο pattern αυτού, -άμεση αντιγραφή του σήματος κατατεθέν της Gucci σύμφωνα με τον γνωστό κολοσσό-, οι δύο εταιρίες δήλωσαν ότι έφτασαν σε συμφωνία «η οποία θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση όλων των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων και της διαμάχης σχετικά με θέματα εμπορικών σημάτων». Οι όροι της συμφωνίας δεν έχουν έρθει ακόμα στη δημοσιότητα.
«Η συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα και για τις δύο εταιρίες, ώστε να αναγνωρισθεί η σημαντικότητα του να προστατευθούν τα πνευματικά δικαιώματα και η καλλιτεχνική δημιουργικότητά τους», δήλωσαν αμφότερες.
Οι διαδικασίες έδωσαν τέλος στις ανοιχτές δικαστικές διαμάχες σε όσες χώρες εκκρεμούσαν: Ιταλία, Γαλλία, Αυστραλία και Κίνα.
Η διαμάχη μεταξύ των δύο εταιριών κρατάει χρόνια, απ’ όταν η Gucci «έσυρε» την Guess στα δικαστήρια της Νέας Υόρκης το 2009, κατηγορώντας την για παραποίηση, άδικο ανταγωνισμό και παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και σήματος κατατεθέν-με συγκεκριμένη αναφορά στο κοινό γράμμα «G» που εμφανίζεται σε σειρά υποδημάτων της Guess, καθώς όπως μήνυσε η Gucci μπέρδευε τους πελάτες και τους προκάλεσε να χάσουν κέρδη.
Το 2012, η Αμερικανίδα Περιφεριακή Δικαστής Σίρα Σέιντλιν επιβράβευσε την Gucci με 4.7 εκατομμύρια δολλάρια ως αποζημίωση για την παραβίαση της υπογραφής της από την Guess, αλλά το κατά τα άλλα υπέρογκο ποσό ήταν ένα ελάχιστο κομμάτι των 221 εκατομμυρίων αποζημίωση που είχε απαιτήσει αρχικά το ιταλικό luxury brand. Μετά το περιοριστικό ένταλμα, η Gucci κατέφυγε σε παγκόσμια αναζήτηση και κατέθεσε μηνύσεις κατά της Guess με την ίδια βάση στην Ιταλία, Γαλλία, Αυστραλία και Κίνα, και ξεκίνησε διαδικασίες με την Υπηρεσία Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόλα αυτά, το Ευρωπαϊκό Γενικό Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της Guess στο Μιλάνο και στο Παρίσι, ενώ το Κινεζικό δικαστήριο πήρε την πλευρά της Gucci, καθιστώντας τη δεύτερη διεθνή δικαιοδοσία που είχε κερδίσει η μάρκα πολυτελείας εναντίον της Guess. To 2015, η Αυστραλία επίσης απεφάνθη υπέρ της Gucci.